Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gamze Güngörmüş Kona

Gamze Güngörmüş KonaBatı'da Aydınlanma Doğu'da Batılılaşma yazarı
Yazar
Derleyen
8.2/10
5 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
1.090
Görüntülenme

Hakkında

1969 yılında İstanbul'da doğdu. Doktora derecesini 2001 yılında Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı, Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı’ndan “Cooperation Strategy Models for the Central Asian Region and Future Scenarios on Turkey” başlıklı tez ile aldı. 1992 yılında profesyonel iş hayatında yer aldı. Halen merkezi Londra'da bulunan Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi'nde danışman olarak görev yapmakta. İstanbul'da üniversite öğretim üyeliğine yarı zamanlı olarak devam etmekte ve eğitim alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları'nda yer almaktadır. Akademik çalışmaları Uluslararası İlişkiler disiplininde Senaryo Planlama, Strateji Modelleme, Güvenlik gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır. Uluslararası ilişkiler disiplini kapsamında; yayınlanmış beş kitabı; Hakemli dergilerde yayınlanmış uluslararası ve ulusal makaleleri; Bildiri kitabında yayınlanmış uluslararası / ulusal bildirileri; Biri uluslararası olmak üzere beş kitap içinde, beş ayrı makalesi bulunmaktadır. 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) bünyesinde babası merhum Ümit Güngörmüş Sürekli Eğitim Fonu-Kurucu, Tarih Vakfı Mütevelliler Kurulu-Üye, Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der) Kadıköy-Üye, Hedefimiz Gelişim Grubu Yürütme Kurulu-Üye, Kadıköy Belediyesi Ataşehir Hayvan Barınağı-Gönüllü, Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği (BEDD)-Gönüllü ve LÖSEV-Gönüllü. Evli ve 1994 doğumlu Yamaç Kona'nın annesi.
Unvan:
Yrd. Doç. Dr.
Doğum:
İstanbul, 1969

Okurlar

1 okur beğendi.
6 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"12.yüzyılın düşünce açısından kısır ortamına hizmette bulunan şahsiyetlerden en önemlisi ise Abelardus'tur.Abelardus aslen Goliardlardan biri idi.Fakat yerleşik Ortaçağ düzenine Goliardlardan daha keskin bir tavırla karşı çıkan Abelardus 12. yüzyıl kapsamında daha detaylı biçimde incelenmesi gereken bir entellektüeldir."
Sayfa 28 - Okumuş AdamKitabı okudu
Reklam
"...Aslında 17. yüzyıldan sonra hırçın ve tamahkâr niteliklerini daha çok belli etmeye başlayan kapitalizmin aynen Ortaçağ'ın feodalitesi gibi kişileri rahatça kullanabildiğini ve burjuvaların da kapitalizmi kendi çıkarları uğruna tereddütsüz benimsediklerini göstermektedir..."
Sayfa 61 - Okumuş AdamKitabı okudu
"...Batı'nın esas olarak Aydınlanma Hareketi ile başlatıp Fransız İhtilali ile tamamladığı çağdaşlaşma sürecinin önemli bir başlangıcı sayılan 16. yüzyıl reformasyon hareketi toplumsal ve siyasal bir devrim gerçekleştirmese de yarattığı liberal ortam sayesinde 17. ve 18. yüzyıllarda skolastikten uzak düşüncelerin gelişmesine,bilimselliğin ve rasyonel zihniyetin önemsenmesine,burjuva ve kapitalistlerin ticaret ve sanayinin gelişmesine katkıda bulunmalarına İngiltere'de burjuva ve sanayi devrimlerinin yaşanmasına güçlü bir temel hazırlamıştır."
Sayfa 54 - Okumuş AdamKitabı okudu
"...Ekonomik ilişkilerde ve kâr sağlamada tümü ile söz sahibi olan Ortaçağ Katolik kilisesinin varlığı ise kâr amaçlı,bireysel mübadele ekonomisine geçiş aşamasında büyük bir engel teşkil ediyordu. O halde serbest ekonomik faaliyet için kilise kurumunun ortadan kaldırılması gerekiyordu.Yani kapitalist zihniyetin gerekli kıldığı 16. yüzyılda yaşanan dinsel reformasyon tümü ile ekonomik kökenli idi."
Sayfa 34 - Okuyan AdamKitabı okudu
Yönetici tabakaya kesin itaat, devletin dinsel kurallara ve ahlaki değerlere bağlı kalma uğraşı, despotik tavır neticesinde bireyselliğin gelişiminin engellenmesi, yöneticilerin keyfi kanun yapma yetkisine sahip oluşları ve en önemlisi kendi kişisel çıkarları uğruna dini yücelten tavırları Batılılaş­mayı amaç edinen Osmanlı'nın Batı toplumlarından tamamen farklı bir modernleşme siyaseti uyguladığını açıkça göstermektedir.
Sayfa 116
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok