Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Georg Ostrogorsky

Georg OstrogorskyBizans Devleti Tarihi yazarı
Yazar
8.9/10
29 Kişi
99
Okunma
4
Beğeni
1.010
Görüntülenme

Hakkında

Georgiy Aleksandroviç Ostrogorskiy (Rusça: Георгий Александрович Острогорский; 19 Ocak 1902, Sankt Peterburg - 24 Ekim 1976, Belgrad), Rus asıllı Sırp Bizantolog. 19 Ocak 1902 tarihinde Sankt Peterburg'da, Aleksandra Konstantinovna ve Aleksandr Yakovlieviç Ostrogorskiy'in çocuğu olarak dünyaya geldi. Üniversite eğitimi için gittiği Almanya'da, 1921-1924 yılları arasında Heidelberg Üniversitesi'nde felsefe ve sosyoloji eğitimi gördü. Mezun olduktan sonra gittiği Paris'te iki yıl boyunca Bizantoloji eğitimi aldı. 1927 yılında hazırladığı doktora teziyle Heidelberg Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1928'de Breslau Üniversitesi'nde Bizantoloji dalında doçent oldu. 1933'te Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi Bizantoloji Bölümünde çalışmaya başladı. 2 Mart 1946'da muhabir üye olduğu Sırp Bilim ve Sanat Akademisine 18 Mart 1948'de tam üye olurken; ilerleyen yıllarda Yugoslav Bilim ve Sanat Akademisi, Amerika Orta Çağ Akademisi, Académie des inscriptions et belles-lettres ve Avusturya Bilimler Akademisi üyesi oldu. Oxford Üniversitesi, Sorbonne Üniversitesi, Strasbourg Üniversitesi'nin de içinde bulunduğu bazı üniversitelerden fahri doktora unvanı aldı. 24 Ekim 1976 tarihinde Belgrad'da vefat eden Ostrogorskiy, bu tarihe kadar Belgrad'daki görevini sürdürdü.
Tam adı:
Georgiy Aleksandroviç Ostrogorskiy
Unvan:
Rus asıllı Sırp Bizantolog,Yazar
Doğum:
St. Petersburg, Rusya, 19 Ocak 1902
Ölüm:
Belgrad, Sırbistan, 24 Ekim 1976

Okurlar

4 okur beğendi.
99 okur okudu.
7 okur okuyor.
91 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
( İSTANBUL ) - ( Stratejik Konum )
pek az şehir tesisi dünya tarihinde buna benzer bir önem taşımıştır. yer dahiyane bir keskin görüşle seçilmişti. iki kıtanın sınırında , kıyıları doğuda Boğaziçi , kuzeyde Haliç , güneyde Marmara denizinin sularıyla yıkanan , kara yönünden sadece bir tarafından ulaşılması olan bu yeni başşehir emsalsiz bir stratejik konuma sahip bulunuyordu . bundan başka avrupa ile asya arasında ki trafiğe ve Ege denizinden Karadenize giden deniz yoluna hakimdi ; böylece şehir kısa zamanda o zamanki dünyanın en önemli ticaret ve trafik merkezi haline geldi ..
İstanbul kime aitse, duruma da o hakimdi.
Sayfa 247 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Herakleios devri sadece siyasi değil, aynı zamanda kültürel anlamda da doğu imparatorluğu için bir dönüm devri oldu. Bu devir Roma devrini kapamakta ve onunla gerçek anlamıyla Bizans devri başlamaktadır.
Sayfa 99 - Türk Tarih Kurumu
Türkler sayesinde Ioannes VI.Kantakuzenos düşmanlarını bir defa daha yenmişti ama, Türk yardımı iki taraflı keskin bir kılıç gibi idi. Türk yağma akınları devresi sonuna yaklaşmıştı ve Osmanlıların Avrupa toprağına kuvvetle yerleşmeleri başlıyordu.
Sayfa 488Kitabı okudu
860 yılında Ruslar ilk defa İstanbul önünde görünmüşlerdi. Bunlar karaya çıkartma yaparak şehri kuşatıp bütün civarını tahrip ettiler.
Sayfa 213 - Türk Tarih Kurumu
2024te okumayı düşündüğüm kitaplar..
şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #195185419 + şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #200968391 ve siz uygulama kullanıcıları sayesinde - #227697974 - yaptığım şu liste; (bu muhtemelen daha da büyür.. umarım
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
582 syf.
8/10 puan verdi
·
80 günde okudu
Tek Kitapta 1000 Yıl
Bizans tarihi hakkında yazılan tafsilatlı bir eser. Oldukça bol olan dipnotlarıyla tam bir akademik kaynak. Fakat bana göre kitabın iki noktada kusuru var. İlk olarak kitabın dili oldukça sade herkes tarafından okunabilir fakat çevirisi eski. Zannediyorum 1981'de yılında yapılan ilk çeviri kullanılıyor bu da günümüzde kullanılmayan anlamını bilmediğiniz kelimeler var demek. Özellikle ilk sayfalarda bu tarz kelimeler oldukça fazla ve her araştırdığınız kelimede okuma bölündüğü için dikkat dağılıyor ve okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Fakat sayfalar ilerledikçe eski kelimelerin sayısı azalıyor ve zaten sizde bu kelimeleri kavramış oluyorsunuz artık. İkinci olarak Latince terimler de bir hayli fazla ve sık sık kullanılıyor bunlar için dipnot bölümünde bilgilendirme ya da kitap içerisinde yer alan kelimeler için mini bir sözlük oluşturulabilirdi. Son olarak baskı kalitesine değineceğim. Türk Tarih Kurumu tarafından basılan kitap ciltli şekilde basılmış ve içerinde farklı dönemleri gözler önüne seren detaylı haritalar var o haritalardan okuma esnasında bolca faydalanıyorsunuz.
Bizans Devleti Tarihi
Bizans Devleti TarihiGeorg Ostrogorsky · Türk Tarih Kurumu · 201599 okunma
582 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Meşhur Bizantologtan kült bir Bizans tarihi eseri.
Saint Petersburg doğumlu Sırp tarihçi Georg Ostrogorsky'in Bizans Devleti Tarihi kitabı Bizans tarihi çalışmaları için baş kaynaklardan biri sayılan alanı için son derece önemli bir kitaptır. Bu kitapta 4. yüzyılda Büyük Konstantin'in İstanbul'u imar edişinden başlayarak 15. yüzyılda yaşamış son Bizans İmparatoru XI. Konstantin Paleologos'a kadar gelen uzun Bizans tarihinin oldukça detaylı bir incelemesini bulabilirsiniz. Bu kitap daha çok lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki kişilere hitap edecekken amatör olarak tarih ile ilgilenen ve Bizans hakkında araştırmalar yapan herkes için bir başucu kaynağı niteliğindedir.
Bizans Devleti Tarihi
Bizans Devleti TarihiGeorg Ostrogorsky · Türk Tarih Kurumu · 201599 okunma
582 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
109 günde okudu
Ülkemizdeki Bizans Tarihi ile ilgili çevrilmiş kitapların en iyisi olarak hala yerini tutmaktadır.Eski bir eser olmasına nazaran yeni çevrilen Bizans ile ilgili kitaplar genelde bu eseri referans alırlar. Ders kitabı niteliğinde akademik muazzam eser..
Bizans Devleti Tarihi
Bizans Devleti TarihiGeorg Ostrogorsky · Türk Tarih Kurumu · 201599 okunma