Gökhan Sönmezler

Gökhan SönmezlerEkonomiye Giriş yazarı
Yazar
Editör
0.0/10
0 Kişi
0
Okunma
0
Beğeni
165
Görüntülenme

Gökhan Sönmezler Sözleri ve Alıntıları

Gökhan Sönmezler sözleri ve alıntılarını, Gökhan Sönmezler kitap alıntılarını, Gökhan Sönmezler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
KITLIK
İnsanların büyük çoğunluğu ellerindeki mevcut kaynaklardan daha fazlasına sahip olmak ister. Diğer bir ifade ile insanlar ellerindeki kaynakların sağladığı tatminden daha fazla tatmin sağlamak ister. Bu durum kıtlık olarak tanımlanır. Ekonomi biliminde kullanılan anlamıyla kıtlık; bulunmasında bir zorluk olmasa da, tüm mallar ve hizmetler için söz konusudur. Eğer bir mal ya da hizmet piyasada bir bedel karşılığında satılıyorsa, o mal ya da hizmet kıttır. Sadece serbest mallar diye adlandırılan mallar bu gruba girmez. Bu mallar piyasada satılmaz
Arz
Arzı çeşitli fiyat düzeylerinde üretilecek mal miktarı olarak tanımlayabilmek mümkündür. Bir üreticiyi üretim yapmak için teşvik eden temel motivasyon karlılıktır. Bu anlamda artan karlar üretimi arttıran buna karşılık azalan karlar ise üretimi azaltan bir etki oluşturacaktır. Bu yüzden kar kavramını biraz açarsak kar toplam gelir (TR) ile Toplam maliyet (TC) arasındaki pozitif farka eşittir. Diğer şartlarda bir değişiklik olmadığı varsayımıyla hareket ettiğimizde firmalar açısında toplam gelirdeki her artış firmanın karlılığını pozitif yönde etkileyecektir. Bu yüzden firmanın toplam gelirini arttıran fiyat artışları üretimi teşvik eden bir görüntüdedir. Fiyatla miktar arasında doğrusal bir ilişki var. Fiyat miktar arasında aynı yönlü değişime neden olan pozitif ilişkinin olması arz kanunu olarak ifade edilmekte ve arz eğrisinin pozitif eğimli olmasına neden olmaktadır. Çünkü fiyat arttıkça üreticinin karlılığında meydana gelecek artışlar üreticiyi daha fazla üretim yapma yönünde teşvik edecektir. Ayrıca artan karlılık piyasaya yeni firmaların girmesine de neden olmaktadır. Bir malı piyasada üreten firmaların birden çok olması durumunda firma arz eğrisi ile piyasa arz eğrisi birbirinden farklı olacaktır. Bu durumda piyasada yer alan firmaların arz miktarlarının toplamı piyasa arzına ulaşmamızı sağlayacaktır.
Reklam
Bir piyasaya Tam rekabet piyasası denilmesi için dört tane şart vardır. Bunlar: 1. Çok miktarda alıcı ve satıcı, 2. Malların homojenliği, 3. Tam bilgi, 4. Piyasaya giriş çıkış serbesttir.
Sayfa 56 - Üretim ve Maliyetler.Kitabı okuyor
Her hangi bir durumda insanlar net kazançlarını maksimize etmeye çalışırlar: Net Kazanç = Toplam Kazanç - Toplam Maliyet
Sayfa 10 - Marjinal AnalizKitabı okuyor
Tüketim ve yatırım malları
Ekonomideki malları, tüketim (gıda, konfeksiyon ürünleri vb.) ve yatırım (makine, teçhizat vb.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. Tüketim malları tüketicilerin temel gereksinimini karşılarken, yatırım malları firmaların üretim faaliyetlerini sürdürmeleri için gereklidir.
Sayfa 8 - EKONOMİDE ETKİNLİKKitabı okuyor
Reklam
n tane malın bulunduğu bir ekonomide tüketici her bir harcadığı paranın eşit marjinal fayda sağlamasına çalışacaktır. Rasyonel bir bireyde gelirini faydasını maksimize edecek şekilde harcayacaktır. Yani bir mala değer belirlerken o malın kendisine olan faydasına göre bir değer oluşturacaktır.
Marjinal Analizle karar alma
Marjinal gelirin veya kazancın marjinal maliyeti aştığı veya eşit olduğu noktaya kadar söz konusu değişken artırılmaya devam edilir. Yani satın almaya veya üretmeye devam edeceğimiz noktayı marjinal analiz belirler. Marjinal Gelir (Kazanç) = Toplam Gelirdeki (kazanç) Artış Marjinal Maliyet = Toplam Maliyetteki Artış Net Kazançtaki Artış = Marjinal Gelir- Marjinal Maliyet Bir firma ne kadar üretim yapacaktır sorusunun yanıtı da buradadır: Bir firma için; Kar = Toplam Gelir - Toplam Maliyet olarak hesaplanır.
Piyasa ekonomisinde piyasayı düzenleyen temel unsur fiyattır.
Reklam
Üretim olanakları eğrisi aynı zamanda ekonomik gelisme konusunda da bize ışık tutmaktadır.
Sayfa 9 - EKONOMİK GELİŞMEKitabı okuyor
Mikro ve Makro Ekonomi Ayrımı
Ekonomi; makro ekonomi ve mikro ekonomi, pozitif ve normatif ekonomi olmak üzere çeşitli bölümlere ayrılır. Mikro ekonomi, iktisadın daha çok firma, üretici ve tüketici gibi bireysel karar birimlerinin davranışlarını inceleyen bölümüdür. Makro ekonomi ise; daha çok enflasyon, ekonomik büyüme ve dış ticaret gibi büyüklüklerini inceleyen bölümüdür. Mikro ekonomi tek bir mala ilişkin piyasanın nasıl çalıştığını ve bireysel karar alma birimlerinin davranışlarını incelerken, makro ekonomi ise; bu piyasaların ve karar birimlerinin bütününü ele alır.
Sayfa 3 - Ekonomiye Giriş Temel KavramlarKitabı okuyor
Ekonomide tüketim malı tercihi yapıldığında
Ekonomide tüketim malı tercihi yapıldığında, yatırım malının üretiminden vazgeçiliyor demektir. Yani ekonomide tüm olanakların tüketime yönlendirilmesi kısa vadede insanları mutlu edebilecektir. Ancak bunun maliyeti yüksektir. Artan nispi maliyetler kuramı bir birim tüketim malı üretildiğinde, diğer bir birim malın üretiminden gittikçe artan miktarda kısılmak zorunda kalınacağını göstermektedir
Sayfa 9 - EKONOMİK GELİŞME.Kitabı okuyor
Düşük Mallar (Inferior Goods)
Kişilerin gelirleri arttıkça talep tercihlerinde yer almayan veya talebi düşen mallar.
Toplam fayda ile marjinal fayda arasındaki ilişki
Toplam fayda ile marjinal fayda arasındaki ilişkiyi kısaca özetlersek; 1. Marjinal faydanın pozitif olduğu noktalarda toplam fayda artar. 2. Marjinal faydanın negatif olduğu noktalarda toplam fayda azalır. 3. Marjinal fayda toplam faydanın maksimum olduğu noktada sıfırdır.
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.