Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gültekin Yıldız

Gültekin YıldızOsmanlı Askeri Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.7/10
14 Kişi
64
Okunma
13
Beğeni
1.556
Görüntülenme

Hakkında

Gültekin Yıldız Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde başladığı akademik tarih öğrenimini, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır. On yılı aşkın bir zamandır, son dönem Osmanlı ordusunun tarihi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Doktora tezine dayanan Neferin Adı Yok: Zorunlu Askerliğe Geçiş Sürecinde Osmanlı Devleti’nde Siyaset, Ordu ve Toplum başlıklı kitabının yanı sıra; Osmanlı askerî tarihinin metodolojisi üzerine incelemeleri bir araya getiren Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar&Yeni Yaklaşımlar başlıklı bir derlemesi de mevcuttur (Cevat Şayın ile birlikte; İstanbul, 2012). Ayrıca, geç Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi askerî tarihi üzerine Türkçe ve İngilizce makaleleri ile kitap parçaları da kaleme almıştır. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

13 okur beğendi.
64 okur okudu.
1 okur okuyor.
69 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dünyada ilk başarılı buharlı gemi inşası, Amerika'da Mühendis Robert Fulton tarafından 1807'de gerçekleştirildi. Nehir botu olarak tanımlanan Clermont inşa edildi. Geminin makinesi Watt ve Bulton markaydı ve İngiltere'den getirilmişti. 100 tonluk geminin boyu 49,2 metreydi. İlk buharlı savaş gemisi ise 1814'te yine Amerika'da suya indi. Demologos adını taşıyan 59,1 metre uzunluğundaki gemi 2475 tondu ve 30 topu bulunuyordu. Hareketi sağlayan çark geminin merkezine yerleştirilmişti. Ancak Demologos'ta uygulanan bu merkezî çark sisteminden verim alınamadı. Çözüm için buharlı vapurlarda çark geminin her iki kenarına yerleştirildi. Bu yüzden vapurlara yandan çarklı deniliyordu.
Sayfa 186 - Timaş Yayınları
Günümüzde dünyanın "her yerinde", yani tarihin vücuda geldiği mekânın tamamında, sanki ezelden beri var olagelmiş görüntüsü verse de hapishanenin üç asır önce dünyanın "hiçbir yerinde" var olmadığı görülür.
Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusyası arasında 9 Ocak 1792 tarihinde imzalanan Yaş Barış Antlaşması, Osmanlı siyasi ve askerî tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu antlaşma, 1774 Küçük Kaynarca Barışı ile baş aşağı edilen Karadeniz havzasındaki stratejik vaziyeti Ruslar lehine genişletirken; Osmanlıların Karadeniz kontrolünü geri alma çabalarının kesin olarak sona erdiğini ilan ediyordu.
Sayfa 313 - Timaş Yayınları
Son dönem Osmanlı harpleri birçok açıdan neredeyse kesintisiz bir süreç oluşturur: 1912'deki Balkan Savaşı'ndan başlayıp 1914-1918 arasındaki Birinci Dünya Savaşı'ndan geçerek İstiklâl Savaşı'nın sona erdiği 1922 yılına kadar bir "On Yıllık Savaş" döneminden bahsetmek mümkündür. Hatta bu zincire, kapsam ve önem açısından biraz daha kenarda dursa da, 1911-1912'deki Trablusgarp Savaşı'nı ekleyerek zaman aralığı biraz daha da genişletilebilir.
Sayfa 287 - Timaş Yayınları
II.Meşrutiyet döneminin ilk etkili Harbiye Nazırı olan Mahmud Şevket Paşa'nın, 1910'da Fransa ordusunun icra ettiği ve uçakların ilk kez kullanıldığı Picardie manevralarına bir Osmanlı askerî heyeti göndermesi, bu alanda bir dönüm noktası oldu. Aynı sene Trakya/Karıştıran bölgesinde yapılan Osmanlı manevrasında mavi kuvvetlerin bir gece yürüyüşü yaparak kırmızı kuvvetleri yenilgiye uğratmasından Osmanlı Erkân-ı Harbiyyesi'nin çıkardığı ders, "kırmızı kuvvetlerin hava gücü olsaydı mavi kuvvetlerin yürüyüşünün gözetlenebileceği" şeklindeydi.
Sayfa 231 - Timaş Yayınları
Reklam
Hamakat ile zekâ, hadsizlik ile edeb, cehalet ile ilim arasındaki ilişki asimetriktir. Çatışmaya girmeleri durumunda kısa vadede ilki üste çıkıyor görünür, ama neticede bâtıl hep zail olur. Gazete köpeği ısıran adamı, tarih ise eser verip iş yapanı yazar.
Gültekin Yıldız
Gültekin Yıldız
Osmanlı siyasetinin başlıca askeri enstrümanı kara kuvvetleri idi.
Gültekin Yıldız
Gültekin Yıldız

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı askeri tarihine özel olarak yakınlaşmak istiyorsanız size bir şeyler katabilecek bir kitap. 19.yy'dan itibaren Osmanlı Devletinin askeri anlamda yaptıklarını anlatan kitap size Osmanlı'nın aslında askeri yenilikleri takip etme hususunda ne kadar aktif davrandığını anlatıyor. Kara,hava,deniz unsurlarında yaşanan gelişmeleri, Avrupa'dan getirilen danışmanları, bu değişim ve yeniliklerin neye yol açtığını size öğretecek olan bu kitap akademisyenler tarafından desteklenerek oluşturulmuş. Akademisyenleri tanımımadığımı belirtmek isterim
Osmanlı Askeri Tarihi
Osmanlı Askeri TarihiGültekin Yıldız · Timaş Yayınları · 029 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
-Çıkarım-
Geçmişi muhasebe edip geleceğe yön tayin edebilmek için bugünün hadiselerini iyi 'okuyup' istihbar etmek gerekir.(185.sayfa:Rus-Japon Savaşı ve Bulgaristan ın durumunu özetler nitelikte çıkarım)
Osmanlı Devleti'nde Askeri İstihbarat
Osmanlı Devleti'nde Askeri İstihbaratGültekin Yıldız · Yeditepe Yayınevi · 201919 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Kitap Dokuz ana başlık altında kaleme alınmıştır ve içerisinde Osmanlı İmparatorluğunda önemlilik arz eden Kaleler, Müşterek Harekatlar, Deniz Harp Sanayi, Kara Kuvvetleri Bünyesinde bulunan danışmanlar ve Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerine dair bilgiler yer almaktadır, kitap bir roman yada kurgu ürünü değildir, yabancı ve yerli kaynaklardan yardım alınarak akademisyenler tarafından yazılmış bir kitaptır, lakin akademisyenler hakkında en ufak bir bilgim bulunmamaktadır.
Osmanlı Askeri Tarihi
Osmanlı Askeri TarihiGültekin Yıldız · Timaş Yayınları · 029 okunma