Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gustave Leon Schlumberger

Gustave Leon Schlumbergerİstanbul Düştü yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
582
Görüntülenme

Hakkında

17 Ekim 1844’te Guebwiller / Elsass’da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Temel eğitimin ardından 1863 yılında Paris’te tıp eğitimine başladı. 1870’te Alman-Fransız savaşında sıhhıye olarak görev yaptı. Savaşın ardından 1871’de Paris’e döndü ve 1872’de solunum yolları üzerine yaptığı çalışmasıyla tıp doktoru unvanını aldı. Daha sonra Kuzey Afrika, Suriye, Anadolu, İspanya, Portekiz ve İtalya’ya seyahatler yaptı. Ardından Haçlı seferlerine katılan ülkeler ve Bizans İmparatorluğu tarihi üzerine araştırmalara yöneldi. Société des Antiquaires de France’ın başkanı oldu. 12 Aralık 1884’te Académie des Inscriptions et des Belles Letters’in üyeliğine seçildi. Çalışmalarının ağırlık noktasını Bizans tarihi ve Haçlı seferlerine katılan devletler yanında Fransa nümismatiği ve I. Napolyon’un seferleri teşkil etti. Bizans İmparatorluğu ve Haçlı seferlerine iştirak eden devletlerin literatürde pek yer bulmayan nümismat ve mühür verilerini araştırarak elde ettiği bilgileri ilim âlemine sundu. Yaptığı çalışmalarla tarih bilimine önemli katkılarda bulundu. Schlumberger’in adına 1924’te bir armağan çıkarıldı. 9 Mayıs 1929’da Paris’te öldüğü zaman hem iddialı bir şekilde edebî nesirde hem de geçmişin canlı tasvirini oluşturup kamuya mal eden ender kişilerden biri olarak tarihteki yerini aldı.
Unvan:
Fransız tarihçi
Doğum:
Guebwiller, 17 Ekim 1844
Ölüm:
Paris, 9 Mayıs 1929

Okurlar

8 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk'ün adalar hakkındaki düşüncesine dairdir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1925 yılında tarihçi
Gustave Leon Schlumberger
Gustave Leon Schlumberger
in
İstanbul Adaları
İstanbul Adaları
adlı kitabını okurken kitapta eski çağlardaki adaların durumunun anlatıldığı bölümün altına fransızca olarak kendi düşüncelerini yazdığı not; ''Eski Çağ bana, asla böylesine güzel görünmemişti. [Eski Çağ], kendi kutsal korulukları içinde gömülü mabetleri; bir katedrali bir şehri ya da ne bileyim parlak bir yapının mozaiklerini ifade eder; Unutulmuşluğun gizemi, bu tapınışın gizemine eklenmektedir.''
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar
, cilt XVI. , s. 215-216

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
344 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İstanbul Düştü! Ben Hâlâ Hayatta Mıyım? & Gustave Schlumberger + ● Çoğumuz Istanbul'un fethini tarih kitaplarımızdan veya fethi anlatan görsel yayınlardan öğrenmişizdir. Özellikle fethi anlatan kitaplarımız çoğu yine o dönem yaşamış ve hatta fetihte bulunmuş batılı tarihçilerin el yazmalarını kaynak göstererek yazılmıştır. Reşad Ekrem Koçu ve Halil İnalcık gibi tarihçilerimizin kitaplarını okurken Gustave Schlumberger'in batılı tarihçilerin kitaplarını derleyerek oluşturduğu eserleri kaynak göstermeleri beni bu kitaba yönlendirdi. Istanbul'un fethini ve elbette Osmanlı-Bizans tarihine dair en doğru bilgileri bu kitaptan alacağımı hissettim. Üstelik bu kitap Hiristiyan-Bizans-Roma-Venedik ve hatta Macarların gözünden fethi ve fethin seyrini anlatmakta. Dolayısıyla kendi bildiklerimiz ve öğrendiklerimizle karşılaştırma yapma imkanı tanıyor. Kitapta Barbaro, Francis gibi fethe iştirak etmiş tarihçiler, Papalık makamını temsilen fetih sırasında İstanbul'a gelen Kardinal Isidore gibi birçok şahsiyetin el yazmalarından harika bir derleme ile karşılaşıyorsunuz.
İstanbul Düştü
İstanbul DüştüGustave Leon Schlumberger · Kaknüs Yayınları · 20116 okunma