Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

H. Bülent Gözkân

H. Bülent GözkânKant’ın Şemsiyesi yazarı
Yazar
Çevirmen
9.0/10
6 Kişi
22
Okunma
8
Beğeni
1.480
Görüntülenme

H. Bülent Gözkân Sözleri ve Alıntıları

H. Bülent Gözkân sözleri ve alıntılarını, H. Bülent Gözkân kitap alıntılarını, H. Bülent Gözkân en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İsteme ve Tasarım Olarak Varlık
Düşünmek, bir şeyi kavram halinde kendimize temsil etmektir; ve malzeme olmaksızın hiçbir şey düşünülemez.
Aklın kamusal kullanımı her zaman özgür olmalıdır, insanlığa Aydınlanma'yı getirecek yegane şey budur.
Reklam
Son
Doğayı ilgilendiren, insanın iyi yaşaması değil, onun hayata ve iyi yaşamaya layık olması için çalışmasıdır.
Sayfa 256Kitabı okudu
"Platon, geleneği itibariyle metafiziğin aşkın olana doğru bir 'çıkış' olduğundan söz etmiştik; görüldüğü gibi Kant açısından ise metafizik, transandantal olana bir 'iniş'i öncelikle gerektirir."
Sayfa 39
İdrak edilenlerin bir birlik olarak idrak edilmeleri, ancak onları birlik olarak idrak edenin kendisinin, kendi birliğini onlara öncelikli olarak idrak edebilmesiyle mümkün. Başka bir deyişle, idrak eden, kendi birliğini idrak etmeden, idrak edilenlere birlik veremez; ya da idrak edilenlerin birliğinin koşulu, idrak edenin, kendi birliğini idrakinden geçer.
Reklam
Epistemolojiye Konu Olarak Tanrı'nın Sonu
İnsan varlığında transandantal yetilere tabi şekilde temsil ve tesis edilerek fenomen olarak açığa çıkarılmış olanlar dışında bir gerçeklik yoktur.
Sayfa 141Kitabı okudu
Düşünme Yetisi
Düşünme olmaksızın bilgi (Erkenntnis) olamaz; ama bilginin ortaya çıkabilmesi için düşünmenin yanı sıra, kavramın tuttuğu nesnenin görüde bir karşılığının bulunması gerekir.
Akıl, bilgi ve deneyimde koşulsuz olanı arar. Ve koşulların dizisinden koşulsuz olana ya da mutlak olana yükselmek, onu çıkarmak ister.
Sayfa 204Kitabı okudu
Hayal gücü, hissetme yoluyla edinilen temsillerin canlandırılması, onların birbirlerine bağlanması ve anlama yetisinin saf kavramları altına getirerek yargı fiilinde nesne olarak tutunmalarını sağlayan bu işleviyle hissetme ile düşünme yetileri arasında durur ve onları birbirine bağlar. Kant, hayal gücünün bunu mümkün kılan faaliyetine, "yeniden-üretici sentezleme" adını vermektedir.
Reklam
Aydınlanma Nedir ?
Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.
Sayfa 250Kitabı okudu
Kant - Aklı Kullanma Klavuzu
"Akıl, tüm girişimlerinde kendini eleştiriye tabi tutmalıdır ve eleştiri özgürlüğünü, kendisine zarar vermeden kendisini bir kuşkunun konusu haline getirmeden engelleyemez. Aklın varoluşu (Existenz) tam da bu özgürlüğe bağlıdır; aklın diktatörce hiçbir otoritesi yoktur, iddiaları özgür yurttaşların onayından daha ôte değildir; bu yurttaşlardan her biri ise kendi çekincelerini, hatta vetolarını hiç çekinmeden ifade edebilmelidirler."
Sayfa 252Kitabı okudu
Kant, uzayın esas olarak bir tek olduğunu, onda manifold olanın, yani farklı uzayların, sınırlamalarla ortaya çıktığını, aynı şekilde farklı zamanların bir ve tek zamanın parçaları olduğunu belirtmektedir.
"Saf ben"in kendini idrak etmesi, ancak düşünce yoluyla, kendisini kendisine temsil etmesiyle mümkündür. Bu temsil, saf bir temsildir ve Kant, bu temsili "düşünüyorum" olarak adlandırmaktadır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Düşünme Yetisi: Aklın Sınırları
Anlama yetisinin kavramlarının görü mekanını aşan kullanımı düşünmedeki yanılsamadan başka bir şey üretmez. Başka bir deyişle akıl faaliyetinin kurucu kullanımı yoktur, sadece düzenleyici kullanımı vardır. Aklın düzenleyici kullanımı herhangi bir nesne tesis etmez, anlama yetisinin yargılarını bütünlük yönünden bir arada tutar.
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.