Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halil Burak Sakal

Halil Burak SakalBaşka Bir Dünya Savaşı yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
1.307
Görüntülenme

Hakkında

1985 Ankara doğumludur. Ankara Anadolu Lisesinin Almanca Bölümü'nden 2003 yılında mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamış, bu sırada öğrenci değişim programı ile kısa süre Almanya'da bulunmuştur. 2007 yılında girdiği İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Rusya Çalışmaları Merkezinde, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Yüksek Lisans Burs Programı'ndan destek almış ve Yirminci Yüzyıl Merkezi Asya Tarihi ve Siyaseti üzerinde çalışmalarda bulunmuştur. "İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Merkezi Asya Siyaseti" üzerine yazdığı yüksek lisans tezinin ardından 2010 yılında Bilkent Üniversitesindeki çalışmalarını tamamlamıştır. Çalışmalarına Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde devam etmektedir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1985

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hitler, Rosenberg'e Ermenistan hakkındaki görüşlerini sorar. Bunun üzerine Rosenberg, Ermenistan'in Türkiye ile Azerbaycan arasında bir tampon bölge olduğunu, bu sayede "Doğuya doğru genişleme eğiliminde olabilecek bir Turan hareketini engelleyecegini" ifade eder. 8 Mayıs 1942, Avalon Project
Sayfa 130Kitabı okudu
Mayer Mader'in Türkistan ve birçok Türkistan lehçesi hakkında bilgisi vardır. Siyasi duruşu ise genel hatlarıyla Türkistan milliyetçiliğinin lehinedir. Merkezi Asya'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılması ve burada yeni bir devlet kurulması gerektiğine inanmaktadır.
Reklam
Dağlılar Özel Kuvvetlerinin ilk görevi, Kafkasya'nın dağlık coğrafyasına paraşütle inerek Krestovy Geçidi gibi bazı “kilit" dağ geçitlerini Alman birlikleri ulaşana dek Sovyet Ordusuna karşı savunmaktı. Almanlar 1942 yılının ilk yarısında, Türkistanlılar ve Kafkasyalı Müslümanlardan Alman Ordusu içinde savaşacak resmî lejyonlar kurmaya başladıktan sonra, cephe geturmuşlardı. Buna bir örnek, Kırım'da kurulan birliktir. Alman Güvenlik Hizmeti'ne (SD) bağlı Hareket Birliği Dlerine karşı savaşmak üzere yerel halktan ve çoğunluğu Tatarlardan oluşan “gönüllü” birlikler.oluşturdu. Bu birlikler, ilk aşamada nefs-i müdafaa bölükleri (Selbstschutzkompanien) olarak örgütlenmişlerdi. Kasım 1942 sonuitibariyle ise sekiz müdafaa taburu (Schutzmannschaftbattalions) oluşturuldu.
Alman tarafında savaşan Türkistanlı sabık Kızıl Ordu askerleri, İkinci Dünya Savaşı'nın farklı dönemleri esnasında çeşitli aşamalardan geçmiş ve bu aşamalarda bir diğerinden tamamen farklı durumlarla karşılaşmışlardır.Şunu belirtmek gerekir ki, Türkistanlıların bu aşamaların tamamında Sovyet Hükûmetine muhalefet veya Rus karşıtlığı içinde olduklarını, hatta bunlar ile güdülendiklerini iddia etmek doğru değildir. Çünkü “anti-Bolşevizm” veya“millî mücadele” sloganları, Türkistanlıların saf değiştirmesinde çoğu zaman ikincil önem arz etmiştir. Birçok örnekte, Türkistanlı askerlerin Alman üniformasını giydikten sonra bu sloganları ilk defa duyduklarını ve Türkçülük, Türkistan birliği gibi fikirlere ilk kez Alman Ordusunda aşina olduklarını iddia etmek çok da yanlış olmaz.Nitekim kamplardaki ideolojik formasyon derslerinin yansıra, Millî Türkistan Birlik Komitesi’nin çalışmaları ve neşriyatı da savaş esiri Türkistanlıları milliyetçilik temelinde bilinçlendirmeye yöneliktir. Çünkü eğer tüm Türkistanlılar bilinçli şekilde, millî bağımsızlık ve Bolşevizm karşıtlığı gibi idealler uğruna, Sovyet devletince "vatan haini” olarak damgalanmayı da göze alarak, Alman saflarına geçmiş olsalardı, bu türden eğitim ve diğer faaliyete gerek kalmazdı. Türkistanlıların savaş esnasında geçtikleri aşamalar, dört ana başlık ile özetlenebilir.
Turar Rıskulov
Türkistan Sovyetlerinin Beşinci Mahalli Kongresi'ni takiben, Mayıs 1918'de, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti dâhilinde Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (Türkistan ÖSSC) ilan edilmiştir. Bu sırada bölge genelinde henüz çok büyük bir etkinliği olmayan Bolşevikler, büyük çoğunlukla Türkistanlıların iradesi ile kurulan bu özerk
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
404 syf.
·
Puan vermedi
Yabancı Bayraklar Altında Ölenlere Ağıt
İncelememin başlığı merhum Nihal ATSIZ'ın bir makalesinden... Dünyanın gördüğü en kanlı savaş olan 2. Dünya Harbinde çoğu zaman piyade ve bazen de silahsız olarak "ölsünler" diye cepheye sürülen Türkistanlıların, yaralanıp esir düşerek bu kez de Almanların safında Sovyetlere karşı çarpıştığı mücadeleyi okuyoruz bu güzel eserden. Kitabın
Başka Bir Dünya Savaşı
Başka Bir Dünya SavaşıHalil Burak Sakal · Ötüken Neşriyat · 20138 okunma
404 syf.
·
Puan vermedi
Tarih derslerinde bize öğretilen temel bilgilerden birisi de Türkiye'nin II. Dünya Savaşına girmediğidir. Bu doğrudur ancak acaba kaçımız aynı savaşta en fazla kayıp yaşayan milletlerden birisinin de Türkler olduğunu biliriz? Öyle ya, biz savaşa girmediysek nasıl olur da yüz binlerce Türk hayatını kaybetmiş olabilir? Çünkü dünyada bizden başka Türk toplulukları da var ve bunlar söz konusu savaşta ağırlıklı olarak Sovyetler Birliği, kısmen de Çin, Yunanistan, Bulgaristan gibi devletlerin ordularında silah altına alınmışlardı. Halil Burak Sakal'ın titiz çalışması bize SSCB'nin Kızıl Ordusunda silah altına alınıp, savaşa sokulan Kırgız, Kazak, Türkmen, Karakalpak, Özbek, Kırımlı, Azerbaycanlı Türkler başta olmak üzere pek çok müslüman unsuru anlatıyor. Harbin ilk başlarındaki süratli Alman ilerleyişi karşısında yüz binlerce Türk/müslüman kokenli Sovyet askeri de esir düşmüştür. Esir kamplarında zulüm gören bu insanlardan neden sonra Stalin ve bolşevizme karşı savaşacak ve bağımsız Türkistan'ı oluşturacak Türkistan Lejyonu meydana getirilecek. Kitap, savaş öncesinde Türkistan'ın durumundan savaşın bitiminden sonraya kadar yaşananları oldukça tefarruatlı ve başarılı bir biçimde anlamtakta. Konuya ilgi duyanlara tavsiye edilir. 
Başka Bir Dünya Savaşı
Başka Bir Dünya SavaşıHalil Burak Sakal · Ötüken Neşriyat · 20138 okunma