Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hanifi Şahin

Hanifi Şahinİlhanlılar Döneminde Şiilik yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
1
Beğeni
985
Görüntülenme

Hakkında

Doç. Dr. Hanifi ŞAHİN, 1974 yılında Erzurum’da doğdu. İlköğrenimini Tortum’da (1986), Ortaöğrenimini İstanbul’da (1994) Lisans öğrenimini Erzurum’da (2000) tamamladı. Atatürk Üniversitesi’nde İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’nda 2003’te Yüksek Lisansını, 2008’de Doktorasını tamamladı. Alanında araştırma yapmak üzere bir yıl (2009-2010) ABD’de bulundu. Temmuz 2011’de Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’na öğretim üyesi olarak atandı. Kasım 2013’te Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne geçiş yaptı. Halen adı geçen fakültede İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Unvan:
Türk Öğretim Üyesi, Yazar
Doğum:
Erzurum, Türkiye, 1974

Okurlar

1 okur beğendi.
7 okur okudu.
1 okur okuyor.
7 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hanefî-Şâfiî çatışmasının bir başka örneği de Moğollar İsfahan'ı kuşattıkları zaman görülmüştür. İsfahan halkının tamamı Hanefî ve Şafiîlerden oluşmaktadır. Moğollar İsfahan'ı kuşattıklarında buradaki Şafiîler, Moğollara gidip kaledeki Hanefîleri öldürmeleri, Şâfiîlere dokunmamaları şartıyla İsfahan'ı teslim edeceklerine dair söz vermişlerdir. Daha sonra Şafiîler, verdikleri söz gereği kale kapılarını açmışlardır. Moğollar şehre girdiklerinde, önce Şafiîlerden başlamak üzere, Hanefî-Şafiî ayrımı yapmadan halka saldırmışlardır.
Sayfa 132 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Alkamî'nin İlhanlılardan yana tavır koyup Sünnîleri karşısına almasının gerekçesi olarak, Kerh mahallesinde çıkan Sünnî-Şiî çatışması gösterilmiştir. Kaynakların belirttiğine göre, Bağdat'ın düşmesinden bir sene önce 655/1257'de Kerh mahallesinde Şia'nın Ehl-i Sünnete saldırdığı iddiasıyla, Sünnîlerle Şiîler arasında bir çatışma çıkmıştır. Bu saldırıda İmam Musa Kâzım'ın kabri tahrip edilmiştir. Alkamî'nin ve yakınlarının evi de dâhil olmak üzere, birçok ev yağmalanmıştır. Bu saldırıya, başta Halife Musta'sım'ın oğlu Ebû Bekir, bazı devlet ileri gelenleri ve polisin de katılmış olması, olayda devletin parmağı olduğu izlenimini doğurmuştur.
Sayfa 125 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Şiîler, İlhanlılar döneminde, asırlardır "nefsi zararlardan korumak" olarak algıladıkları takiyye prensibini kullanmaktan vazgeçmişlerdir. Fikirlerini açıkça ortaya koyabildikleri için bu kavrama ihtiyaçları kalmamıştır. İlhanlılar döneminde Şiî düşüncesinde özgürlükçü yaklaşımlar ifade edilmeye başlanmıştır. "Kul fiilinin yaratıcısıdır, eylemlerinde hürdür, onu kimse zorlayamaz." gibi, bireyi önceleyen prensiplere ağırlık verilerek, asırlardır eli kolu bağlanan halkın, Şiî telkinler çerçevesinde bilinçlendirilmesine çalışılmıştır. Şiîler, takiyyeden çıkmak suretiyle Sünnîlerin dinî ve siyasî bazı suçlamalarından da kurtulmuşlardır.
Sayfa 115 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Hülâgü'nün vefatından sonra yerine geçen oğlu Abaka, 1265-1282 yılları arasında tahtta kalmıştır. Abaka, Hülâgü'den sonra devletin istikrarını sağlamıştır. Onun döneminde Batı Hristiyanlarıyla yakınlaşma kurulmuştur. Memlüklülere karşı düşünülen ortak harekât teşebbüsleri, çeşitli nedenlerle akim kalmıştır. O, Budist mabetleri inşa ettirmiş; Hristiyanlara çeşitli ayrıcalıklar sunmuş, Moğol kültürel geleneklerine alternatif sunan İslam kültürünün önüne geçmeye çalışmıştır.
Sayfa 46 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Yaklaşık bir asır kadar (945-1055) Bağdat'a hâkim olan Büveyhîler döneminde halifeler, siyasî ve dinî fonksiyonlarını kaybetmişlerdir. Büveyhîler siyaseten bu kadar güçlü olmalarına rağmen, Abbasî hilafetini tamamen kaldırıp yerine Şiîlik yanlısı bir hilafet kurma teşebbüsünde bulunmamışlardır. Tuğrul Bey 447/1055'te Büveyhî hâkimiyetine son vermiş, Abbâsi hilafetine eski konumunu iade ederek onu koruması altına almıştır. Tuğrul Bey'in müdahalesi Sünnî hilafetin revacını kolaylaştırırken, Şiîlerin hilafet üzerindeki etkisini kırmıştır.
Sayfa 71 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
326 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
İlhanlılar dönemindeki Moğol ve Şii toplumu arasındaki münasebeti anlamak için doktora çalışması olan bu kitap oldukça önemli. Moğol istilası öncesinde ve sonrasında Irak'taki Şii toplumunun tutumu ve Moğol devlet adamlarının Şii politikasını bu kitabı okuyarak anlayabilirsiniz.
İlhanlılar Döneminde Şiilik
İlhanlılar Döneminde ŞiilikHanifi Şahin · Ötüken Neşriyat · 20104 okunma