Hans Heinz Holz

Hans Heinz HolzSosyalizmin Yenilgisi ve Geleceği yazarı
Yazar
8.6/10
13 Kişi
43
Okunma
6
Beğeni
1.276
Görüntülenme

Hakkında

Felsefe profesörü ve Marksist teorisyen. Almanya Komünist Partisi’nin (DKP) güncel programının yazarlarındandır. Teori dergileri Topos ile T&P’nin (Teori ve Pratik) yayın kurulunda yer aldı. Çocukluğu Almanya’da Hitler iktidarı altında geçti, henüz çocuk yaşta birkaç ay hapis yattı. Mainz Üniversitesi’nde Otto Friedrich Bollnow’un danışmanlığında yazdığı “Varlığın Öztanımı” başlıklı doktora tezi, siyasi nedenlerle reddedildi. İkinci doktora girişimini ise Doğu Almanya’da ünlü filozof Ernst Bloch’un danışmanlığında başlattı. Bu kez de Bloch’un Doğu Alman Cumhuriyeti yönetimiyle yaşadığı ideolojik sorunlar nedeniyle doktora tezini savunamadı. 1956 yılında başladığı tezi ancak 1969 yılında kabul edildi. 1971 yılında Marburg Üniversitesi’nde profesörlüğe kabul edilen Holz, 1978 yılında Groningen Üniversitesi’ne (Hollanda) atandı, emekliliğine kadar orada çalıştı. Holz’ün Felsefenin Aşılması ve Gerçekleştirilmesi üst başlığını taşıyan üç ciltlik yapıtı, onun 50 yıllık felsefi çalışmasının özünü oluşturan başyapıtıdır. Holz, kapsamlı yapıtında hem modern anlamda Hegel’le başlayan diyalektiğin günümüze kadarki izini sürmekte hem de felsefe tarihinden hareketle pratiğin (siyasetin) felsefeyle olan kopmaz bağına Marx’tan ilham alarak dikkat çekmektedir. Devrimin Cebiri–Hegel’den Marx’a başlıklı birinci cildi takip eden ikinci ve üçüncü cildin başlıkları da şöyledir: Maddi Güce Dönüşen Teori–III. Enternasyonal Klasikleri; Pratiğin Kapsam Alanları–Şafak Tanrısı ve Minerva’nın Başkuşu. Yazarın Sosyalizmin Yenilgisi ve Geleceği kitabı da (2010) Yordam Kitap tarafından yayımlanmıştır.
Unvan:
Felsefe Profesörü, Marksist Teorisyen, Yazar
Doğum:
1927
Ölüm:
2011

Okurlar

6 okur beğendi.
43 okur okudu.
1 okur okuyor.
57 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İlk aşamada Marksist felsefe, Hegel'den hareket ederek, ama onu ters çevirmek suretiyle yeni bir toplumsal formasyonu devrimci bir dönüşümle yaratırken, felsefeyi de salt kuramsal konumundan teori-pratik konumuna ilerletmişti.
Hegel'i, geçmiş döneme ait metafizikte yeni tip felsefeyi ayıran bir kopuş çizgisi olarak ele almak gerekir. 20. yüzyıldaysa felsefe yapmanın tayin edici ilkeleri, aktif parti önderleri tarafından saptanacaktır ki bu tavır, esas olarak siyasetle felsefe ilişkisini belirleyecektir.
Reklam
Birlik düşüncesi, 17. yüzyıl metafiziğinin merkezini oluşturuyordu. İnsan tam da burada birlik düşüncesinin büyük düşünürü Spinoza'yı hatırlamadan edemiyor. Ancak Spinoza'da birlik, çokluğun sadece bir görüntüsü, bir fenomen ama gerçek olmayan bir şey, yani onun {birlik} ortaya çıkış şekli olarak düşünülmektedir. Leibniz ise onu gerçeklik zemininde, çeşitliliğin gerçekliği ve çokluğun gerçekliği olarak algılamıştı. O, dünyanın sayısız çeşitliliğinin varlığını, bir birlik halinde düşünmeye yönelik bir meydan okuma olarak algılıyordu.
Genel anlamda bütün dünya, henüz bitmemiş bir süreç olarak tasavvur edilebilir.
Neticede oluşan ve geçip gidenlerin tamamı zamanın içinde değil, fakat zamanın kendisi gelecek olanı, oluşan ve geçip gidendir.
Hegel
6 Kasım akşamı (eski Rus takvimine göre 24 Ekim) Lenin Merkez Komite’ye şöyle yazdı: “Tüm gücümle yoldaşları, artık her şeyin ince bir ipliğe bağlı olduğuna, gündemde konferanslar, kongreler (özellikle de Sovyet Kongreleri) tarafından değil, halklar, yığınlar, silahlı yığınların mücadelesi aracılığıyla belirlenecek soru(n)lar olduğuna ikna etmeye çalışıyorum. … Hiçbir koşulda, hiçbir durumda iktidar 25’ine kadar Kerenski ve arkadaşlarının elinde bırakılamaz; meselenin mutlaka bu akşam ya da bu gece halledilmesi gerekiyor. Tarih, bugün başarılı olabilecek (ve bugün mutlaka başarılı olacak olan) devrimcilerin, yarın birçok şeyi, her şeyi kaybetme tehlikeleri varken gecikmelerini affetmeyecektir. …İktidarın ele geçirilmesi direnişin meselesidir, siyasî amacı ise iktidar ele geçirildikten sonra kesinleşecektir.”
Hans Heinz Holz
Hans Heinz Holz
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
Neden çöktü Sovyetler Propaganda ve içerik olarak sıkıcıydı.bicimsel olarak tekdüze idi ve gerçeklikten kopuktu. Yetkililer sadece iyi haberleri duyurarak gerçeği sakliyorlardi, bu da insanların güvenini kaybetmelerine yol açıyordu. Sovyetler aydın çevrelerle ilişkilerinde idari ve baskıcı yöntemler kullanıyordu. Gerçek bilgi ancak yurtdışından geliyor bu da Rusların kendi medya organlarına daha az inanmalarina neden oluyordu. Sovyetler Dünya'da ki yeni değişimleri nesnel ve isabetli bir biçimde analiz etmekte başarısızdi. Bu yüzden yeni teknolojik ve bilimsel devrimle aynı doğrultuda gelişim gösteremedi
Sosyalizmin Yenilgisi ve Geleceği
Sosyalizmin Yenilgisi ve GeleceğiHans Heinz Holz · Yordam Kitap · 201025 okunma
·
Puan vermedi
Kitabi okumayi düsünenler icin Ender Siar Argin tarafindan Teori ve Eylem dergisinin bu ayki sayisinda kaleme alinmis harika bir tanitim yazisi... Hegel felsefesinin kisa bir elestirisi olarak da okunabilir :) teoriveeylem.net/2018/11/felsefe...
Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a
Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'aHans Heinz Holz · Yordam Kitap · 20175 okunma
Resim