Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hasan Hüseyin Bircan

Hasan Hüseyin Bircanİslam Felsefesi Tarihine Giriş yazarı
Yazar
Editör
9.0/10
2 Kişi
34
Okunma
5
Beğeni
1.389
Görüntülenme

Hasan Hüseyin Bircan Sözleri ve Alıntıları

Hasan Hüseyin Bircan sözleri ve alıntılarını, Hasan Hüseyin Bircan kitap alıntılarını, Hasan Hüseyin Bircan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arzu etmediğimiz halde yaptığımız ne kadar çok hareketimiz vardır. Öbür tarafta istediğimiz halde hiçbir zaman gerçekleştiremediğimiz ne kadar çok şey... İşte iki ayrı dünya: Kalp ve tabiat. Bir niyet hiçbir zaman tahakkuk etmezse bile kalp dünyasında vuku bulmuştur ve o tam hakikattir. Aynı şekilde kasıtsız bir fiilimiz tamamıyla tabiat dünyasında cereyan etse bile, denilebilir ki, iç dünyamızla hiçbir alakası yoktur. (İzzetbegoviç, 2016: 165)
İnsan behemehâl iyi ya da kötüdür fakat hiçbir zaman masum değildir. (İzzetbegoviç, 2016: 76-77)
Reklam
"Sudûr teorisini İbn Rüşd, çok sert bir biçimde eleştirmiştir. Ona göre bu teorinin tümü hurafelerden ibarettir ve kelamcıların sözlerinden de zayıf uydurmalardır."
Sayfa 278Kitabı okudu
Izzetbegoviç'e göre ahlâkta esas motif "niyet"tir. Kant'ın müzakerelerinde de ortaya çıktığı üzere, niyeti esas almak,ruhu ölümsüz kabul etmeyi ve bir Tanrı'nın varlığını onaylamayı zorunlu kılmaktadır.
İşte iki dünya:Kalp ve Tabiat. Bir niyet hiç bir zaman tahakkuk etmezse bile kalp dünyasında vuku bulmuştur ve o tam hakikattir.
Reklam
Kindi'ye göre, Aslında felsefesye karşı koymak da felsefe fiilini gerektirir.
Sayfa 250 - demKitabı okudu
İbni Sina metafiziğinin temelini, "varlık-mahiyet" ve "zorunlu-mümkün" ayrımı oluşturmaktadır.
Sayfa 209 - demKitabı okudu
İyiliğin ve kötülüğün hikmetini tam olarak anlama konusunda insan aklı yetersizdir. Aslında insana iyiyi kötüden, yararlıyı zararlıdan, güzeli çirkinden ayırt etme yeteneği verilmiştir. Ama ilahi hikmetin Künhünü anlama yeteneği verilmemiştir.
Sayfa 215 - demKitabı okudu
Reklam
İbni Sina'ya göre, hiç kimse akıl adına dini bilginin imkansız ve gereksiz olduğunu ileri süremez. Nitekim vahyin ışığı olmadan iyi ve kötü sorunu çözülemez; çünkü insan iyi ve kötü sorunu karşısında salt akıl düzeyinde kalamaz, objektif düşünemez ve objektif davranamaz.
Sayfa 220 - demKitabı okudu
Felsefe okuduğu için sapıtan bir takım kıt zekalı insanların bulunması felsefenin yasaklanmasına gerekçe teşkil edemez.
Sayfa 257 - demKitabı okudu
İnsan nerede zuhur ettiyse onunla beraber din ve sanat da zuhur etmiştir.
İnayet: Tanrı'nın mümkün alemde olabilecek en iyi nizamı bilmesi ve bu bilginin, en iyi nizam olarak bu nizamı tamamlamak üzere O' ndan feyz etmesidir..
Sayfa 213 - demKitabı okudu
Sıkıntıya çok maruz kalanlar, koruması gereken şeyleri en çok olanlardır. Öyleyse korumamız gerekenler ne kadar az olursa ve yok olması kaçınılmaz olan şeylerin kaybını sükûnetle karşılayabilirsek, üzüntüye karşı o kadar dirençli olacağız.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.