Henri Pirenne

Henri PirenneOrtaçağ Kentleri yazarı
Yazar
8.2/10
67 Kişi
306
Okunma
33
Beğeni
2.238
Görüntülenme
Bu noktadan itibaren toprak aristokrasisi toplumdaki tek güç hâline geldi. Kral sefaleti yaşarken aristokrasi, topraklarıyla birlikte zenginlik ve kudret sahibi olmuş, geriye bir tek siyasi iktidarı ele geçirmek kalmıştı.
Sayfa 49 - SELENGE YAYINCILIK, NO 212, TARİH SERİSİ 166, MAYIS 2022, 1. BASKI, ÖZGÜN ADI Historie de ;Europe Des invasions au XVIe siécle, ÇEVİREN SİNAN AKBAYTÜRKKitabı okuyor
Himaye arayan özgür birey, özgür gibi görünse de gerçekte senyörün kiracısı (speran) olmuştur.
Sayfa 47 - SELENGE YAYINCILIK, NO 212, TARİH SERİSİ 166, MAYIS 2022, 1. BASKI, ÖZGÜN ADI Historie de ;Europe Des invasions au XVIe siécle, ÇEVİREN SİNAN AKBAYTÜRKKitabı okuyor
Reklam
Akdeniz'in Müslümanlar tarafından kapatılması, yalnızca Avrupa'nın yeni siyasi yönelimini değil, deyim yerindeyse antik dünyanın sonunu da işaret ediyordu.
Sayfa 46 - SELENGE YAYINCILIK, NO 212, TARİH SERİSİ 166, MAYIS 2022, 1. BASKI, ÖZGÜN ADI Historie de ;Europe Des invasions au XVIe siécle, ÇEVİREN SİNAN AKBAYTÜRKKitabı okuyor
Kent ve tarifi
Bu, birçok toplumlarda, özellikle klasik antik çağda kent­lerin siyasal yaşamının, niçin surlarla çevrili alanla sınırlan­mış olmadığını açıklar.
IX. YY.
Akdeniz'in İslamiyet tarafından kapatılması ile Karolenj­lerin sahneye çıkışının aynı zamanda oluşu, kuşkusuz salt bir rastlantı değildir.
akdeniz
İmparatorluğun varlığı temelde bu deniz üstündeki egemenliğine bağlıydı.
Reklam
Önsöz
Bugüne kadar Türkiye'de meslekten tarihçilerin en çok ya­rarlandıkları yabancı kaynakların başında gelmesine rağ­men, ünlü Ortaçağ tarihi uzmanı Henri Pirenne'in hiçbir ya­pıtı dilimize çevrilmemişti.
247 syf.
10/10 puan verdi
Henri Pirenne
Henri Pirenne
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Pirenne alanında başarılı tarihçilerden biridir. Eserde Ortaçağ döneminin Avrupa'sının ekonomik ve sosyal tarihini dönemin Müslüman halklarıyla kıyaslamaktadır ancak kitapta yanlış hatırlamıyorsam Türklere dair bir veri bulunmuyordu; Müslüman derken Sarazen adıyla Müslüman Araplardan bahsedilmektedir. Tarih; daha rahat incelenmesi için çağlara, yıllara ayrılır. Tek bir kitapta her şeyin verilmesi mümkün değildir, bunu düşünerek kitabı okursanız memnun olacağınızı düşünüyorum.
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal TarihiHenri Pirenne · İletişim · 201576 okunma
Sonunda ne oldu? Osmanlı, Viyana kapılarına dayandı;)
XII-XIII. yüzyıllarda müslümanlar kendilerinde bulunmayan kereste ve demiri Venedikli iş insanlarından alıyorlardı. Bu kerestelerle yapılacak gemilerin ve demirlerden dökülecek silahların hıristiyanlara ve hatta kendi denizcilerine karşı kullanılacağını Venedikli iş insanları biliyor olmalarına rağmen bu ticareti yapıyorlardı.
247 syf.
·
Puan vermedi
·
62 günde okudu
Finansin, ticaretin ortaya çıkışı, değişimi ve dönüşümünü; toplumların oluşmaya ve birbiriyle uyumlu bir şekilde günümüze kadar gelişini anlatır. Daha çok 18.yuzyila kadar olan dönemi geniş bir şekilde inceler. Aklımda olan çoğu soruya cevap buldum. Fikrim olan bir çok konuya da farklı yönlerden görmeye başladım. Okunmasını tavsiye edeceğim bir kitap. Anlatım yönüyle bir iki kelimenin yanlış şekilde kullanımının anlam kargaşasına neden olduğunu düşünüyorum. Onun dışında güzel.
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Ortaçağ Avrupa'sının Ekonomik ve Sosyal TarihiHenri Pirenne · İletişim · 201576 okunma
Reklam
Güçlü olan haklıdır ilkesi her yerde geçerli olmuştur.
Sayfa 232Kitabı okudu
Papa'nın Stratejisi
Teolojik tutkularla parçalanmış Bizans dünyasında yeni bir sapkınlık, İkonoklazm ortaya çıktı. İmparator III. Leo bunu başlatmakla kalmadı (726), Roma'yı da buna zorlamaya çalıştı. Bu kadarı artık çok fazlaydı. Papa kendisinden, Konstantinopolis veya Antakya Patrikleri gibi itaatkâr olmasını bekleyen bir efendinin iradesine boyun eğmeyi reddetti. II. Gregorius (715- 731) sadece tehditler savurmakla kaldı. Eğer kopuş o anda ve orada gerçekleşmediyse, bunun tek nedeni imparatorluk geleneğinin hâlâ çok güçlü olması ve papanın nihai bir adım atmakta tereddüt etmesiydi. Ayrıca imparatorla bağları tamamen koparmak, sonu bilinmez bir yola girmek ve Kilise'yi çok büyük tehlikelere maruz bırakabilecek bir misillemenin riskini almak demekti. Papanın, nihai bir işe kalkışmadan, imparatorun huzurunda sadece eşit değil, üstün bir tavır takınmadan, sapkın Doğu'dan kopmadan ve Batı'da evrensel bir Hristiyanlığın temellerini kurmadan, eski dünya anlayışıyla Romalı olmayı bırakıp Katolik olmadan, ruhani gücü otokratik yönetimin dayattığı prangalardan kurtarmadan önce güçlü ve sadık bir koruyucu bulması gerekecekti. Zamanın Avrupa'sında kim böyle bir rolü üstlenebilirdi ki? Bunu yapacak tek bir adam vardı; tacı meşru bir şekilde kendisine iletebilecek bir müttefik arayan Merovenj krallarının saray nâzırı.
Sayfa 44 - SELENGE YAYINCILIK, NO 212, TARİH SERİSİ 166, MAYIS 2022, 1. BASKI, ÖZGÜN ADI Historie de I'Europe Des invasions au XVIe siécle, ÇEVİREN SİNAN AKBAYTÜRKKitabı okuyor
333 syf.
10/10 puan verdi
Batı Roma'nın yıkılışına dair
Henri Pirenne'nin bu kitapta ortaya attığı tez Roma'nın ne olduğunu ve Batı Roma'nın son dönemde neye dönüştüğünü bilen birisi için reddetmesi zor bir tezdir. Roma benim içinde bir hanedanlıktan ibaret değildi o yüzden Kavimler Göçü ile Batı Roma sözde yok edilmiş olarak kabul edilip Orta Çağ başlamış sayılsa da, Roma aslında Akdeniz'dir Pirenne'nin de dediği gibi, Roma Mare Nostrum'dur. Cermenlerin Afrika'nın Kuzey'ini ele geçirmeleri veyahut İspanya'ya, Galya'ya yerleşmeleri Roma'yı yıkmak olarak kabul görmemelidir, Cermen Kavimleri aslında Roma'nın bir parçası olmak için çabalamışlar ve Roma medeniyetinin bir parçası olmuşlardır dilini, kültürünü hatta dinini benimsemişlerdir. Aynı şeyi Hıristiyanlık içinde söylemek ne kadar yanlıştır? Roma Hıristiyanlaştıysa kilise Romalılaş'mamış mıdır? Roma medeniyeti İslam gibi bir medeniyet gelene kadar içine gelen her şeyi bünyesine katmıştır, İslam ne zaman Akdeniz'i ele geçirip oradaki halklara yeni bir medeniyet sunduysa ve Roma Kuzey'e çekilmek zorunda kaldıysa Batı Roma'nın yıkılışı ve Orta Çağ o zamandan başlatmak daha doğru olacaktır.
Hz. Muhammed ve Charlemagne
Hz. Muhammed ve Charlemagne
Hz. Muhammed ve Charlemagne
Hz. Muhammed ve CharlemagneHenri Pirenne · İmge Kitabevi Yayınları · 200629 okunma
Bizans ise tam tersine hem üretiyor hem de tüketiyordu. Şehir sadece bir imparatorluk ikametgâhı değildi, aynı zamanda Avrupa ve Asya'nın aktığı birinci dereceden bir ticaret merkezi ve çok aktif bir sanayi şehriydi. Konuşulan dil itibarıyla bir Grek şehri olarak kaldı ancak yarıdan fazlası Doğululaşmış bir Grek şehriydi. Trakya ya da Greklerin topraklarıyla kıyaslanamayacak kadar zengin, daha müreffeh, daha kalabalık olan Küçük Asya eyaletleriyse karşı konulmaz bir üstünlük ortaya koyuyordu. Eyaletlerin en aktifi Suriye, başkent üzerinde baskın bir etkiye sahipti. Bizans sanatı, aslında Suriye sanatı aracılığıyla dönüştürülmüş bir Helen sanatıdır.
Sayfa 26 - SELENGE YAYINCILIK, NO 212, TARİH SERİSİ 166, MAYIS 2022, 1. BASKI, ÖZGÜN ADI Historie de I'Europe Des invasions au XVIe siécle, ÇEVİREN SİNAN AKBAYTÜRKKitabı okuyor
440 syf.
·
Puan vermedi
Zor bir kitaptı. Tarihi seviyorum ancak Avrupa tarihini bu kadar detaylı anlatacağını düşünmemiştim. Aslında kitap okuyucuyu yormamak adında kısa başlıklardan oluşuyor, yalnız Avrupa tarihinin geniş bir kıta ve bölge insanının kozmopolit olması-hem kendi içlerinde çatışmalar yaşaması hem de dışarıdan gelen tehditler, kilise vs derken konuya biraz yabancı olanları yoracak bir kitap. Genel manada ilgili arkadaşların yararlanabileceği güzel bir eser.
Avrupa Tarihi: Kavimler Göçü’nden XVI. Yüzyıla Kadar
Avrupa Tarihi: Kavimler Göçü’nden XVI. Yüzyıla KadarHenri Pirenne · Selenge Yayınları · 202215 okunma
Resim