Henry A. Giroux

9.0/10
4 Kişi
13
Okunma
3
Beğeni
979
Görüntülenme

Hakkında

Giroux received his Doctorate from Carnegie-Mellon in 1977. He then became professor of education at Boston University from 1977 to 1983. In 1983, he became professor of education and renowned scholar in residence at Miami University in Oxford, Ohio where he also served as Director at the Center for Education and Cultural Studies. He moved to Penn State University where he took up the Waterbury Chair Professorship at Penn State University from 1992 to May 2004. He also served as the Director of the Waterbury Forum in Education and Cultural Studies. He moved to McMaster University in May 2004, where he currently holds the McMaster University Chair for Scholarship in the Public Interest. From 2012 to 2015 he was a Distinguished Visiting Professor at Ryerson University. In 2002, he was named as one of the top fifty educational thinkers of the modern period in Fifty Modern Thinkers on Education: From Piaget to the Present as part of Routledge’s Key Guides Publication Series. In 2007, he was named by the Toronto Star as one of the “12 Canadians Changing the Way We Think.” He has received honorary doctorates from Memorial University in Canada, Chapman University in California, and the University of the West of Scotland. He is on the editorial and advisory boards of numerous national and international scholarly journals, and he has served as the editor or co-editor of four scholarly book series. He co-edited a series on education and cultural studies with Paulo Freire for a decade. He is a regular contributor to a number of online journals including Truthout, Truthdig, and CounterPunch. He has published in many journals including Social Text, Third Text, Cultural Studies, Harvard Educational Review, Theory, Culture, & Society, and Monthly Review. His work has appeared in the New York Times and many other prominent news media. He is interviewed regularly on a number of media. He is on the Board of Directors for Truthout. His books are translated into many languages. His primary research areas are: cultural studies, youth studies, critical pedagogy, popular culture, media studies, social theory, and the politics of higher and public education. He is particularly interested in what he calls the war on youth, the corporatization of higher education, the politics of neoliberalism, the assault on civic literacy and the collapse of public memory, public pedagogy, the educative nature of politics, and the rise of various youth movements across the globe.
Unvan:
ABD’li Doktor, Yazar
Doğum:
Rhode Island, ABD

Okurlar

3 okur beğendi.
13 okur okudu.
1 okur okuyor.
31 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bunun yerine, genç insanlar yalnızca - eğer bu bir varoluş diye adlandırılabilirse- tüketiciler, müşteriler, ordu için ham malzeme ve sanayi tesislerinin mahkumları olarak varlığını sürdürür.
KÜLTÜREL İSTİLA
Kültürel istila da tıpkı bölücü taktikler ve manipülasyon gibi boyun eğdirmenin hedeflerine hizmet eder. Bu olgu da, istilacılar bir başka grubun kültürel bağlamına bu grubun potansiyellerine saygı göstermeksizin sızarlar. İstila ettikleri gruba, kendi bakışlarını dayattırırlar ve ifade imkanlarını felce uğratarak, istila edilenlerin yaratıcılıklarına ket vururlar. İster güler yüzle, ister kaba saba gerçekleşsin, kültürel istila her zaman istilaya uğrayan kültürün özgürlüklerini kaybettiren bir şiddet edimidir.
Reklam
Sosyal Darwinizm, ondokuzuncu yüzyılın küllerinden doğan bir anka kuşu gibi ortaya çıkıvermiştir ve bugün en gerçek TV programlarında ve popüler kültürü güdüleyen dizginsiz kendi çıkarı peşinde koşan halinde boy gösterdiği görülebilir.
Son otuz yıldır, neoliberal siyasetlerin peşine takılan her yeni nesil, zamanın gençlerini yalnızca seslerini duyurmaktan mahrum etmiyor, aynı zamanda onları değerden düşüren, marjinalleştiren ve en nihayetinde onları harcanabilir kılan bir dizi iktisadi, siyasi ve toplumsal koşulu yükleniyor.
Sayfa 14
Klee'nin 'Angelus Novus' adlı bir resmi vardır. bir melek betimlenmiştir bu resimde; meleğin görünüşü, sanki bakışlarını dikmiş olduğu bir şeyden uzaklaşmak ister gibidir. gözleri, ağzı ve kanatları açılmıştır. tarihin meleği de böyle gözükmelidir. yüzünü geçmişe çevirmiştir. bizim bir olaylar zinciri gördüğümüz noktada, o tek bir felaket görür, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun ayakları dibine fırlatan bir felaket. melek, büyük olasılıkla, orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek ister. ama cennetten esen bir fırtına kanatlarına dolanmıştır ve bu fırtına öylesine güçlüdür ki melek artık kanatlarını kapayamaz. fırtına onu sürekli olarak sırtını dönmüş olduğu geleceğe doğru sürükler; önündeki yıkıntı yığını ise göğe doğru yükselmektedir. bizim ilerleme diye adlandırdığımız işte bu fırtınadır.
Sayfa 45 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok