Hristo Stambolski

Hristo StambolskiYemen’de Bir Bulgar Hekim yazarı
Yazar
8.5/10
3 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
483
Görüntülenme

Hakkında

Hristo Tanev Stambolski (1843 - 1932) Bulgar bir hekim , devrimci, devlet adamı ve Bulgar Ulusal Dirilişinin önemli bir figürüydü. Tıbbi terminolojiyi Arapça'dan Türkçeye çeviren ilk kişi oldu.
Tam adı:
Hristo Tanev Stambolski
Unvan:
Doktor,siyasetçi
Doğum:
1843
Ölüm:
1932

Okurlar

1 okur beğendi.
11 okur okudu.
11 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
BULGARLAR KİMDİR
Türkler, Arnavut sandıkları bizlere kitapsız diyorlardı; Rumlar da alayla, "bunların kitabını manda yutmuş" diye ekliyorlardı.
Sayfa 108Kitabı okudu
Anlatım çok güzel
Güneş artık batmıştı, oysa kılavuzun söylediğine göre, dinlenebileceğimiz bir kulübeye varmak için daha iki saat yolumuz vardı. Sadece kumla kaplı, uçsuz bucaksız bir mekan; hiçbir yerde ne ot, ne ağaç; sadece ara sıra develerin ve başka hayvanların beyaz kemikleri insan iskeletleriyle üst üste görünüyor. Bu manzara, benim gibi, tanımadığı ve yabanıl bir insanın peşinden üstelik 32-40 derece boğucu bir sıcaklıkta bilinmezliğe sürüklenen bir yolcuya hüzünlü bir umutsuzluktan başka bir şey telkin etmiyordu. Ruhen ve bedenen o kadar acı çekiyor ve üzülüyordum ki, bir ara, eğer aniden gelip beni götürse, ölümün bana bir sevap olacağını düşündüm.
Reklam
Cidde
"Cidde, kutsal Müslüman şehirlerinin ön kapısı olmakla beraber, Hicaz'ın arkasında, yarımadanın ortasına doğru uzanan ve coğrafya haritalarında büyük boş bir ova olarak tasvir edilen, ayrıca en gözü pek seyyah ve araştırmacıların bile girmeye cesaret edemediği bütün o engin Arabistan'ı ana kapısı."
Sayfa 55 - YeditepeKitabı okudu
Çöl Yalnızlığı
"Çöldeki yalnızlık hazin ve dehşet verici olur; çöl yalnızlığı orman yalnızlığından bin kat daha korkunçtur, çünkü yalnız insan için ağaçlar birer canlıya dönüşür. Boş ve uçsuz bucaksız çöle düşen, dünyadan yalıtılan ve kaybolan bir insan her yerde mekânı kendi mezarı gibi görür."
Sayfa 76 - YeditepeKitabı okudu
Arap Toplumu
"Görüldüğü gibi, her daha uyanık Müslüman, Peygamberin mirasçısı veya uzaktan akrabası, imam, şeyh veya hafız, bir mezhep kurma hakkı buluyor kendinde. Çeşitli kabileler arasındaki sürtüşmeler ve Arap cengaverliğinin kavimler aradı kovuşturmaları, bölünme ve zayıflamaları da buradan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Arapların çöküşü ve yok oluşunun özünde de bu yatıyor; o Araplar ki bir zamanlar, bilinen dünyanın neredeyse yarısına boyun eğdirmişlerdi."
Sayfa 122 - YeditepeKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Çok başarılı
"1877-1878 yıllarında uzun bir gemi seyahati, devamında çöl yolculuğu ile Yemen'e sürgüne gönderilen Bulgar Hekim roman tadında yazmış. Bilimsel veriler olduğu kadar toplumsal değerlendirmelerde barındıran eseri çok beğendim. Doğrusu İlber Ortaylı' nin kitap tavsiyelerinde gördüğüm için edindiğim kitabı okumaktan çok mutluyum. Ruhu şad olsun."
Yemen’de Bir Bulgar Hekim
Yemen’de Bir Bulgar HekimHristo Stambolski · Yeditepe Yayınevi · 202010 okunma