Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hücviri Ali B. Osman Cüllabi

Hücviri Ali B. Osman CüllabiKeşfu'l Mahcub Hakikat Bilgisi yazarı
Yazar
8.0/10
3 Kişi
30
Okunma
11
Beğeni
949
Görüntülenme

Hakkında

Hücvîrî, Gazne’de babası Şeyh Osman’dan ilk dinî bilgileri aldıktan sonra devrindeki ulemânın geleneğine uyarak çeşitli yerleri gezmeye başladı. Keşfü’l-maḥcûb’da verdiği bilgilerden onun Suriye, Türkistan, Kazvin, Hindistan, Irak, Hûzistan, Azerbaycan, Cürcân, Horasan ve Mâverâünnehir gibi bölgeleri dolaştığı anlaşılmaktadır.
Unvan:
İslam Alimi, Yazar
Doğum:
Gazne, 1049
Ölüm:
Lahor, 1072

Okurlar

11 okur beğendi.
30 okur okudu.
10 okur okuyor.
53 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Peygamber(s.a);" Hangi şey için yaratılmışlarsa herkese o şey kolaylaştırılmıştır " buymuşlardır. İzzet ve Celâl sahibi olan Allah herkesi bir iş için yaratmış ve o işin yolunu o kişiye kolaylaştırmıştır.
Sayfa 70 - Dergâh Yayınları
Söz iki nevidir, sükut da iki nevidir. Sözün bir kısmı hak, bir kısmı bâtıldır. Sükütun bazısından maksat, bazısından gaflet hasıl olur. O halde her insanın, konuşma halinde de, susma halinde de nefsinin yakasına sarılması lazımdır. Şayet söyleyeceği söz hak ise, o takdirde sözü sükutundan üstündür; bâtıl ise bu durumda susması konuşmasından efdaldır.
Sayfa 417 - Dergâh Yayınları
Reklam
Hikaye: Hâtem (Hâtim) Asam (r.a.), "Dört ilmi seçince bütünü ile âlemden kurtuldum". demiş, "bunlar nedir", sorusuna da şu cevabı vermiştir: "Birincisi: Bildim ki, Allah Taâlâ'nın üzerimde hakkı vardır. Benden başka hiçbir kimse bu hakkı eda etme gücüne sahip değildir. Derhal bu hakkı ödemek için çalışmaya koyuldum. İkincisi: Kısmetime bir rızkın düştüğünü; hırsla çalışsam bile artmayacağını anladım ve rızkı artırma kaygısından kurtularak rahatladım. Üçüncüsü: Kaçmakla kurtulamayacağım bir şeyin ölümün beni takip etmekte olduğunu anlayınca, derhal ona karşı hazırlık yapmaya başladım. Dördüncüsü: Ululuğu ulu olan bir ilahım var. O, benim her halime vakıftır, anlayışına ulaşınca ondan utandım. Yapılması uygun olmayan davranışları terk ettim. Kul Mevlâ-yı Müteâl'in kendisine nazar etmekte olduğunu bilirse, kıyamet günü efendisinden utanacağı bir işi yapmaz".
Sayfa 79 - Dergâh Yayınları
Denilmiştir ki, lügat mânası bakımından mahabbet, "hibbe" kökünden alınmıştır. Hibbe, arazide toprağa atılan tohumlar (habbeler, çekirdek, nüve ve taneler) mânasına gelmektedir. Habbaye hubb (yani taneye sevgi) denilmesinin sebebi, hayatın aslı onda ve o olduğu içindir. (Hayatın aslı habbe denilen tohum ve tane olduğu için habbeye hubb ve mahabbet denilmiş veya sevgi mânasına gelen hubb ve mahabbet habbe kökünden alınmıştır. Çünkü dinî, manevî ve insanî hayatın aslı, esası, kökü ve tohumu hubb ve mahabbettir). Nitekim habbe de bitkilerin kökü ve tohumudur. Şöyle ki: Habbe (ve tane) denilen tohum yere düşer. Üzeri toprakla örtülür. Üstüne yağmur yağar, güneş ışınları ve ısısı üzerine gelir. Sıcak ve soğuk üstünden geçer. Zamanın geçmesiyle ve değişmesiyle o tohum değişmez. Vakti yaklaşınca uç verir, biter gelişir. Çiçek açar ve meyve verir. Kalbi mesken edinen ve oraya yerleşen hubb (mahabbet, aşk ve sevgi) da böyledir. Huzur ve gaybetle bela ve mihnetle, rahat ve lezzetle, firak ve visal ile değişmez.
Sayfa 367 - Dergâh Yayınları
Sadi Der ki;
Günahkâr-i endişe-nâk ez Huda Besi bihter ez âbid-i hod-numâ Sadi (Allah´tan korkan günahkâr, kendini gösteren ve beğenen âbidden çok daha iyidir).
Sayfa 121Kitabı okudu
"Resulüllah (s.a) miraca götürülünce edebi muhafaza etmek için iki cihana da bakmamıştı. Nitekim Allah Taâlâ: "Muhammed'in gözü meyletmedi ve orayı aşmadı" (Necm 53/17) yani gözü dünyayı görmeye meyletmedi, ahireti görme yönüne de aşmadı, buyurmuştur." Her kitap bittiğinde bazı satırlar gönlümüzde daha belirgin bir yere yerleşir.
Keşfu'l Mahcub Hakikat Bilgisi
Keşfu'l Mahcub Hakikat Bilgisi
bittiğinde de üstte yazdığım kısım benim için bu satırlardan biri oldu.   Bizim aklımızın alamayacağı bir anda sahip olduğu edep sayesinde nereye bakması gerekiyorsa oraya bakan bir Peygamber... Bahsi geçen ayet ile ilgili Kur'an Yolu Tefsiri'nden; "17. âyette belirtildiği üzere bu esnada göz kaymamış ve hedefinden şaşmamıştı; yani Resûlullah gözlerin kamaşacağı, akıllara sığmayacak ve insanı hayretler içinde bırakacak şeyler gördüğü halde sağa-sola yönelmemiş, gördüğü olağan üstü şeylerin etkisiyle kendinden geçmemiş, edepte kusur etmemiş; aksine tam bir dikkatle müşahedelerde bulunmuş ve sağlıklı tesbitler yapmıştı. Burada kullanılan fiillerden ilki onun edebini ikincisi de bakışındaki gücü belirtme mânası taşır." Son olarak; okuduklarımı hayatımdan uzak tutmadan yoluma devam edebilirim inşallah.
İnsan nefsi alışkanlığa bağlıdır ve alışkanlıkla ülfet eder. Nefs bir şeye alıştı mı, onun tabiatı haline gelir. Tabiat olunca da hicap ve perde haline gelmiş olur.
Hücviri Ali B. Osman Cüllabi
Hücviri Ali B. Osman Cüllabi
Reklam
Bir kimse kendini bilmezse diğer tüm varlıkları bilme ve tanıma imkanından külliyen mahrum kalır.
Hücviri Ali B. Osman Cüllabi
Hücviri Ali B. Osman Cüllabi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
516 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Uzun Yolun Gönüllü Yolcuları
Temel tasavvuf kaidelerinin yer aldığı ve sufilerin hallerini bir iki sayfalık bölümlerle anlatıldığı kitap gerçekten ilgi alanına girenlerin kaçırmaması gereken bir kaynak eder niteliğinde. Tasavvufun ilk başlangıcını oluşturan dört halifeden başlayarak yazarın çağdaşlarına kadar evliyanın nasıl yakine ulaştığını ve sahtekarların maskelerinin nasıl düştüğünü çarpıcı örneklerle anlatırken, dervişlik, sufilik, hırka gibi genel kavramları da derinlemesine açıklıyor kitap. Üstelik yazarın bakışına göre hatalı beyanların bir kısmını da delilleriyle çürüten bölümler mevcut. Kısaca tasavvuf erkanını, adabını ve yolun ayrıntılarını merak edenlerin ilgilenmenin ötesinde uzmanlaşmaya yakın bilgiler bulabilecekleri Hakikat Bilgisi, çevirinin ahengi ve sadeliğiyle de okuma kolaylığı sağlıyor. Tasavvuf çerçevesini hayatına çizmek isteyenlere mutlaka tavsiye ederim.
Keşfu'l Mahcub Hakikat Bilgisi
Keşfu'l Mahcub Hakikat BilgisiHücviri Ali B. Osman Cüllabi · Dergah Yayınları · 201730 okunma
516 syf.
·
Puan vermedi
Tasavvuf
Kitabımız, tasavvufun aslının Kur'an ve Sünnet'ten olduğunun delilini, tasavvufi hallerin izahını ve tasavvufun içersinden meydana çıkmış ehli bid'at kesimlere sağlam ve ilzamî ve ciddi reddiyyeler icermektedir. Rabbim müellifi İmâm Hûcvirî KS dan razı olsun. Eserini kıyamete kadar Baki ve müstefid eylesin. Amin Muhakkak okunmalı.
Keşfu'l Mahcub Hakikat Bilgisi
Keşfu'l Mahcub Hakikat BilgisiHücviri Ali B. Osman Cüllabi · Dergah Yayınları · 201730 okunma