Hüsen Portakal

Hüsen PortakalEğitimde Özgürlük ve Saldırganlık yazarı
Yazar
Çevirmen
6.6/10
8 Kişi
17
Okunma
3
Beğeni
1.612
Görüntülenme
Çünkü siz bir insana, insanüstü yetenekler tanıdığınız zaman, o da kendi yetkilerini aşar, bir tanrı gibi insanların yazgısıyla oynamaya başlar. Bir insanı, özellikle tüm yetkileri elinde tutan bir insanı gereğinden çok övmek, onu paranoyaya sürükler; erdemin yerini çılgınlıklar almaya başlar.
Sayfa 192 - Cem YayıneviKitabı okudu
Dinsel ve toplumsal tabular
“ Siz hükümete nasıl karşı geliyorsunuz ? Hükümete karşı gelmek, gavurluktur!” “Gavurluk” sözü, elbette dinsel tabu ile ilgili bir suçlamadır. Demokrasi öncesi toplumlarda, yerleşik düzene ve değerlere karşı çıkma, yine o topluma özgü tabu niteliğindeki değerlerle boğmaya çalışılır. Tanzimat’tan günümüze değin süren yeni-eski çatışmasında, toplumun tabu saydığı eski değerleri, yine eski değerlere bağlı bir kesim, kutsallık adına birer tabu gibi korumaya çalışmıştır.
Sayfa 64
Reklam
Bireyin saldırganlığı, toplumun yapısıyla yakından bağlantılıdır.
Baskı altında yetişen çocuk, yetişkin bir birey olup belli bir toplumsal yere varınca, bu kez kendisi toplumun baskı kuran bir üyesi oluyor.
Özgür düşüncede yanına yaklaşılmayan, tartışılmayan kutsal konular ve değerler olmaz.
Bizim geleneksel aile yapımız ve okul sistemimiz, çocuğun kendine özgü beğenilerinin, görüşlerinin gelişmesine, onun başlı başına bir birey olmasına izin vermiyor.
Reklam
Çocukluğum mutsuz geçen bir bireyin daha sonraki yaşama koşulları ne kadar iyi olursa olsun, her zaman aksayan bir yanı vardır.
Eğitim, bireyde insanlık bilincini geliştirecek, toplum içinde zayıf-güçlü ilişkisini ortadan kaldıracak yönde olabilir ama biz de tam tersine, özel okulları ve dershaneleri ile sınıflı bir toplumu güçlendirecek, yerleştirecek bir eğitim sistemi var,
Eğitim, belli ideolojilere ya da toplumsal sınıflara değil, doğrudan doğruya çocuğa hizmet vermelidir.
Bir devlet isterse, çatışmalardan kaçınabilir. Barışçı bir toplum düzeni kurabilir.
Reklam
İnsanlığın yaşamında önemli olan eski dengelerin korunması değil, artık eskiyen değerlerin ve kurumların elenmesidir.
Çocuklara eleştiri hakkı ve özerklik tanınması sayesinde özellikle Üçüncü Dünya ülkelerinde yetişkinler toplumunun iki yüzlü yapısı önemli ölçüde yenilgiye uğrayabilir.
"Bizim geleneksel aile yapımız ve okul sistemimiz, çocuğun kendine özgü beğenilerinin, görüşlerinin gelişmesine, onun başlı başına bir birey olmasına izin vermiyor." Hüsen Portakal /Eğitimde Özgürlük ve Saldırganlık, s.11 - Cem Yayınevi
Sayfa 11 - Cem Yayınevi
“ Yine Freud’e göre uzaydaki ruhsal varlıklar, şeytanlar, duygusal eğilimlerin dışa yansımasından başka bir şey değildir.”
Resim