İbrahim Balaban

İbrahim BalabanŞair Baba ve Damdakiler yazarı
Yazar
7.7/10
9 Kişi
24
Okunma
5
Beğeni
1.387
Görüntülenme

Hakkında

Ressam İbrahim Balaban, 1921’de Bursa’da dünyaya geldi. Resim yapmaya cezaevinde Nazım Hikmet'ten aldığı ilk dersle başlayan Balaban, yaşamı boyunca sayısız eser verdi. İbrahim Balaban 9 Haziran 2019'da İstanbul'da hayatını kaybetti.
Unvan:
Ressam
Doğum:
Bursa - Seçköy, 1 Ocak 1921
Ölüm:
İstanbul, 9 Haziran 2019

Okurlar

5 okur beğendi.
24 okur okudu.
1 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir lokma ekmektir düşleri, özgürlüğünü yitirenlerin. Karıncanın, kendinden büyük yük taşıması güç gösterisi değil. Arının bal yapması, insana armağanı mı sanki? Kurdun kuzuyu kapması, canavarlık mı? «Kuşun özgürlüğü uçtukça büyür» demişler. Özgür canlılar ekmeğini taştan alır. Ya tutsak olanlar?
Sayfa 159 - Cem Yayınevi, 1968
Nazım Hikmet:
« Yıldızlara bak! Şu sabah yıldızı. Samanyolu kaybolmak üzre. Ne zaman yıldızlara baksam, tutsaklığımı daha çok duyarım içimde. »
Sayfa 220 - Cem Yayınevi, 1968
Reklam
Âşe Ananın dudaklarında, doyulmadık bir sevginin, yarım kalan ifadesi okunuyordu.
Sayfa 214 - Cem Yayınevi, 1968
Zamana zaman katmak, mapuslara göredir. Suya «remil» atmak mapusların bir derdi. Duvarda düş görmek, ninnisi mapusların. Kahve fincanında başlar ümitler. Aynanın içinden geçer, yabansı öyküler. Yabansı görüntüler belirir düz duvarda. Oynayan düşleri alır içine ayna. Mapushane aynası gösterir mapusları.
Sayfa 86 - Cem Yayınevi, 1968
Al gözüm seyreyle der gibi bahar...
Sayfa 265 - Cem Yayınevi, 1968
Nazım Hikmet’den İbrahim Balaban’ın “Bahar” Tablosu Üzerine Şiir
İşte seyreyle gözüm, hünerini Balaban’ın İşte şafak vakti Mayıs ayındayız İşte aydınlık: Akıllı, cesur, taze, diri, insafsız… İşte bulut: Kaymak gibi lüle lüle İşte dağlar: Hem de mavi, hem de serin İşte sabah seyranı tilkilerin Uzun kuyruklarında ışık, Sivri burunlarında telaşları. İşte seyreyle gözüm: İşte karınları aç, tüyleri diken, ağzı kırmızı İşte dağ başında kurdun biri. Kendi içinde duymadın mı sen Aç kurdun öfkesini sabah vakitleri? İşte seyreyle gözüm: Kelebekler, arılar…
Nazım Hikmet Ran
Nazım Hikmet Ran
İbrahim Balaban
İbrahim Balaban
Reklam
-Faşizme karşı ressamın görevi nedir? Sorusuna üstadın verdiği cevap. -Sanatçı (ressam) bir demirci gibi kılıç yapıp düşmana karşı çıkamaz.Ve ressam, bir kimyacı gibi barut yapamaz ve de bir mühendis gibi tüfek namlusu da yapamaz.Ama silahlar eskir, sanat eseri eskimez.Bu nedenle; Faşizme karşı durmada en geçerli silah (iyiyi, çirkini, insanlara aktarma bakımından) sanat eserleridir ve her zaman her çağda geçerlidir sanat, eskimez." Unlu Ressam İbrahim Balaban hayatını kaybetti. Işıklar içinde uyu güzel insan.
İbrahim Balaban
İbrahim Balaban

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
·
Beğendi
"Küstürmeyin insanları hayata. Sonra her şeyden vazgeçiyorlar... Bir dağ başında kalmayı, bir adada mahsur kalmayı, nerede bir yalnızlık varsa onu istiyorlar... Küstürmeyin işte bazı insanları..." Nazım Hikmet'le Yedi Yıl, İbrahim Balaban
Nazım Hikmet'le Yedi Yıl
Nazım Hikmet'le Yedi Yılİbrahim Balaban · Berfin Yayınları · 20106 okunma
407 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İbrahim Balaban Bursa'nın bir köyünde(Seçköy) doğmuş. Okur yazarlığı köy ahalisinden bir tık üst seviyede(üçlü sınıf) olması koşuluyla resme ve okumaya merak salmış. 16 yaşından itibaren düştüğü Bursa cezaevinde tanıştığı Şair Baba(Nazım Hikmet) ile olan serüvenlerini anlattığı isteyipte bir şeyi yapabilme, başarabilme ve sürdürebilme azim ve kararlılığını bıkmadan usanmadan Şair Baba tarafından aklına işlendiği şiir akıclılığında bir anı romanı. Okunası ve içinde yaşanası bir kitap ki göreceksiniz Balaban'ın tablolarına hayranlığını Nazım şiirselleştirmiştir.
Şair Baba ve Damdakiler
Şair Baba ve Damdakilerİbrahim Balaban · Cem Yayınevi · 19688 okunma