İhsan Şerif Kaymaz

9.0/10
2 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
763
Görüntülenme

Hakkında

İlgi Alanları Türk dış politikası, siyasi tarih, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Atatürkçülük, Türkiye-Ortadoğu ilişkileri, Kürt sorunu, petrolün uluslararası politikadaki yeri

Okurlar

6 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
Her ideolojik görüşün farklı yazdığı olay..Kitabın ilk 100 sayfasının konuyla alakası yok desem yeridir. Biraz yüzeysel anlatımı var...."Kürtler tarih boyunca hiç birleşememişlerdi ki bölünsünler..Birbirleriyle çok az ortak noktası vardı."1. Dünya savaşı sonrası 6. Ordu komutanı Ali İhsan (Sabis)Paşa İngilizlerin girişimlerini savuşturmak adına yaptıkları ve akabinde Malta'ya sürülmesi... Lozan öncesi Fevzi Paşanın Musula müdahale isteği ve Özdemir Beyin yaptıkları... Musulu sorunu öncesi çıkan ayaklanma..MC üyelerinin bölgede incelemeye başlamasından 2 gün sonra başlayan diğer bir ayaklanma..1. Dünya savaşı sonrası bu süreçte İngilizlerle Türk ordusunun çarpışmaları... İngilizlerin hava saldırıları ile Kürt köylerini bombalamaları.. Ayrıca bir çok çelişki... İngilizlerin taraf olduğuna dair hiç bir belge olmamasına karşın açılan arşiv belgelerinde hala gizli olan bir çok evrakın bulunduğu.. "Ayaklanmayı birçok aşiretin desteklemediği gibi devletin yanında ayaklananlara karşı savaştığı,(Nakşibendi) dinsel bir giysi altında ulusal bir başkaldırı olduğu.." birçok yazara ve tarihçiye atıfla değerlendirmeler yapılmış.. Toynbee "Doğuanadolu ve Karadeniz de yaşayan en az onlar kadar tutucu Türklerin hatta Kürtlerin ayaklanma dışında kalması..." Şevket süreyya " Şeyhlerin,seyitlerin,hayvan yerine koydukları ve hayvan muamelesi yaptıkları kölelerini,müritlerini,güya din uğrunda,Allah yolunda,fakat aslında sadece kendi saltanat ve menfaatlerini korumak için her cephede ateşe sürdüklerini.."söylemiş.. (bugün de öyle değil mi?)
160 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap özelde Mezopotamya genelde Ortadoğu'da emperyalist ve sömürgeci ülkelerin yerleşmesini anlatıyor. Bu sömürünün başlangıcının planlı bir şekilde 400 yıl öncesine dayandığını belirtiyor yazar. Medeni olarak bildiğimiz Batının özellikle zengin ülkeleri başta İngiltere kendi zenginlikleri için güçsüz toplumları en ufak acıma ve utanç duymadan nasıl sömürdüklerini anlatmış. Kitapta özellikle 1. Dünya Şavaşı dönemi ayrıntıları ile anlatılmış. Günümüzde net bir şekilde gördüğümüz gibi bu çıkar savaşları ve bölgede yaşayan insanların dramı hala devam ediyor. Özellikle Irak ve Suriyede. Dünyaya insan haklarını anlatanların insanlıktan ne kadar uzak olduğunu gösteren bir eser.
Mezopotamya'da Emperyalist Kapışma ve Yerleşme
Mezopotamya'da Emperyalist Kapışma ve Yerleşmeİhsan Şerif Kaymaz · Kaynak Yayınları · 20061 okunma