İhsan Süreyya Sırma

İhsan Süreyya Sırmaİslami Tebliğin Mekke Dönemi ve İşkence yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.8/10
1.781 Kişi
9,4bin
Okunma
767
Beğeni
20,8bin
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA, 10 Temmuz 1944 yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Pervari’de yaptıktan sonra; Orta ve lise öğrenimini Siirt’te tamamladı. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite öğrenimi sırasında, bir müddet Batman’da, Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memur olarak çalıştı. Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. 1967 baharında, devlet doktora burs sınavını kazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa’ya gitti. Aslında o, İngilizce’den sınavı kazanıp İngiltere’de doktora yapması gerekirken, yetkililer, bilinmez bir sebepten dolayı onu Fransa’ya gönderdiler. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimine harcadı. Paris’te, College de France’da Prof. Dr. Jacques Berque’le başladığı doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapça öğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus’ta bulundu; ve Zeytuna Üniversitesi’nde, Arapça’nın yanı sıra, Büyük sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine devam etti. 1973 mayısında, “İslâmî İlimler” dalında doktor olarak Türkiye’ye döndü. 1973-74 ders yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihi hocalığı yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesine geçti; ve 1995 yılına kadar bu Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim üyeliği yaptı; ve aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi. 1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu. İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı. Ulusal, ve uluslar arası bir çok konferansa katılarak tebliğler sundu; Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete; ve İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7’de dört seneyi aşkın bir süreyle “Seyahatnâme” adı altında tarih programları yaptı. Kendi alanındaki araştırmalarını takip edip sürdürecek derecede Fransızca, İngilizce, Arapça, ve Farsça bilmektedir. İhsan Süreyya Sırma evli olup, üç çocuk babasıdır.
Unvan:
Yazar, Çevirmen
Doğum:
Pervari, Siirt, Türkiye, 10 Temmuz 1944

Okurlar

767 okur beğendi.
9,4bin okur okudu.
315 okur okuyor.
3.136 okur okuyacak.
124 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
"Haçlı ordularının bu kadar kolay hareket edebilmelerinin sebebi,şüphesiz, İslam Dünyasının paramparça olmuş olan hâl-ı pürmelâliydi."
Ne gariptir şu insanlık tarihi? Neden biz insanlar, birbirimizi yemeden, hepimiz için en iyi olanında anlaşamadık.
Reklam
O zaman ilk çekiliş hayırlı olsun :)
🌿 Aylık düzenli olarak kitap çekilişi yapma kararı aldım inşâallah. Bu ay beni her okuduğumda etkileyen, arada bir bazı bölümlerini açıp tekrar ettiğim
İhsan Süreyya Sırma
İhsan Süreyya Sırma
'dan
Dağların Sırrı
Dağların Sırrı
kitabını 2 kişiye hediye etmek niyetindeyim. (13 Mayıs 23.00'a kadar) Katılmak isteyenler yorumlar kısmına şiir, söz, müzik vs. içinizden ne gelirse eklerseniz müstefid oluruz inşâallah✨.
Hakkı hakkıyla haykıranlara selam olsun!
İhsan Süreyya Sırma
İhsan Süreyya Sırma

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Allah'ın selamı üzerinize olsun. Derdi olanlara bir hatırlatma incelemesi. "Bizim işimiz; hep böyle dua ile mi geçecek?..." Kitaptan bu alıntı ile başlamak istedim. Durumun ciddiyetini, acizliğimizi ve her şeyi yüce Yaradan'a bırakıp dünyadaki mesuliyetimizin farkındalığı için böyle bir alıntı ile başlamak oldu niyetim.
Pakia Mektupları
Pakia Mektuplarıİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2018217 okunma
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
Pakia mektupları İhsan Süreyya sırma Kitap Tian'ın dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan arkadaşlarına yazdığı mektupları anlatmakta. ikilem arasında kalmış müslümanları bu kadar derin bir hisle ve kolay anlaşır bir kalemle anlattığı için ayrıca İhsan Süreyya Sırma Hocaya teşekkür ederim, tavsiye edebileceğim kitapların başında yer alıyor, sizde kısa sürede alıp okumakla kalın.. .. .. ** Müslüman bir gencin inancından dolayı idam cezasına çarptırılması ve son sözlerinde Müslüman olarak ölmesi için kelimeyi şehadeti telkin etmeye çalışan bir imamın hikayesi beni benden aldı, Tian'dan sonra çok üzülerek okudum satırları.. Ve . . Son sözü söyleyip bitirmek istiyorum. Müslümanlar'ı görseydim, Müslüman olmazdım. Iyi ki İslam'ı Kur'ân'dan öğrenmişim.. Yusuf İslam (Cat Stevens) .. Alıntı Ben zaten yok oldum... (Cümlelerin arasında durarak konuşur). Fakat bu yoklukta buldum kendimi. Beni sen değil savcı bey, idam mahkumu yok etti. Senin yok edebilecegin bir şey kalmadı Savcı Bey... Çünkü yok olan bir daha yok edilemez! İdam etmeye gittiğin mahkum beni öyle yok etti ki, o yoklukta şahsiyet ve insanlığımı buldum. O yoklukta, Allah'ı ve Resulu'nü buldum. Benden sonra buraya benim eski halimde olan başka bir Hoca alacaksınız elbette. İdam mahkumlarına şahadet kelimesini dedirtmek için... Acaba bir gün o da yok olabilecek mi benim gibi? Bu kolay değil!...
Pakia Mektupları
Pakia Mektuplarıİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2018217 okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Nebi Aleyhisselam'ın 23 yıllık tebliğ döneminde ilk aşama İslam'dan taviz vermeden sabır dönemidir. Hocamizin İslami tebliğin Mekke dönemi kitabı bunu ele alırken devamı niteliğinde olan İslami tebliğin Medine dönemi ise cihadın her yönünün yaşandığı İslam devletinin kuruluş aşamasını yalın ve akıcı bir üslup ile aktarmış. Rahmet peygamberinin başkomutanlık ve devlet başkanlığı yönüne dikkat çekmiş. Bazı konu sonlarında değerlendirme ve ders çıkarımları mevcut. Seriyye ve gazvelerin bir çoguna kısa ve öz bir şekilde değinmiş(zaman, görevlendirilen sahabe, mekan). Yazar Peygamberligin sonu başlığı açarak İslam davasının gayesini anlatmaya çalışıp Nebi aleyhisselam'ın Beli'r-Refiku'l-A'la sözcükleri ile olan vedasina yer vermiş. Kur'an'ın ahlak ve faziletine evet, cihadına hayır diyerek yanlış algılayanlara cevap niteliğinde bir eser.
İslami Tebliğin Medine Dönemi ve Cihad
İslami Tebliğin Medine Dönemi ve Cihadİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2019802 okunma