İlhan Tarus

İlhan TarusVar Olmak yazarı
Yazar
8.3/10
26 Kişi
75
Okunma
10
Beğeni
2.713
Görüntülenme

Hakkında

İlhan Tarus (27 Kasım 1907- 8 Ocak 1967) Türk savcı, yargıç ve hikaye, oyun, roman yazarıdır.Çağdaş Türk edebiyatı yazarı olan Tarus, tiyatro oyunları, öykü ve romanlar yazmıştır. 27 Ocak 1907 tarihinde Tekirdağ'da doğan İlhan Tarsus, ilkokulu Tekirdağ, Biga ve Niğde'de okumuştur. Babasının mesleği (reji görevlisi) nedeniyle sıkça yer değiştiren Tarsus Konya, Çanakkale ve Kütahya'da eğitim almasının ardından orta öğrenimini İstanbul, Kabataş Lisesi’nde, yüksek öğrenimini 1928 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. 1929-1932 yılları arasında Türkiye'nin çeşitli yerlerinde savcı ve yargıç olarak çalışmıştır. Ancak siyasi bir nedenden dolayı görevine son verilmiştir. 1932-1945 yılları arasında İstanbul’a yerleşerek muhabirlik ve gazetecilik yapmıştır. Daha sonra, hukuki olarak asıl mesleğine dönerek; 1946-1957 yıllarında yine Adalet Bakanlığı’nda çalışmasını sürdürmüştür. 8 Ocak 1967 tarihinde Ankara'da ölen İlhan Tarsus, Cebeci Mezarlığı'nda gömülüdür. İlk eserleri tiyatro türünde olan İlhan Tarus’un, çeşitli gazetelerde öykü ve romanları yayınlanmıştır. İlk eseri 1927'de “Hareket Dergisi”'nde yayınlanmıştır. 1935 yılından itibaren “Haber”, “Servet-i Fünun” ve “Varlık” dergilerinde hikâyeleri basılmıştır. İlk romanı olan "Yeşilkaya Savcısı"'nda, Kurtuluş savaşı sırasında Anadolu'da edindiği izlenimleri dile getirmiştir. Öykülerinde konularını yaşadığı çevreden almıştır.
Unvan:
Türk Savcı, Yazar
Doğum:
27 Kasım 1907
Ölüm:
8 Ocak 1967

Okurlar

10 okur beğendi.
75 okur okudu.
3 okur okuyor.
73 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hepimizin hataları vardır. Hislerimizden sıyrılmak kolay değildir. Bunu kitap karıştırarak, dünyayı anlamaya çalışarak başarabiliriz. İşin zor tarafının daha bü yük zevki, daha büyük şerefi olduğunu anlamak için yıllara olduğu gibi idrake de lüzum vardır. İnsanları yüzyıllardır tesiri altında tutan gerçeklerden ve zorlardan uzak kalmayı menfaatlerimize daha uygun buluyorsak, hiç değilse eleştirme, yargılama ve inceleme gibi çocukluğa tahammülü olmayan heveslerden korkmalı, uzaklaşmalıyız.
Sayfa 9
"Bir hayaller dünyası içinde, birbirimizi aldatarak, birbirimize dayanarak, yürümeye çalışıyoruz. Boşunadır arkadaşlar. Bilmeden, sebeplere ve ilcalara varmadan, hadiseleri izah yetkisini elde etmeden ne şiir yazabileceğiz ne de hikaye. Hele roman, hiç."
Yeditepe Yayınları, 1954 ~Giriş/Birkaç SözKitabı okudu
Reklam
Oysaki toplum hayatımızın her safhasında olduğu gibi,edebiyat ve sanat alanımızda da bir çeşit kollayıcılık, karışık ve donuk siyasetçilik, karşılıklı ince hesapçılık ve alışverişçilik revaç durumdadır.
Sayfa 6
Edebiyata hak ettiği haysiyeti ve ciddiliği kazandırmalıyız. Eğer bunu yapamazsak otuz, kırk yıl önce, o zamanın yazılarına ve yazarlarına gösterilimiş, bizlerden de esirgenmiş olan dikkat, ilgi ve itimadın son zerrelerini de kaybetmiş olacağız. Büsbütün kendi aramızda, eni konu bir edebiyatçılar ailesi halinde toplanıp dedikodu ile vakit geçireceğiz.
Yeditepe Yayınları, 1954 ~Giriş/Birkaç SözKitabı okudu
Ulan kahpe, dedi, otuz papel saymışım bir geceliğine, senin ananı bellerim... «Eğer dedim, kılıma dokanırsan, kendini ölmüş bil.. Kocama seslendi. O da gelip iki kollarımdan tuttu. Sille tokat, yatırdılar beni yere... Sonra kocam kayboldu ortadan.. Evimize bir de varlık çöktü çökmesine.. Her pakette, ekmeğiydi, soğanıydı... Ama üçüncü müşteri kapıdan girer girmez dineldim, kocam gözlerini ağarttı, üstüme yürüdü. Kenarda ekmek bıça duruyormuş. Kaptım, salladım. Gırt-lağına rastlamış, kocaman yarık açılıverdi. Kafa arkaya düştü, deprendi kaldı. Ötekisi çoktan kaçmıştı. Bıçakla peşine düştüm. Karanlık ormanda yarım saat koştum, kurtardı kendini it... «Dizlerimin bağı kopmuş, çalılıkların arasına yığılmışım. Gözümü açar açmaz yekindim. Köye doğru yürüdüm. Bıçak elimdeydi. Üstünde kanlar kurumuştu. Ne düşündüysem, derede iyice yıkadım, eteğimin tersiyle temizledim. Belki inkâra sapmak ümidim vardı. Belki babamdan korkmuştum. Anam yüzümden ürkmüş. Sen bir şey yapmışsın, amanın yetişin komşular, diye seslendi. Babam da çıktı, geldi. Yere diz çöktüm, ayaklarına kapandım, olanı biteni anlattım. Bıçak şalvarımın arasındaydı. Tekmikle itti beni... Yıkıl kahpe dedi, geçende de böyle bir yalan uydurmuştun. Aslını diğnedim. Sen soycak fahişesin. Durmadan yalan uydurur, sonram bildiğini işlersin. Git, hapishanelerde sürün, defol karşımdan, dedi. Dizlerimin üstünde kalkındım. Ne olduğunu bilemedi, karnının ortasına gömüverdim bıça ğı. Çürük ağaç gibi devrildi deyyos.. Buldu orospu kızının elinden cezasını...
2023~Nisan
"Okuma, zekâyı besler; çalışmaktan yorulan insanı çalışmaktan bütünüyle de uzaklaştırmadan dinlendirir." (Seneca) #166203238 1.
Kadıköyü'nün Romanı
Kadıköyü'nün Romanı
~
Safiye Erol
Safiye Erol
: 1930'ların Kadıköy çevresini anlatan bir eser. Tarihsel bağlamda sevdim. Fakat
Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik Abasıyanık
'ın tek olduğu muhakkaktır. Kendi mizacını, tabiatın eserine vermiş bir hikayeci bundan evvel yoktu, bundan sonra da olmayacak."
İlhan Tarus
İlhan Tarus
Reklam
Milli Mücadele Dönemini Anlatan Romanlar
1.Ateşten Gömlek- Halide Edip Adıvar 2.Vurun Kahpeye-Halide Edip Adıvar 3.Yaban-Yakup Kadri Karaosmanoğlu 4. Ankara-Yakup Karaosmanoğlu 5.Sodom ve Gomore-Yakup Kadri Karaosmanoğlu 6.Biz İnsanlar-Peyami Safa 7.Sözde Kızlar-Peyami Safa 8.Sahnenin Dışındakiler-Ahmet Hamdi Tanpınar 9.Küçük Ağa-Tarık Buğra 10.Esir Şehrin İnsanları-Kemal Tahir 11.Esir

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
8/10 puan verdi
Toplumcu gerçekçi yazar
Kitabın içinde On bir hikaye bulunmaktadır. "Merdivende İnsan Var, Bir Makinenin Gözyaşları, Odacı Namzedi, Üst Kat, Kör Nefis, Hesna Hanım, Köle Hanı, Köpek, Otuz Papel, Arzu Ve Sır. " Hikayenin başlıklarından bahsetmek istedim. Hikayenin genel konusu, memleketimizin gerçeklerinden,içimizden birkaçının ortaya attıkları,bize
Köle Hanı
Köle Hanıİlhan Tarus · Yeditepe Yayınları · 19548 okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Edebiyatımızın toplumcu yazarlarından İlhan Tarus'un kaleminden okuduğum ilk kitap: Kasabanın Ruhu Yaklaşık 200 sayfalık romanda kalabalık bir kişi kadrosu bulunuyor, Sekili kasabasında yaşananlar aktarılıyor. Toplumun hemen her kesiminden olan kişilerin olaylara yaklaşımı ahlak ve namus kavramlarına bakış açıları irdeleniyor. Roman, manifaturacı Güdük Ahmet cinayeti ile başlıyor, akabinde kasabada arka arkaya ortaya çıkan sahipsiz çocuklar ve bunlara yardım elini uzatan, onlara yuva bulmaya çalışan, bunun için Kasabalı ikna etmeye çalışan Doktor Namık, kasabalının aklını başından alan Sarı Kız, Tüccar Kerim, onun kızı Ayşe, Sabri, Hilmi Bey gibi kalabalık bir kişi kadrosu üzerinden Sekili kasabasının yaşantısını aktarıyor. Özellikle küçük yerlerde dedikodunun ne gibi sonuçlara yol açacağını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Dönemin yaşantısı kadar yörenin söyleyiş özelliklerine de romanda rastlıyoruz. Keyifli bir kitaptı, okumanızı öneririm.
Kasabanın Ruhu
Kasabanın Ruhuİlhan Tarus · H2O Kitap Yayınları · 20197 okunma
274 syf.
·
Puan vermedi
🪖 ‘Kurtuluş Savaşı Üçlüsü’ serisinin üçüncü kitabıydı bugün okuduğum. Ege’de Yunan işgali başlamış, Aydın düşmek üzeredir. Nazilli civarında dağlar, efelerin meskeni olmuştur. İşgal ordularının öncü kıtalarına kurdukları pusuların onları yavaşlattığını, ancak daha büyük bir güçle gelmeleri halinde bu direnişlerinin kolayca ezileceğini görürler. Hiç bilmedikleri yerlerde kendileri gibi direnenlerle birlik ihtiyacı doğar. Bu sırada, aralarındaki yiğitlik atışması bunu gölgeler, hiç biri emir komuta altına girmek istemez. Dağlardaki Alevi köylerden, şehir ve kasabadaki Rum ve Ermenilere kadar, herkes giderek büyüyen ve güçlenen vatan tutkusuyla birleşir. Yine de kurtuluşu İstanbul’da, padişahta, halifede görenler vardır. •Kurtuluşu sadece efelerin gücüyle değil, kadının toplumsal yerini de sorgulayan, kadının yükselişine işaret eden, tüm kahramanları olumlu ve olumsuz yanlarıyla gösteren bir kitap. Akıcı anlatımıyla, kurtuluş günlerine ışık tutması için, herkese tavsiye ederim. #okuyun #vatantutkusu #kurtuluşsavaşıüçlüsü 🪖🪖🪖 @h2okitap #ilhanturas #kurtuluşsavaşı #bloghemsire #varolmak #hükümetmeydanı h2okitapedebiyatserisi #cumhuriyet #savaşçı
Vatan Tutkusu
Vatan Tutkusuİlhan Tarus · Ağaoğlu Yayınevi · 19676 okunma