İlyas Üstüner

İlyas ÜstünerKaf Dağı'nın Güney Yüzü Gürcistan yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
235
Görüntülenme
Türk-Gürcü ilişkileri...
Bugün global köy hâline geldiği söylenen dünyada insanlık, dünyanın en ücra köşelerinde ölüm kalım mücadelesi veren otantik kültürlere ilgi duyarken; birbirlerinden esen rüzgârlarla serinleyip aynı suyun sahilinde hayatlarını örgüleyen ve tarihin derinliklerine giden canlı ve her daim gelişen kültürel hazinelere sahip iki milletin, Türklerin ve Gürcülerin birbirlerinin kültürlerine, hayat tecrübelerine aşinalığı olması gerekenin çok altındadır.
Sayfa 315Kitabı okudu
Gürcistan'da yasal olan sokak kumarhaneleri, eczanelerden sonra en çok dikkat çeken mekânlardır. Gençleri kumara teşvik ettiğinden şüphe olmayan slot club'lara, spor bahislerinin gerçekleştirildiği "Totalizor"lara, büyük kumarların oynadığı gazinolara yine her adım başı rastlamak mümkün. 24 saat çalışan bu mekânlara her gün bir yenisi eklendiğinden gençler ve yetişkinler arasında kumar gerçeği gittikçe ivme kazanmakta.
Sayfa 257Kitabı okudu
Reklam
Okul sıralarından itibaren nasıl Yunanlılar Homer'in epik eserlerini, İtalyanlar İlahi Komedi'yi, Almanlar Nibelangları veya Faust'u okursa, aynı şekilde her Gürcü de "Amirani" ve "Kaplan Postlu Şövalye"yi okur.
Sayfa 199Kitabı okudu
Gürcü masaları...
Yeni yetmeler hayatın 'nasıllığını' buralarda öğrenirken; yetişkinlerin de edep-erkân devşirdikleri rahle-i tedrislerdir bu masalar. İçinde eğlencesi, müziği, sohbeti, kahkahası olan ve kalkıldığında birçok tecrübe ile beraber kalkılan bu tür özel masalara Gürcüce "Supra" denir.
Sayfa 219Kitabı okudu
Gürcistan'da Paskalya...
Paskalya'da çalışılmaz, resmî daireler kapalıdır. Bu sürecin cumaya gelen gününe Tsiteli Pareskivi (Kırmızı Cuma) adı verilir ve bugün Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği gün olarak kabul edilir. Bu günde alkollü içecek tüketmek dinen yasaktır. Yumurtalar kırmızıya boyanır, bireylerin birbirini 'Giilo Savt!' (Hayırlı/Kutlu Bayralar) diye selamladığı görülür. İki gün sonraki Pazar gününün özel önemi vardır. Ortodoks inancına göre bu günde Hz. İsa'nın dirildiğine inanılır.
Sayfa 230Kitabı okudu
Bir zamanlar Sarp sınır kapısından nasıl geçilirdi?
21. yüzyılın başlarında dahi Sarp sınır kapısından geçişleri Rus askerleri kontrol ediyordu. Sovyetler döneminde Gürcistan'dan Türkiye'ye geçebilmek ancak 'özel' makamların verdiği 'özel' izinlerle 'özellere' sağlanan bir ayrıcalıktı.
Resim