Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmam Nevevi

İmam NeveviRiyazü's-Salihin yazarı
Yazar
9.7/10
1.861 Kişi
8,5bin
Okunma
883
Beğeni
21,4bin
Görüntülenme

İmam Nevevi Gönderileri

İmam Nevevi kitaplarını, İmam Nevevi sözleri ve alıntılarını, İmam Nevevi yazarlarını, İmam Nevevi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem, "Size, yaptığınız takdirde sizi geçenlere yetişeceğiniz, sizin gibi amel yapanlar dışında hiç kimsenin size erişemeyeceği bir şey söyleyeyim mi? Her namazın arkasında otuz üçer defa Subhanallah.' 'Elhamdulillah' ve 'Allahu ekber' dersiniz." buyurdu
Bir ameli, büyük bir istekle ve sürekli yapan kimsenin önüne bir engel çıkar da onu yapamazsa, onu tam yapmış gibi sevap kazanır
Reklam
Yurtseverlik veya milliyetçilik düşüncesiyle vatanı savunmayı ise mü'min de yapar, kåfir de. Bu ona ahirette bir fayda vermez. Bu niyetle savaşırken öldüğünde de şehid olmaz.
İlim erbabı şöyle demiştir: Müslümanların, her yıl bir defa cihad etmeleri farzdır. Allah düşmanlarına karşı sırf vatanı olduğu için- vatanını savunmak amacıyla değil, Allah'ın dininin en yüce olması için savaşması gerekir. Çünkü vatanı vatan olduğu için savunmayı mü'min de yapar, kafir de. Hatta kafirlerin yaptığı şey, sırf vatanlarını müdafaa etmektir. Müslüman ise Allah'ın dinini müdafaa eder, korumaya çalışır. Vatanını da sadece vatanı olduğu için değil, bilakis bir İslâm beldesi olduğu için müdafaa eder. İslâm'ı koruma maksadıyla o İslâm toprağını müdafaa eder
Bâtıl ehli kimselere, zalimlere ve düşmanlara iştirak edenler -ister iyilerden olsunlar ister kötülerden onların başına gelecek cezalara da ortak olurlar. Bir ceza verildiğinde, herkesi kapsar, hiç kimseyi istisna etmez. Sonra bunlar, kıyamet gününde niyetlerine göre haşredilir ve hesaba çekilirler
Açıktan günah işleyen ve insanların görmesine aldırış etmeyen kimseyle ilişkiyi koparmak, bir fayda verecek ve yarar sağlayacaksa caizdir
Reklam
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in buyurduğu gibi, "Müslüman, Müslümanların dilinden ve elinden güvende olduğu, muhacir ise Allah'ın yasakladıklarından hicret eden kimsedir. Öyleyse Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden hicret et!
İlim ehli, dinini açıkça yaşayamayan kimsenin küfür diyarından İslâm diyarına göçmesinin farz olduğunu söylemişlerdir. Ancak dinini açığa vurabiliyor ve İslâm'ın şiarlarını yerine getirmede bir engelle karşılaşmıyorsa hicret etmesi farz değil, müstehaptır. Bu sebeble o küfür diyarına göçmek, küfür diyarında mukimken orada yaşamaya devam etmekten daha kötü bir durumdur. Fakat kişinin kendi vatanı küfür diyarıysa ve orada dinini yaşayamıyorsa orayı terk edip hicretmesi farz olur
Amelin ölçütü
Ameller ancak niyetlere göredir..." hadisi, her amelin, özellikle de kalbi amellerin ölçütüdür. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem in Buhârî ve Müslim'in Aişe radıyallahu anha'dan yaptıkları rivayetle gelen "Her kim emrimiz (ve iznimiz) bulunmayan bir amel işlerse o kabul edilmez. " hadisi ise zahiri amellerin ölçütüdür. O yüzden ilim erbabı, "Bu iki hadis, dinin tümünü içermektedir." demiştir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem daha sonra, söylediği söze uyarlanacak bir örnek zikretmiştir: "Dolayısıyla her kimin hicreti Allah ve Rasûlüne (doğru) ise onun hicreti Allah ve Rasûlüne olur. Her kimin hicreti de kavuşacağı bir dünya(lık) veya nikâhlanacağı bir kadın için ise onun hicreti de hicret ettiği o şeye olur.
Niyetin yeri kalptir ve hiçbir amelde dille niyete yer yoktur. O yüz den namaz, oruç, hac, abdest veya başka bir ibadete başlarken diliyle niyet eden kimse, Allah'ın dininde olmayan şeyi söyleyen bid'atçi biridir.
Reklam
Bil ki, bazen hayırlı bir amele niyetlendiğinde şeytan gelerek, "Sen bunu gösteriş için yapıyorsun" der ve gayretini kırmaya çalışır. Bu durumda ona aldırış etme, sözüne uyma. Bilakis niyetlendiğini yap. Kendi kendine, "Sen bunu gösteriş için, desinler diye mi yapıyorsun?" diye sor. "Hayır" cevabını verirsen bil ki bu, şeytanın kalbine soktuğu bir vesvesedir; ona aldırış etme.
İşte ahirette ödüllendirme ve cezalandırma, kalptekine göre olacak, asıl itibara alınan bu olacaktır. Dünyada ise zahire itibar edilir ve insanlara görünürdeki hallerine göre muamele edilir. Ancak bu zahirî haller, kalptekiyle uyuşursa kişinin içi de, dışı da bir olur. Kalptekiyle uyuşmaz ve kalp bozuk niyetler barındırırsa o kişinin zararı ne büyüktür! Çalışır, yorulur ama yaptığından hiçbir nasibi olmaz.
“Allah ilmi, insanların hafızalarından silmek, kalplerinden söküp çıkarmak suretiyle almaz, ilim adamlarının ölümüyle almış olur. Böylelikle ortada alim kalmamış olur da, insanlar bazı cahilleri önder edinirler. Bu kimseler kendilerine sorulan sorulara bilmedikleri halde fetva verirler ve böylece hem kendilerini, hem de başkalarını saptırırlar." (Buhari, İlim, 34; Müslim, İlim, 13)
Sayfa 540
Abdullah ibni Amr ibni As (Allah Onlardan razı olsun)'dan bildirildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdular: "Benim vasıtamla size ulaştırılan Kur'an'dan bir ayet bile olsa insanlara ulaştırınız. Sizden önce yaşayan toplumlardan olan İsrailoğullarının ibretli kıssalarından bahsetmenizde de bir sakınca yoktur. Kim bile bile bana yalan uydurarak hadis isnad ederse cehennemdeki yerine hazırlansın." (Buhari, Enbiya, 50)
Sayfa 537
“Bir kimse Allah'ın kendisini kıyamet gününün sıkıntılarından kurtarmasını isterse, borcunu ödeyemeyen kimseye biraz daha zaman tanısın veya borcundan bir bölümünü indirsin." (Müslim, Musakat, 32)
Sayfa 534
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.