1953 Bafra doğumlu olan İsmail Tokalak, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni 1979 yılında, Londra Üniversitesi (S.O.A.S) Ekonomi Bölümü’nü 1998 yılında bitirdi. 1980 yılından itibaren çeşitli konularda araştırmalar yapıyor. İstanbul da Üniversiteyi bitirdikten sonra Ocak 1979’da Londra’ya gitti. 1982 yılında Türkiye’ye dönüp askerliğini yaptı. Bir süre otel turizm sektöründen çalışıp otel işlettikten sonra 1988’de evlenip Londra’ya gitti. İngiltere’ye Türkiye’den çorap ithal etmeye başladı. Bir süre sonra Bayrampaşa’da yalnız ihracata dönük bir çorap fabrikası kurdu. Aynı zamanda Londra Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirdi. 50 yaşına kadar Londra’da amatör kümede futbol oynadı ve bugünde halı sahada futbola devam ediyor. 1989 Melisa 1992 Aran isminde bir kızı ve oğlu var. 1970’lerin başından 20’li yaşlarından itibaren devamlı değişik konularda okuyup notlar alan İsmail Tokalak elinde uzun yıllar sonucu biriken notları konularına göre ayırarak ilk kitabı Bizans- Osmanlı Sentezi’ni 2006 yılında yazdı. 2018 yılına kitapları 15 sayısına ulaştı. Aslında kitapların başlangıç noktasının 40 yıldan fazla bir zaman sürecine uzanan birikimi var. Tokalak 2010 yılından itibaren artık çoğunlukla İstanbul’da ikamet ediyor. Ülkemizdeki yalnız sağlıklı gıda değil tarımsal sorunlarıyla da ilgileniyor.
Bir taraftan kitap yazarken ülkenin tarım konusunda önünü açabilecek alternatif tarımsal ürünler üzerinde de çalışıyor. En az iki cilt olacak bir tarım kitabını da hazırlıyor. Bu kitaptan önce şu anda doğanın katliamının, yüksek teknolojinin yapay zekanın insanların aşırı tüketiminin duyarsızlığının insanlığı yakın gelecekte nereye götüreceği konusunda elinde bitirmek üzere olduğu bir kitap var.
İsmail Tokalak 2014/15 yılından itibaren Türkiye’de ekimi 19 bölgede yasal olan Sanayi(erkek) keneviri üzerinde çalışmalar yapıp çıktığı televizyon programlarında ve konferanslarında Türk halkının ve yöneticilerin fazla bilmediği bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Sanayi kenevirinden dönüşümlü plastiğin ham maddesi olan biyo-polimer, ilaç, inşaat malzemesi, tekstil ürünleri dahil 20 binden fazla doğa ile uyumlu sanayi ürünü elde edebilmek mümkün. İsmail Tokalak bu konu üzerinde beraber çalıştığı birkaç ekip arkadaşıyla beraber Avrupa Sanayi Keneviri Derneği’nin de üyesi. Ayrıca ilk defa bir Sanayi Keneviri Platformu oluşturuldu. 13 Ocak 2018 günü iş adamlarının , bu konuyla ilgili akademisyenlerin katıldığı bulunduğu İsmail Tokalak’ın yönettiği Türkiye’de ilk sivil insiyatifin oluşturulduğu Sanayi Keneviri Formu düzenlendi.
Türkiye’de etin % 50’si kaçaktır. Yani hiçbir denetime tabi olmadan kesilmektedir. Bu etler sağlığa zararlı olup olmadığı bilinmeden tüketilmekte, Türkiye’de insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bunların dışında kalan, denetlenmiş olduğu kabul edilerek ve mezbahalarda kesilerek önümüze gelen etlerin temin edildiği hayvanların beslenirken hazır, endüstriyel (kesif-yoğun) yemlerine ne ölçüde antibiyotik ve hormon katıldığını bilmeden tüketiyoruz.