İsmet İnönü

İsmet İnönüCumhuriyetin İlk Yılları I-II yazarı
Yazar
9.2/10
59 Kişi
204
Okunma
59
Beğeni
3.623
Görüntülenme
Sigarayı bırakmak teşebbüsü
Sayfa 388 - Berra ile 827583913. kez benKitabı okudu
"Galibiyet Türklerde kaldı, kahramanca bir müca­deleden sonra haklarını aldılar!"
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Çocukluğum
İyi lise tahsili görmek insanların meslek ve kültür hayatında daima tesirini hissetiren bir unsurdur.
Bu büyük siyasal zafer, her 'Türküm' diyenin kafasında ve ruhunda yüzyıllar ve yüz­yıllar boyunca, artık en büyük bir milli şerefti.
Sayfa 121Kitabı okudu
Benim çocukluğumda kültür sahibi adamlar, Türk dilinin kifayetsizliğinden, eksikliğinden meyus olarak bahsederlerdi ve bunun için cemiyet içinde hem Türkiye diye bir millet olarak Araptan ayrılığı kaldırmalıydık, hem de sağlam bir dile kavuşmak maksadıyla Arapçayı kabul etmeliydik, derlerdi. Yani vaktiyle devleti kurarken ve Türk dilini yaparken Arap dilini kabul etmek doğru olacaktı, görüşünü hararetle savunurlardı.
Sayfa 106Kitabı okudu
Daha evvel de söyledi­ğim gibi, 15 senedir harp ediyoruz. Halk yorgun, asker yorgun. Çok mahdut olan imkânlarımızın hepsini toplayarak büyük bir taaruz yapmışız. Başkumandanlık Meydan Muharebesi ol­muş. Ondan sonra şiddetli bir takip. Bütün bunların üstüne ye­niden harbe tutuşmak istemiyoruz. Fakat istediğimiz neticeyi alamazsak, gerekirse, yeniden harp edeceğiz.
Reklam
Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine
Her dar zamanımda Hızır gibi yetişirsin. Dört beş gündür çektiğim azabı tasavvur et. Büyük işler yapmış ve yaptırmış adamsın. Sana merbutiyetim bir kat daha artmış­tır. Gözlerinden öperim pek sevgili kardeşim, aziz Şefim.
Sayfa 124Kitabı okudu
O zaman söylendiğine göre Kılıç Ali, Karabekir Paşa'ya, "İsmet Paşa'ya dua edin!" demiş. Kâzım Karabekir Paşa da "Eee.. eski arkadaşım tabii", cevabını vermiş.
Sayfa 91 - İzmir SuikastıKitabı okudu
"Şapkanın orta yerine bir ay yıldız koyalım. Diğer milletlerden farkımız belli olur" dedi. Teklifi bu. Yahya Galip Bey'e: "Canım, biz bunları farkımız olmasın diye yapıyoruz. Sen ne teklif ediyorsun" tarzında çıkıştım.
"Memleketimizin bir kısmını ayı­rıp size suni bir vatan ve devlet olarak vermek gibi bir teklif ileri sürüyorsunuz. Biz bunu düşünemeyiz, kabul edemeyiz, yapamayız. Sizin başka bir sözünüz var mı?"
Sayfa 116 - ErmenilerKitabı okudu
Reklam
Venizelos iyiden iyiye sinirlen­di. Şu sözlerini hatırlarım: Türklere mağlup olduk. Onlara Şar­ki Trakya'yı veriyoruz. Garbi Trakya üzerindeki taleplerini de dinliyoruz. Anlamıyorum, Bulgarlara ne oluyor? Bulgarlar ne­den bizden toprak isterler? Bulgaristan'a da mağlup olmadık ya!
... Milli Mücadele esnasında Anadolu'ya şehzadeler geçirelim, saltanatla anlaşmış olarak Milli Mücadele'yi idare edelim fikrine Atatürk daima karşı koymuştur. Ben bu karşı koymada tamamıyla kendisine hak veriyordum ve onunla beraber bulunuyordum.
İnönü, defterlerine en son notunu, ölümünden 14 gün önce 11 Aralık Salı günü yazmış. Bu son notunda şöyle diyor: “Kilo 58,5. Kahvaltıda kusma. Yemeği yarım bıraktım. Akşama doğru Zafer Bey geldi. Mide rahatsızlığı. Senatoya gitmedim. İstirahat. Çok hafif yemek”.
Stalin teklifsiz konuşuyordu. Bir aralık Troçki'den bahsetti. Troçki'yi nasıl tanıyorsun, diye bana sordu. Fazla bir tanımam yoktur, dedim. Bunun üzerine Troçki'yi Enver Paşa ile mukayese etti. Troçki de, Enver Paşa gibi fantezisttir, dedi. Bunlar birtakım hayal içinde ölçü bilmeyen insanlardır, diyerek hükmünü bağladı.
Sayfa 146Kitabı okudu
Konuşmamın nihayetinde Lord Curzon'a inme inecekti. Ödü kopuyordu. Konferans dağıldı. Dışarı çıkıyordum. Baktım Lord Curzon otelin bahçesinde yalnız başına oturuyor. Her tarafından adeta ateş, duman çıkıyordu. Yanına gittim, ne oldu, dedim. Ha­rap ettin bizi harap diye şikâyette bulundu ve bana sordu: "Nasıl yapacağız, sulh yapacak mıyız?" "Yapacaksınız" dedim ve yanından ayrıldım.
Sayfa 114Kitabı okudu
Resim