James A. Robinson

James A. RobinsonUlusların Düşüşü yazarı
Yazar
8.5/10
943 Kişi
3.288
Okunma
82
Beğeni
5,1bin
Görüntülenme

James A. Robinson Sözleri ve Alıntıları

James A. Robinson sözleri ve alıntılarını, James A. Robinson kitap alıntılarını, James A. Robinson en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Somali'de siyasal güç çok uzun zamandır toplumun geniş kesimlerine dağılmış bir haldedir; neredeyse çoğulcu denebilecek bir biçimde. Somali kurumları gücü geniş kesimlere yaymaktadır, fakat kimin ne yaptığını kontrol edip müeyyide getirebilecek gerçek bir otorite yoktur. Toplum ve birbirleri üzerinde hakimiyet kuramayan taban tabana zıt klanlara bölünmüştür. Bir klanın gücünü sınırlayan tek şey yalnızca diğerinin silahlarıdır. Bu güç dağılımı kapsayıcı kurumlara değil kaosa yol açtı ve bu durumun temelinde Somali devletinin en ufak bir siyasal merkeziyete ya da devlet merkeziyetine sahip olmaması; ayrıca ne ekonomik faaliyeti ve ticareti desteklemek ne de yurttaşlarının temel güvenliğini sağlamak için asgari düzeyde bile olsa bir hukuki düzen oturtamaması yatıyor.
Sayfa 80 - 81Kitabı okudu
Fransa ve İspanya'da Atlantik ticareti ve sömürgeciliğin yayılmasından asıl fayda sağlayanlar monarşi ve monarşiyle ittifak içindeki gruplar iken İngiltere'de bu kritik dönemecin yolunu açtığı ekonomik fırsatlardan kazanç sağlayan, monarşi karşıtı gruplardı..
Reklam
Bir ülkenin zenginliği, bu zenginliğin nasıl dağıtıldığı ve gücün kimin elinde olduğu konusunda, farklı kurumlar farklı sonuçlar doğururlar. Kurumların teşvik ettiği ekonomik büyüme hem kazananlar hem de kaybedenler yaratır. Bu durum, bugün dünyanın zengin ülkelerinde gördüğümüz refahın temellerini atan Sanayi Devrimi esnasında İngiltere’de çok belirgindi. Buhar gücü, taşımacılık ve tekstil üretimindeki bir dizi çığır açıcı teknolojik değişimde kendini gösteriyordu. Toplam gelirde muazzam bir artışa yol açmasına ve sonuçta modern sanayi toplumunun temelini atmasına rağmen pek çok kişi makineleşmeye kesin bir biçimde karşı çıktı. Cehalet ya da dar görüşlülük nedeniyle değil; tam tersine. Daha ziyade, ekonomik büyüme karşısındaki bu muhalefetin kendi içinde –maalesef tutarlı– bir mantığı vardır. Ekonomik büyüme ve teknolojik değişim, beraberinde büyük iktisatçı Joseph Schumpeter’in deyişiyle “yaratıcı yıkım” getirir. Eskiyi yeniyle değiştirirler. Yeni sektörler kaynakları eskilerden kendilerine doğru çeker. Yeni şirketler işi eskilerinin elinden alır. Yeni teknolojiler mevcut becerileri ve makineleri işe yaramaz hale getirir. Ekonomik büyüme süreci ve dayandığı kapsayıcı kurumlar, siyasi arenada ve piyasada kazananlar olduğu kadar kaybedenler de yaratır.
Sayfa 61 - Doğan Kitap
"Kısırdöngünün bir özelliği olan oligarşinin tunç kanununun özü, radikal değişim vaatleriyle eski liderleri deviren yeni liderlerin eskisinden daha değişik bir şey getirmeyeceğiydi."
Sayfa 341Kitabı okudu
Montesquieu,
tembel insanların despotlar tarafından idare edilmeye eğilimli olduğu yorumunda bulundu.
Sayfa 53
"... Batı Avrupa'nın büyük kısmına yayarak devletlerarası bir dizi çatışma yaratan Fransız Devrimi'nin etkisi altında kapsayıcı kurumlara giden üçüncü bir yola girmişti. Bu reformların ekonomik sonucu, kapsayıcı ekonomik kurumların Batı Avrupa'nın büyük kısmında ortaya çıkması, Sanayi Devrimi'nin buraya yayılması ve ekonomik büyümenin gerçekleşmesi olmuştur."
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
"Matbaaya karşı bu direniş okuryazarlık, eğitim ve ekonomik başarı açısından bariz sonuçlar doğurdu. 1800'de İngiltere 'deki yetişkin erkeklerin yüzde 60'ı ve kadınların yüzde 40'ıyla kıyaslandığında Osmanlı İmparatorluğu vatandaşlarının yalnızca yüzde 2 ila 3 'ü okuma yazma biliyordu. Hollanda ve Almanya' da okuma yazma oranı çok daha yüksekti. Osmanlı toprakları bu dönemde, yetişkinlerin yalnızca yüzde 20'sinin okuma yazma bildiği Portekiz gibi Avrupa 'nın eğitim düzeyi en düşük ülkelerinin de çok gerisinde kalmıştı. "
Sayfa 200Kitabı okudu
Marx'ın öngördüğü, daha insani koşullar altında ve eşitsizlik olmadan zenginlik üretecek bir sistemdi. Lenin ve onun Komünist Partisi Marx'tan esinlendi, fakat pratik, kuramın kendisinden bu kadar farklı olamazdı.
Sayfa 372Kitabı okudu
Arjantin'de Olanlar
Ekonomik politikalar ve kurumlar eşit şartlar oluşturmak için değil destekçilerine gelir sağlamak için tasarlanmıştı.
Reklam
Osmanlı
"Nasıl Latin Amerika'nın siyasal ve ekonomik kurumları 500 yıl boyunca İspanyol sömürgeciliği tarafından şekillendirildiyse, Ortadoğu'nunkiler de Osmanlı sömürgeciliği tarafından şekillendirildi."
Sayfa 116 - Doğan Kitap
İşe yaramayan kuramlar
"Ortadoğu'da İslam dini ve yoksulluk arasındaki ilişki büyük ölçüde düzmecedir."
Sayfa 64 - Doğan Kitap
Zenginliğin Ve Yoksulluğun İnşası
"Bugün var olan dünya eşitsizliğinin nedeni, bazı ülkelerin 19. ve 20. yüzyıl boyunca Sanayi Devrimi’nden, getirdiği teknolojilerden ve örgütlenme yöntemlerinden faydalanabilmesine karşın diğerlerinin buna imkân bulamamasıdır."
Sayfa 266 - Doğan Kitap Yayınları
Kısırdöngü
"Sömürü biçimi değişti fakat ne kurumların sömürücü doğası ne de elitin kimliği değişti."
Sayfa 336 - Doğan Kitap Yayınları
Roma'nın Sonu
Roma'nın giderek daha sömürücü hale gelen siyasal ve ekonomik kurumları (ülkedeki zenginliklerin saray ve çevresindeki birkaç ailede toplanması) onun sonunu getirdi, çünkü iç çatışmaya ve savaşa neden oldular.
Sayfa 159Kitabı okudu
1.500 öğeden 4.141 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.