Jay Ingram

Jay IngramBelleğin Tükenişi yazarı
Yazar
8.1/10
9 Kişi
35
Okunma
0
Beğeni
524
Görüntülenme
onu sen söyleyeceksin kanka işte
Yeterince uzun yaşarsak hepimiz Alzheimer hastalığına yakalanır mıyız?
Sayfa 76 - Tübitak Yayınları
Yüzyıllar öncesinin yaşam beklentisinin 40 yaş olması insanların yalnızca 40 yaşına kadar yaşadıkları anlamına gelmemelidir. Aslında 5 yaşının altındayken gerçekleşen büyük sayıdaki ölümler doğduğunuz zaman 40 yaşını bulacak kadar yaşama şansınızın pek yüksek olmadığının işaretiydi. Bu engeli aştığınız taktirde hayat daha affediciydi ve 40 yaş da varılması öyle çok şaşılacak bir ileri yaş değildi
Sayfa 69 - Tübitak Yayınları
Reklam
ve tedavisi yok, önleyemiyorsunuz da
Alzheimer hastalığı bugün altmış beş yaşını aşkın olanların yüzde 10 kadarını ve seksen beş yaşını aşanların da neredeyse yüzde 50’sini etkiliyor.
Sayfa 14 - Tübitak Yayınları
" Doğaya hükmedebilirdi"
Peki bilimin gücü neye yetebilirdi?
Sayfa 13 - Tübitak Yayınları
Erken yaşta ortaya çıkan ailevi Alzheimer hastalığının sebebi olarak üç gen bulunmuştu. “Sebebi” diyoruz “yatkın olmayı sağlayan” demiyoruz, çünkü bu genler baskın genlerdi ve buna göre bu genlerden yalnızca bir kopyasının kalıtım yoluyla geçmesi hastalığın oluşacağının garantisiydi.
Sayfa 23 - Tübitak Yayınları
gelin ortada buluşalım
Sigmund Freud, saldırgan bir tutumla - ve aynı zamanda ikna edici bir biçimde - psikoterapiyi yani ruhsal hastalıkların hastayla konuşarak iyileştirilebilceğini savunuyordu. Alzheimer gibi bilim insanları ise aynı konuya odaklanmakla birlikte konuyu daha biyolojik açıdan ele alıyorlardı.
Sayfa 19 - Tübitak Yayınları
Reklam
doktorun adı Alois Alzheimer’dı
Auguste’ün kötüye gidişi kesintisiz olarak devam etti zamanla konuşması anlaşılmaz oldu ve çıkarabildiği sesler yalnız bağırma ya da mırıldanma şeklindeydi. Yaşamının son yılında neredeyse dilsiz, hissiz ve hareketsizdi. 56. doğum gününden kısa bir süre önce… vefat etti doktorunun kararlılığı olmasaydı,hastalığı ilgi çekmeyecek hatta fark edilmeyecekti bile. (…) hastasını hiç unutmamıştı,hastanın öldüğü bildirildiğinde beynin incelenmek üzere kendisine gönderilmesini istemişti.
Sayfa 17 - Tübitak Yayınları
Hastalık nörondan nörona atlayarak bir süre sonra frontal loblara erişir. Buradan motor ve görme loblarını en sona bırakarak beynin diğer bölgelerine yayılır. Bu süreç , bir kez başladı mı Alzheimer hastalığının yayılması artık engel tanımaz.
Sayfa 123 - Tübitak Yayınları
Yüzlerce yıl önce insanların, yaşlanmanın ve ölümün kaçınılmazlığı ile baş başa kaldıklarında sığındıkları yer dindi. Ancak bugün dinin üzerimizdeki etkisi daha zayıf olduğundan bizler güvenimizi ve umudumuzu tıp bilimine bağlamak zorundayız.
Reklam
Ne yazık ki günahkar değilseniz bile iyi bir yaşlılık geçirme güvencesi yoktu.
Her şeyi çok belirgin kılacak bir görüşü açıklamadan önce, böylesi çalışmalarda geçerli olan bilimsel belirsizliğin, çalışmaların yürütülme biçimlerinden kaynaklandığını kavramanın önemli olduğunu söylemeliyim.
Sayfa 202Kitabı okudu
Bu davranış farklılıklarını, yarattıkları beyin devreleri haritalarına dayandırdıkları için kim onları suçlayabilirdi ki?
Sayfa 196Kitabı okudu
Yalnızca ne işe yaradıklarını bilmiyorlardı.
Sayfa 164Kitabı okudu
Günahkarlık hep ön planda olan bir düşünceydi ve bunama ise bunun cezasıydı.
Resim