Jean-François Gautier

Jean-François GautierŞarabın Tarihi yazarı
Yazar
9.3/10
4 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
393
Görüntülenme

Hakkında

Jean-François Gautier, bir Fransız yazar. Kitabı L'Univers'de existe-t-il mi? Tarif etmek için başka bir çerçeve olmadığı zaman, Evrenin tanımlayıcı bir geometrisinin yaratılmasının imkansızlığına dikkat çekiyor. Evrenin açıklaması, evren olduğu gibi 'dışına' çıkamadığında nasıl başlayabilir?
Unvan:
Fransız Yazar
Doğum:
Paris, Fransa, 1950

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
9 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tutankamon zamanında şarap fıçıla­ması biliniyordu; her fıçının üzerinde içindeki şarabın yetiştiği bölge, şarabın yapıldığı yıl, kimin tarafından yapıldığı, sahibinin kim olduğu, kimin mahzeninde saklandığı, yani şarapla ilgili tüm bilgiler yer alır, bir bakıma şarap markala­nırdı. Firavun ve yüksek sınıf bu etiketlemeyle Mısır'da hangi şarap iyidir, hangisi tercih edilmelidir anlarlardı.
Tarih öncesi şarap, Soma denilen içkiyle milattan birkaç bin yıl öncesine gider; o zamanlar Hindis­tan' da Veda ayinlerinde kullanılan, kurban törenleriyle ilgili mayalı bir içkiydi; sadece sihirli bir içki değil, aynı zaman­da çok güçlü bir tanrıydı. Bu "ölümsüzlük içkisi" asmanın şarabı değildi ama tanrısal bir bitkinin (Aslepias Acida) suyuydu; herhalde bazı psikotropik, hatta psikedelik özel­likleri olmalıdır. Bu soma içkisine Vena deniyordu.
Reklam
Üzüm ürününün pek azı şaraba çevrilmesine karşın Türkiye geleneksel olarak şarap üreticisi ülkeler arasında yer alır. Kazılarda, belki de dünyanın en eski yerleşim birimi olan Çatalhöyük'te, İÖ 10 000 sene öncesine, neolitik çağa ait üzüm çekirdekleri bulunmuştur.
Sayfa 118Kitabı okudu
Paris ve çevresinde üretilen şaraplar (kötü şarapçık da deniyordu) renk olarak zayıf, doğal beyaz ya da "clairet" , yani hafif kırmızı renkli şaraplardı. Fakat kır lokantaları için özel olarak çok koyu kırmızı, içine ne kadar su katılsa da rengi açılmaz şaraplar üretilir, hatta İspanya'daki Alicante'ye kadar gidilip insanın üzerine döküldüğünde "leke bırakan koyu kırmızı" şaraplar getirilirdi (Şarap tacirleri şarabı bile tat­maz, beyaz bir duvara şarabı serperek en koyu lekeyi veren şarabı alırlardı.)
Bir isyan da bizden çıkar mı sizce?
İsyancıların asıl şikayeti şehrin içinde şaraba yüksek fiyat ödemelerine yol açan, Paris'i kuşatma altına almış gümrük ve vergi uygulamasıdır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok