Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques RousseauToplum Sözleşmesi yazarı
Yazar
8.1/10
4.932 Kişi
26,4bin
Okunma
2.441
Beğeni
84bin
Görüntülenme

Jean-Jacques Rousseau Gönderileri

Jean-Jacques Rousseau kitaplarını, Jean-Jacques Rousseau sözleri ve alıntılarını, Jean-Jacques Rousseau yazarlarını, Jean-Jacques Rousseau yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi doğasını iyi tanımayan Asi Melek, doğasına uygun olarak huzur içinde yaşayan mutlu bir insandan daha zayıftı. İnsan olduğu şey ile yetinirse çok güçlüdür, insanlığın üstüne çıkmak isterse çok zayıftır. Öyleyse, yetilerinizi artırmakla gücünüzü artırdığınızı sanmayın; tersine, gururunuz yetilerinizden daha çok artarsa, gücünüzü azaltırsınız. Küremizin yarıçapını ölçüp, ağının ortasında duran örümcek gibi ortada duralım: Her zaman kendi kendimize yeteriz ve zayıflığımızdan hiç yakınmak zorunda kalmayız, çünkü kendimizi hiç zayıf olarak duyumsamayız.
Zevke ne kadar ulaşırsak, mutluluk da o ölçüde bizden uzaklaşır.
Reklam
Yaşamın en büyük tehlikeleri başlangıçtadır; ne kadar az yaşanmışsa o kadar az yaşamak beklenmelidir.
Aslında, insan yaralandığında onu üzen, yaradan çok korkudur.
Malo periculosam libertatem quam quietum servitium. (Tehlikeli özgürlüğü kölece rahatlığa değişmem.)
Uygar insan kölelik içinde doğar, yaşar ve ölür. Doğuşunda bir kundak içinde dirilir; öldüğünde bir tabutun içinde çivilenir; insan şeklini koruduğu sürece, kurumlarımız tarafından zincirlenir.
Reklam
En çok yaşamış olan insan en çok yıl saymış olan değil, yaşamı en çok hissetmiş olandır.
Kitabın her sayfasından alıntı çıkıyor...
Her birey yalnız kendi çıkarına uygun yönetim biçiminden başkasını denemediği için iyi yasaların yüklediği sürekli yoksunluklardan elde edeceği yararları kolay kolay göremez.
Yasacı makineyi bulan mühendistir, kralsa onu kurup işleten bir işçiden başka bir şey değildir. Montesquieu der ki: "Toplumların ilk günlerinde cumhuriyetin başları kurumları kurar, sonra da kurumlar başları yetiştirir".
Her türlü adalet Tanrı'dan gelir; adaletin kaynağı yalnız odur. Ama biz adaleti bu kadar yülsekten almasını bilseydik, ne hükümete ihtiyacımız olurdu, ne de yasalara.
Reklam
Gerçek cesaret sahibi insanlar mı istiyorsunuz, o zaman onları hekimlerin hiç bulunmadığı, hastalıkların sonuçlarının bilinmediği ve ölümün hiç düşünülmediği yerlerde arayın.
Günümüzü böyle tarzda okumak çok garip his ettiriyor...
İyi yönetilen bir devlette cezalar azdır. Bunun nedeni bağışlamaların çokluğu değil, suçluların azlığıdır: Çökmekte olan bir devlette suçların çokluğu cezasız kalmalarına yol açar.
İlkeye hangi yönden bakarsak, bakalım, hep aynı sonuca vararız: Yani toplum sözleşmesi yurttaşlar arasında öyle bir eşitlik kurar ki, her kes aynı koşullar altında verdiği sözle bağlanır ve her kesin aynı haklardan yararlanması gerekir.
Bizim politika yazarlarımızın yaptığı hokkabazlığın da bundan pek aşağı kalır yeri yok; toplumun bedenini panayır oyunlarına yaraşan o el çabukluğuyla parçaladıktan sonra bu parçaları bilinmez nasıl bir araya getiriyorlar.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.