Jose Emilio Pacheco

Jose Emilio PachecoÇöl Savaşları yazarı
Yazar
6.8/10
56 Kişi
210
Okunma
5
Beğeni
1.400
Görüntülenme

Hakkında

Meksikalı eleştirmen, romancı, öykü yazarı, çevirmen ve şair. Şiirlerinde, parlak imgelere duyduğu metafizik ilgiyi yansıtmıştır. Meksika Özerk Ulusal Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Öğrenciliği sırasında Estaciones dergisinin edebiyat ekini yayıma hazırladı (1957-58). Öykülerini derlediği La sangre de Medusa (1958; Medusa'nın Kanı) adlı ilk kitabında Jorge Luis Borges'in etkileri görülür. Los elementos de la noche'de (1963; Gecenin Öğeleri) 1958-62 arasında çeşitli dergilerde yayımlanan şiirlerini topladı. El reposo del fuego'daki (1966; Ateş Uykusu) şiirlerinde çözülme halindeki bir dünyaya ilişkin görüşlerini, Morirás lejos (1967; Uzaklarda Öleceksin) adlı romanında Yahudilerin tarih boyunca karşılaştığı sürgünleri işler. No me preguntes cómo pasa el tiempo (1969; Bana Zamanın Nasıl Geçtiğini Sorma) şiirlerinde geçmişe olan nostaljik özlemini ince bir ironiyle dile getirir. El principio del placer'deki (1972; Haz İlkesi) öykülerinin ana teması, tarihin çevrimsel olaylar dizisinden oluştuğu anlayışına dayalı korku ve güvensizlik duygusudur. Pacheco, Islas a la deriva (1976; Başıboş Adalar) şiirlerinde ise tarihi ve mitolojiyi yeniden yorumlamaya çalışır. 26 Ocak 2014'te yaşamını kaybetti.
Tam adı:
J. E. Pachecho, José Emilio Pacheco Berny
Unvan:
Meksikalı Eleştirmen, Romancı, Öykü Yazarı, Çevirmen ve Şair
Doğum:
Meksiko, Meksika, 30 Haziran 1939
Ölüm:
Meksiko, Meksika, 26 Ocak 2014

Okurlar

5 okur beğendi.
210 okur okudu.
2 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hayır, iyileşmemiştim, aşk, doğal görülen tek şeyin nefret olduğu bir dünyada hastalıktı.
Hepimiz ikiyüzlüyüz. Diğerlerini görüp yargıladığımız gibi kendimizi görüp yargılayamıyoruz.
Reklam
Hepimiz ikiyüzlüyüz, diğerlerini görüp yargıladığımız gibi kendimizi görüp yargılayamıyoruz.
“Geçmiş yabancı bir ülkedir.Orada işleri farklı hallederler.”
Hiçbir şey anlamıyordum: savaş, ne savaşı olursa olsun, bana filmlerde geçen bir şeymiş gibi geliyordu. Eninde sonunda iyi adamlar kazanırdı. (İyi adamlar kimdi?)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
64 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kime Aşık Olacağınıza Dikkat Edin
Meksika’da yaşamış bir adamın anlattıklarından çocukluk ve gençlik yıllarını fonda savaş sonrası yoksulluğu ve cunta rezilliğini görerek takip ediyoruz. Yazarı tanımak isteyenlerin okumasını önerebileceğim kitap akıcı olmasına rağmen edebi açıdan zayıf sayılabilir.
Çöl Savaşları
Çöl SavaşlarıJose Emilio Pacheco · Dedalus Yayınları · 2017195 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
1991- Malcolm Lowry Ödülü, 2009- Cervantes Ödülü ve 2011- Alfonso Reyes Ödülü'ne layık görülen Çöl Savaşları, Meksika'nın değişen politik coğrafyasına ışık tutuyor. Çok kısa olmasına rağmen bir o kadar yoğun içeriğe sahip bu eserde, gelenekselin sözde modernleşme ile yıkımına tanıklık ederken bir yandan da toplum ve birey olmaya dair izlerin peşinden gidiyoruz. Çocukların gözünden değişen dünya, aşk ve gündelik yaşama dair bir anlatım. Sade ve akıcı bir üslup ile yazılmış bu eser sizi Meksika'ya doğru kısacık bir yolculuğa çıkaracak. Kadim uygarlıkların yükseldiği topraklarda çöle dönüşen geçmiş ve geçmişin savaşlarına. Çok beğenerek okuduğum bu kitabı sizlere de tavsiye etmek isterim. Deniz Torcu'nun mükemmel çevirisi ile. Bu arada kapağa ayrı bayıldım! Meksika el sanatlarından bir örnekmiş.
Çöl Savaşları
Çöl SavaşlarıJose Emilio Pacheco · Dedalus Yayınları · 2017195 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kendi küçük aşkı büyük Carlitos’nun gözünden, Meksika’nın modernleşmesinin izlerini sürüyoruz Çöl Savaşları’nda.Yozlaşan insan ilişkileri, artan yolsuzluklar, kapitalizme bağlı olarak değişen değerler, Meksika özelinde anlatılsa da benzer şeyler yaşıyor sanırım modernleşme yolunda çoğu toplum. Kısacık ama çok etkileyici bir kitaptı benim için Çöl Savaşları.
Çöl Savaşları
Çöl SavaşlarıJose Emilio Pacheco · Dedalus Yayınları · 2017195 okunma