Kasım Şulul

Kasım ŞululSiyer Usulü yazarı
Yazar
Çevirmen
8.8/10
33 Kişi
175
Okunma
10
Beğeni
1.785
Görüntülenme

Hakkında

Kasım Şulul, 1964 yılında Şanlıurfa da doğmuştur. 1987 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olmuştur. Daha sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde " Peygamber Devrinde Habeşistan ile Münasebetler" başlıklı yüksek lisans ve "İlk Siyer ve Megazi Müelliflerinden Muhammed b. Ömer b. Vakıd el-Vakıdı, Hayatı, Eserleri, Tarihçiliği ve etkileri" başlıklı doktora çalışması yapmıştır. Kasım Şulul, 1999 yılına kadar orta öğretim kurumlarında öğretmen olarak çalışmış, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görevde bulunmuştur. Bir süre kanser tedavisi gören, Prof. Dr. Şulul hastalığa yenik düştü ve 30 Mayıs 2013 tarihinde Şanlıurfa'da hayatını kaybetti.
Unvan:
Prof. Dr., Yazar
Doğum:
Şanlıurfa, Türkiye, 1964
Ölüm:
Şanlıurfa, Türkiye, 30 Mayıs 2023

Okurlar

10 okur beğendi.
175 okur okudu.
25 okur okuyor.
118 okur okuyacak.
32 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kalemin ölümsüz anıtları olmasaydı insanlık tarihini nasıl bilebilirdik? -Bîrûnî
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Ashâbın hadisleri öğrenme gayreti...
Cabir b. Abdillah(r.a), Abdullah b. Üneys'in (r.a) bildiği bir hadîsi ondan öğrenmek için Medine'den Şam'a gitmiştir. Ebû Eyyûb el-ensari (r.a) Hz. peygamberden(a.s) duyduğu bir hadîsi Ukbe b. Âmir el-Cüheni'ye(r.a) teyit ettirmek için Mısır'a gitmiştir.
Sayfa 101Kitabı okudu
“Allah her şeyi hakkıyla bilendir.”
Sayfa 28 - Ensar Yayınları, 4. Baskı, Şubat 2020Kitabı okudu
“Allah, şükredenleri mükâfatlandıracaktır.”
Sayfa 28 - Ensar Yayınları, 4. Baskı, Şubat 2020Kitabı okudu
“Andolsun ki, Resulullah’da, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için en güzel bir örnek vardır.”
Ensar Yayınları, 4. Baskı, Şubat 2020Kitabı okudu
İlmin kitapta kalması, kitap taşıyan merkebin durumuna benzer.
Kasım Şulul
Kasım Şulul
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
411 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Bir program vesilesiyle okudum; inceleme değil de bu kadar emek verilmiş bir kitap için en azından birkaç söz söylemek istedim. Kitapta o kadar çok kavram yoğunluğu, detay, emek ve hassas inceleme var ki insanın ufku açılıyor. İlim derya, alabildiğimiz okyanusta bir damla diye hayıflansak da siyer okumalarında bir yol çizdi bana. Hiçbir zaman burada yazılanlar kadar derinlemesine dahil olamayacaksam da siyer okuma ve kaynak açısından çok yararlı oldu. Hazırlayanlardan Allah razı olsun
Siyer Usulü
Siyer UsulüKasım Şulul · Ensar Neşriyat · 2019112 okunma
656 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap, temel kaynaklara dayalı olarak hazırlanan "İlk Kaynaklara Göre Hz. Peygamber Devri Kronolojisi -tahlil ve tenkid-" ve "Son Peygamber Hz. Muhammed'in (a.s.) Hayatı" başlıklı eserlerimizin muhtasarı; yani özeti mahiyetindedir. İhtisar yapılırken özellikle ilahiyat lisans düzeyindeki okuyucu dikkate alınmıştır. Bu nedenle, ilahiyat lisans öğrencileri için gerekli bilgilerin ön plana çıkarılmasına özen gösterilmiş, Siyer'deki bazı olaylara sadece başlık olarak yer verilmiştir. Eserde; imkânlar ölçüsünde hep asli kaynaklara bağlı kalınmış, düzenleme, kronolojik esasa göre yapılmış, Siyer'e dair birçok mesele, ilgili yerlerde konu olarak ele alınmıştır. İslâm ilim dairesinde gelişen dil bilim ve yöntem bilim bakımından geçerli tespit ve yorumlara yer verilmiş, coğrafi konularda, İslam coğrafya kaynakları dikkate alınarak, yeterli bilgiler verilmiş ve bu bilgiler, 49 adet ölçekli harita ve görsel malzemeyle desteklenmiştir.
Ana Hatlarıyla Siyer-i Nebi
Ana Hatlarıyla Siyer-i NebiKasım Şulul · Ensar Neşriyat · 201425 okunma
411 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Siyer ve siyer ilmine dair yazılan en iyi eserlerin başında yer alabilecek bir kitap. Yazar, siyerin kelime anlamından başlayıp; konusu, gayesi, bu ilmin ve usulünün gerekliliği gibi konuları oldukça anlaşılır bir dille ele almış. Siyer ve Megazi ilimlerini ve bunların arasındaki farkı, peygamberlik ve peygamberliğe dair tüm meseleleri fazla tafsilata girmeden, akılda kalıcı şekilde anlatmış. Devamında siyer ilminin temel ve yardımcı kaynaklarını başlıklar halinde incelemiş. Siyercinin vasıfları, siyer usulünün konusu, kaynakları, rivayetleri, eserleri ve bu eserlerin farkı gibi ilmi mevzuları aşikare ele almış. Kitap ilmî ve kalın olmasına rağmen sıkmıyor ve gayet hızlı ilerliyor. Usûl ilminin diline yabancı olanlar için ağır olabilir ama öncesinde tefsir, hadis ve fıkıh usulü okuyanlar için oldukça zevkli bir eser olduğunu düşünüyorum. Siyerden birkaç kitap okuduktan sonra (Martın Lings, Muhammed Hamidullah, Nedvi, Ahmet Efe, Said Havva vb.) mutlaka okunmalı.
Siyer Usulü
Siyer UsulüKasım Şulul · Ensar Neşriyat · 2019112 okunma