Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Keğam Kerovpya

Keğam KerovpyaMitolojik Ermeni Tarihi yazarı
Yazar
6.0/10
2 Kişi
10
Okunma
2
Beğeni
518
Görüntülenme

Hakkında

Keğam Kerovpyan, 20 Temmuz 1340 (1924)'te İstanbul Pangaltı'nda doğdu. İlköğrenimini Taksim'deki Esayan Ermeni Okulu'nda aldı ve 1937'de mezun oldu. Orta öğrenimini Galata'daki Getronagan Ermeni Lisesi'nde tamamlayarak 1943 yazında lise diplomasını aldı. Yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi'nde sürdürerek Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Üniversite yıllarında bir grup arkadaşıyla "Dost" adlı Türkçe bir edebiyat dergisi yayınladı. İstanbul'daki çeşitli Ermeni okullarında Ermenice, eski Ermenice, Ermeni Dili ve Edebiyatı, psikoloji ve felsefe dersleri verdi. Öğretmenlik deneyimini de katarak hazırladığı Türkçe karşılıklar da içeren Hayeren Parkirk Aşğharhapar Lezvi adlı Ermenice sözlüğü 1962 yılında İstanbul'da yayınlandı. Bu sözlük öğrencisi Ardaşes Margosyan tarafından gözden geçirilerek Aras Yayıncılık tarafından 2002 yılında tekrar yayımlandı Hayots Avantagan Badmutyun [Mitolojik Ermeni Tarihi] adlı Ermenice çalışması ise 1968'de kitaplaştı. Bu kitabı Türkçeye çevrilerek Mitolojik Ermeni Tarihi adıyla Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı. 1970'te Almanya'ya yerleşti. Bochum Üniversitesi'nde Ermeni dili ve mitolojisi üzerine dersler verdi. Hristiyanlık öncesi Ermeni mitolojisini ele alan Mythologie der vorchristlichen Armenier adlı bir çalışması da vardır. 1980 yılı Ocak ayında Almanya'da yaşamına veda etti.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Pangaltı, İstanbul, 20 Temmuz 1924
Ölüm:
Almanya, Ocak 1980

Okurlar

2 okur beğendi.
10 okur okudu.
2 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şamiram, binlerce amelenin ekiplere bölünüp, her ekibin ba­şına seçkin ustalar getirilmesini emretti. Çok sıkı bir çalışma uygulattığından, birkaç yıl içinde, kapıları bakır kaplama, sağ­lam surtarla çevrili Şamiramagerd (Van) şehrinin inşası tamamlandı. Şamiram, kendi adıyla anılan bu şehirde, renk renk, çeşit çeşit taşlarla bezeli, iyi ışık alan, iki üç katlı pek çok malikane yaptırdı. Şehri, güzel ve geniş sokaktarla bölümlere ayırdı. Şehrin konum ve ihtiyacına uygun, şaşılacak derecede güzel hamamlar inşa ettirdi . Nehrin suyunun bir bölümünü şehre dağıttı, her türden ihtiyaca ve bağ bahçe sulamasına tahsis etti. Nehri de şehrin ve çevresinin sulanması için gölün sağ ve solundan ge­çirdi. Şehrin, doğu, kuzey ve güneyini meyve ağaçlarıyla süslü mahallelerle donattı, şaraplık üzüm bağları oluşturdu. Surlarla çevrili bu şehir, görkemiyle dört bir yana nam saldı, çok sayıda insan yerleşti oraya. Şamiram, şehrin bir ucunu surtarla ayırıp, giriş çıkışı çok zor krallık binaları yaptırdı. Sert kayaların demirle bile çizilemeyen güneşe dönük yüzlerine şahane odalar, yatakhaneler ve hazine bölmeleri yapıldı. Uzun, derin çukurlar kazıldı. Bu çukurların hangi amaçla yapıldığı bir sır. Kayaların üzerine çeşitli yazılar yontuldu. Yalnızca bunların görüntüsü bile herkesin hayranlığını uyandırmaya yetiyordu. Şamiram, her yaz kuzeye, bu yazlık şehre geldiğinde, Asur ülkesinin ve Ninova'nın yönetimini Medler'in atası Zerdüşt Kahin'e bırakıyordu.
Sayfa 31 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Aram hakkında pek çok kahramanlık anlatılır. Ülke sınırlarını dört yönden genişleten ilk hükümdar olarak bilinir. Aram, savaşlarda kazandığı zaferler sonunda, Kapadokya'dan Pontos ülkesine, oradan da Fırat nehrinin batısına kadar olan toprakları zapt etmiştir. Bu nedenle yabancı uluslar ülkeyi Aram'ın adıyla adlandırır; Yunanlılar Armen, Persler ve Asuriler ise Armenik derler.
Sayfa 22 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Taç Giyen İlk Ermeni Kralı Baruyr lsgayorti'dir.
Sayfa 43 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Aram'ın ordusu sınır boyunda, Nükar Mates adlı savaşçı ve kibirli bir komutan öncülüğündeki Med askerleriyle karşılaştı. Medler daha önce de akınlar düzenlemiş ve ülkeyi iki yıl boyunca kendilerine bağlamayı başarmışlardı .
Sayfa 23 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Tarih, millattan önce bin dokuz yüzlü yıllardı. Dağı, Keğ ya da Keğasar, ahalisini ise Ke­ğarkuni diye adlandırdı. Göl de bu adla anılır olacaktı (Keğamalic [Keğam gölü], Sevan veya Gökçe gölü).
Sayfa 21 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
Ermenilerin ortaya çıkışının mitolojik tarihini anlatan bir eser. Mitoloji ile ilgilenenlerin sevebileceği bir kitap olsa da bir Yunan, İskandinav mitolojisi derinliği beklememek lazım. Konuyla ilgilenenler okunabilecek bir eser.
Mitolojik Ermeni Tarihi
Mitolojik Ermeni TarihiKeğam Kerovpya · Aras Yayınları · 201211 okunma