Kenan Bulutoğlu

100 Soruda Türkiye'de Yabancı Sermaye yazarı
Yazar
7.5/10
1 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
344
Görüntülenme

Hakkında

Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. Paris Üniversitesinde ekonomi konusunda devlet doktorası yaptı. 1960’ta doçent, 1968’de profesör oldu. 1960-1977 arasında İstanbul ve Boğaziçi üniversitelerinde öğretim üyeliği, Ekonomi Bölümü Başkanlığı görevlerinde bulundu. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası gibi çeşitli uluslararası kurumlarda, yabancı üniversitelerde zaman zaman danışman, araştırmacı, öğretim üyesi olarak çalıştı. 1977’de CHP’den 16. Dönem Samsun milletvekili seçildi. 42. Hükümet döneminde Devlet Bakanı ve İşletmeler Bakanı oldu. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Tam adı:
Prof. Dr. Yusuf Kenan Bulutoğlu
Ünvan:
Hukukçu, Siyasetçi, Yazar
Doğum:
Samsun, 1931
Ölüm:
5 Aralık 2020

Okurlar

5 okur okudu.
2 okur okuyacak.

Okur demografisi

Kadın% 0.0
Erkek% 0.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Devletten devlete verilen ödünçlerde de ülkenin geleceği hakkında- ki güvensizlik ve belirsizlik, ilerde sermaye ve faizi hu- susunda belirsizlik ve güvensizliğe, bu da yüksek faiz hadlerine dönüşecektir. Yüksek faiz alınmıyorsa, borç düşük faizle verilmişse, bunun üst tarafı siyasî tavizlerle tamamlanmış olacak demektir.
Yabancı sermaye nedir?
Yabancı sermaye, bir ülkenin karşılığını ödemeksizin dış ülkelerden sağladığı iktisadi kaynaklardır. Bu karşılığını ödememe sözü ile kastettiğimiz ya hiç bir zaman ödememek ya da şimdi ödememek, ileriki bir tarihte ödemektir. Alınan iktisadi kaynakların karşılıkları hiçbir zaman ödenmezse bu çeşit yabancı sermaye "bağış" niteliğindedir. Eğer karşılık ileride geri ödenecekse (belli edilmiş veya belli edilmemiş bir tarihte geri ödenecekse) buna dış borçlanma yoluyla alınmış yabancı sermaye denir. Bu ikinci tür yabancı sermaye de ödünç ve yatırım olarak ikiye ayrılır. Ödünç halinde kaynağı veren yabancı ülke (ya da yabancı ülkedeki gerçek kişi, tüzel kişi) belli bir miktar nakit için alacaklı olur. Yatırım halinde de yabancı gerçek veya tüzel kişi, yatırımın yapıldığı ülkede bazı varlıkların, malların sahibi olur. Bu tanımlamadan da anlaşıldığı üzere, yabancı sermaye alan ülke ilk elde kullanabileceği iktisadi kaynakları artırmaktadır. Yani tüketim ve yatırım için kullanabileceği mallar ve hizmetler ilk elde aldığı yabancı sermaye miktarınca artmaktadır. Bu bakımdan , yabancı sermaye girerken ülkeye bir genişlik ve rahatlık getirir; çünkü bu sayede o ülkenin yurt içi üretiminden daha fazlası tüketim ve yatırım ihtiyaçları için kullanılabilmektedir.
Sayfa 5 - gerçek yayınevi
Reklam