Kobayaşi Takici

Kobayaşi TakiciYengeç Konserveleme Gemisi yazarı
Yazar
8.1/10
172 Kişi
497
Okunma
11
Beğeni
2.220
Görüntülenme

Hakkında

13 Ekim 1903’te Akita Vilayeti’nin Şimokavazoi köyünde doğdu. Ailesi ekonomik nedenlerle yazar henüz 4 yaşındayken Hokkaido Adası’nın Otaru kentine göç etmek zorunda kaldı. 1924’te Otaru Ticaret Yüksekokulu’ndan mezun oldu ve Hokkaido Sömürge Bankası’nda çalışmaya başladı. Öğrencilik yıllarında dönemin ünlü yazarı Şiga Naoya’dan ve proletarya edebiyatından etkilenerek kaleme aldığı öykülerini muhtelif dergilere gönderdi. Mücadele Bayrağı dergisinde yayımlanan “15 Mart 1928” (1928) ve Yengeç Konserveleme Gemisi (1929) başlıklı eserleri muazzam bir ilgi gördü ve yazar Japon proletarya edebiyatının en gözde yazarlarından biri haline geldi. “Gaip Toprak Ağası” (“Fuzai Cinuşi”, 「不在地主」, 1930) adlı öyküsü neşredildikten sonra bankadaki görevine son verildi. Bunun üzerine Tokyo’ya gitti ve siyasi faaliyetlere odaklandı. Başlığı sonradan öykünün kadın kahramanına atıfla “Yasuko” olarak değiştirilecek olan “Yeni Kadının Portresi” (“Şincosei Katagi”, 「新女性気質」, 1931) ve ölümünden sonra yayımlanan “Bir Partilinin Hayatı” (“Tōseikatsuşa”, 「党生活者」, 1933) gibi tefrika metinleriyle Japon kültür dünyasında yepyeni rüzgârlar estirdi. Daima radikal siyasetin kalbinde yer alan Kobayashi Japonya Proletarya Yazarları Birliği Genel Sekreterliği’ni yürütürken 1931 sonbaharında Japonya’nın Mançurya’yı işgali üzerine, bu emperyalist yayılmacılığa karşı çıktı, o zamanlar yasadışı olan Japonya Komünist Partisi’ne üye oldu. 1932 Mart’ında, kendisinin de aktif rol aldığı Japonya Proletarya Kültür Konfederasyonu’na yönelik büyük sindirme operasyonları esnasında direniş faaliyetlerini yer altında sürdürdü. 20 Şubat 1933’te Tokkō addedilen Özel Yüksek Polis Birimi’nce tutuklandı. Gördüğü ağır işkenceler sonucunda hayatını kaybetti. Cesedine otopsi yapılması engellendi ve ölüm nedeni “kalp krizi” olarak açıklandı. Tokkō polisi yazarın cenazesinde, merasimin yapıldığı mekânı basarak birçok kişiyi tutukladı. 1930 ve 40’lardaki tüm unutturma girişimlerine rağmen, Yengeç Konserveleme Gemisi’nin başı çektiği eserlerinin özgünlüğü ve dinamizmiyle belli kritik dönemlerde yeniden keşfedilen Takiji Kobayashi günümüzde ulusal sınırları aşarak dünya proletarya edebiyatının en müstesna yazarlarından biri haline gelmiştir.
Tam adı:
Takiji Kobayashi
Unvan:
Japon Yazar
Doğum:
Odate, Akita, Japonya, 13 Ekim 1903
Ölüm:
20 Şubat 1933

Okurlar

11 okur beğendi.
497 okur okudu.
5 okur okuyor.
265 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınlar...
Kullanılıp atılmış, sümüklü kâğıt mendiller kadar bile değerleri yoktu işçilerin! Kat kat işçi cesetlerinin et parçalarıyla sağlamlaştırıldı maden tünellerinin duvarları. Büyük kentlerden uzakta olmayı fırsat bilip “buralarda” da dehşetengiz zulümler yaptılar. Bazen, küçük taşıma vagonlarında, madencilerin kopmuş baş ve serçe parmaklarını kömürlere yapışmış halde görebilirdiniz. Kadınlar durumları öylesine kanıksamışlardı ki, böyle manzaralar karşısında kaşlarını bile oynatmazlardı. Tüm bunlara "alıştırılmış” olan kadınlar, insan uzuvları ihtiva eden kömür vagonlarını ifadesiz bir çehreyle bir sonraki yükleme noktasına iterdi.
Sayfa 88
Bedenin sermaye olması...
Hepsi birazcık da para biriktirip, iç topraklardaki memleketlerine dönmeyi düşünüyordu. Fakat gemiden inip Hakodate ya da Otaru kentlerine ayak basıp çalışmaya başlayınca, ayakları pirinç kekine saplanmış serçe misali çırpındılar. Sonunda, tıpkı “doğdukları günkü” gibi çırılçıplak soyulup sokağa atılmış buldular kendilerini. İç topraklardaki memleketlerine dönemezlerdi. Onlar da, kimselerinin olmadığı karlı Hokkaido'da “o seneyi atlatmak” için üç otuz paraya bedenlerini “satmak" zorunda kaldılar.
Sayfa 39
Reklam
Duâda da ilişkilerde de“Mühim olan niyet!"
Saat sekiz sularında, nihayet bütün hazırlıklar tamamlandı, tütsüler, mumlar dikildi ve herkes mevtanın önüne oturdu. Bölük pörçük de olsa biraz Budist sutraları* bilen bir balıkçı, diğerlerinin “Olsun, mühim olan niyet!" gibilerinden ikna sözleri üzerine dua okudu... * Budist duaları ve öğretileri.
Sayfa 120
Şunga
İşte tam o anda, yumuşak pus tabakasının içinde miçonun iki mumu andıran bacakları beliriverdi. Miçonun belden aşağısı tamamen çıplaktı. Ardından, miço öylece çömeldi. Akabinde, balıkçı, oğlanın üzerini bir kara kurbağası gibi kaplayıverdi. Bunlar, kalbi zayıf balıkçının “gözlerinin önünde”, kısacık bir anda oluvermişti. Boğazına bir şey düğümlendi. Gayriihtiyari bakışlarını kaçırdı. Birdenbire içki çarpmış ya da ağır bir dayak yemiş gibi bir heyecan hissetti içinde. İçlerinde semirerek şiddetlenen cinsel arzular balıkçılara gitgide daha fazla ıstırap vermeye başlamıştı. Bu sağlıklı erkekler, dört beş aydır, doğal olmayan bir şekilde, “kadınlar"dan ayrı kalmışlardı. Hakodate'de kiraladıkları fahişelere dair yahut kadınların edep yerlerine ilişkin kaba saba hikâyeler gecelerin vazgeçilmez bir alışkanlığı olmuştu artık. Bir şunga* resminin elden ele defalarca, bıkmadan usanmadan, dolaştığı oluyordu. * Şunga: Genellikle tahta baskı olarak yapılan geleneksel Japon erotik resim sanatı.
Sayfa 76
Manga Tavsiyeleri
Arkadaşlar merhabalar. Uzun zamandır bu listeyi yapmak istiyordum, ancak laptopun anakartını bombardımanlara tuttuğum için kullanılabilir bir aygıt bulmak zor oldu. Çenem düşmeden konuya geçeyim. Öncelikle Manga nedir? Manga aslında Man ve Ga kelimelerinden oluşan ayrıca bir kelimedir. Anlamı ise "Rastgele Çizim"dir. Japonlara özgüdür.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Sömürge bölgelerine yönelik kapitalizm istilası tarihinden bir öykü. Yabancı olmadığımız, sömüren ve sömürülene kısa bir bakış. İnsan hayatını hiçe sayan sermaye sahiplerinin arkasına aldıkları bürokrasi ile güçlendikçe güçlenmesi ,ezdikçe ezmesi.. Japon yazar 1928 yılında, ülkesindeki sistemi, akıcı bir üslupla ,oldukça etkileyici bir biçimde anlatmış.
Yengeç Konserveleme Gemisi
Yengeç Konserveleme GemisiKobayaşi Takici · Ayrıntı Yayınları · 2018333 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Alt sosyal sınıfı, emekçileri veya farklı bir tabirle proleterleri anlatan edebi eserlere (proletarya edebiyatı diye kategori oluşturanlar var) örnek olarak: Emile Zola'nın 'Germinal'ini, Jack London'ın 'Demir Ökçe'sini, Upton Sinclair'in 'The Jungle'ını verebiliriz. Şimdiye kadar kimse söylememiş fakat benim nacizane fikrime göre Arthur
Yengeç Konserveleme Gemisi
Yengeç Konserveleme GemisiKobayaşi Takici · Ayrıntı Yayınları · 2018333 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Yengeç Konserveleme Gemisi, Japon proletarya edebiyatının önemli eserlerinden. 1940’larda yükselen faşizm ve 1970’lerde toplumun apolitikleştirilme süreci nedeniyle uzun süre sansüre maruz kalmış. Japon-Rus Savaşı esnasında Japon ordusu Rus İmparatorluğu’na ait nakliye ve hastane gemilerini ele geçirmiş ve Japonya yaklaşık 20 sene sonra bu gemileri balık ve yengeç konserveleyip satmak amacıyla kullanmaya başlamış. Bu gemiler fabrika sayılmadıkları üçin Fabrikalar Kanunu’ndan, gemi sayılmadıkları için de Deniz Ticaret Hukuku’ndan muaf tutulmuşlar. Ve elbette bu uygun ortamda kapitalizm vahşetini göstermeye başlamış. Roman, işte bu gemilerin birinde yaşanan insanlık dışı çalışma koşulları ve zulmü anlatıyor. Kobayaşi Takici, siyasette de aktif bir yazarmış ve Japonya’nın emperyalist politikasına karşı tepkisi nedeniyle tutuklanmış, polis şiddeti nedeniyle de yaşamını kaybetmiş. Yengeç Konserveleme Gemisi’ni yazarken de gerçek olaylardan yola çıkmış. Çok sevdiğim ve okuduğuma memnun olduğum kitaplardan biri oldu. Tarz olarak Jack London’ın Uçurum İnsanları’nı anımsatsa da, Yengeç Konserveleme Gemisi beni kurgusuyla daha çok etkiledi diyebilirim. Toplumcu gerçekçi eserlerden hoşlanan herkese tavsiye ederim. Eseri dilimize kazandırıp, açıklayıcı dipnotlar ve önsözle bize sunan Devrim Çetin Güven’i de anmadan geçmek istemem.
Yengeç Konserveleme Gemisi
Yengeç Konserveleme GemisiKobayaşi Takici · Ayrıntı Yayınları · 2018333 okunma