Kurtuluş Dinçer

Kurtuluş DinçerKısaca Felsefe yazarı
Yazar
Çevirmen
8.2/10
11 Kişi
58
Okunma
5
Beğeni
2.001
Görüntülenme
Herakleitos’a göre “ Her şey akar”; değişmeyen hiç bir şey yoktur ve gerçek olan yalnızca oluştur: “Aynı ırmağa iki kez girilemez.” Irmak aynı ırmak değildir, artık başka sular akmaktadır.
Gorgias’ın bu savlarından oluşan görüşe, felsefe tarihinde “kuşkuculuk” adı verilir. Buradaki kuşku, bilginin olanağı karşısında duyulan kuşkudur ve bilmeyi olanaksız sayar.
Reklam
“Felsefe” sözcüğünü Eskiçağ’daki bu anlamıyla alırsak, görürüz ki, bilgeliği sevmek yalnızca bilmeyi değil, erdemli ve mutlu bir yaşam sürmeyi de içeriyor.
Martin Heidegger, dili "insan varlığının temeli", "insanı insan kılan şey", "varlığın kendisi aracılığıyla ışıdığı şey" diye betimler. Ona göre insan, öteki etkinliklerinin yanı sıra dili de olan bir canlı değildir. Dil varlığın evidir; insan onun içinde barınır, onun içinde varolur.
Sayfa 207 - pharmakonKitabı okudu
Doğrulamacı bilimadamları kuramlarını doğrulayabil mek için hep doğrulayıcı örnekler arar, yanlışlayıcı örnek lerle karşılaştıklarında, bu örnekleri görmezlikten gelirler. Oysa bilimadamının görevi kuramını yanlışlanmaktan kur tarmak değil, sürekli olarak yanlışlayıcı örnekler aramaktır. Ancak bu yolla her şeyi açıklayan, kavramları ve öndeyileri kaypak, belirsiz, hep doğrulanan kuramlardan kurtulabili riz. Bilimselliğin ölçütü, Popper'e göre, doğrulanabilirlik değil, yanlışlanabilirliktir.
Sayfa 95 - pharmakonKitabı okudu
Tümevarımı önemseyen doğrulamacı tutum dogmatik tutumdur. Eleştirel tutum ise tümdengelimden yanadır. Tümdengelim yoluyla kuramlarımızın içeriğini ortaya koyabilir, kusurlarını saptayabiliriz. Tümevarıma dayalı, geniş kapsamlı, her şeyi açıklayan, yüksek olasılıklı ama zayıf kuramlarla iş görmek yerine; tümdengelimi kullanan, kapsamı dar, düşük olasılıklı ama güçlü kuramlarla iş görmeyi yeğ emeliyiz. Ussal bilimsel tutum bunu gerektirir.
Sayfa 96 - pharmakonKitabı okudu
Reklam
Değerlendirme her şeyden önce bir bilgi sorunudur. Çünkü değerlendirmeler doğru ya da yanlış olabilir. Biz doğru ile yanlışı bilginin nesnesine uygun oluşu ya da olmayışı diye tanımlamıştık. Öyleyse doğru değerlendirme de nesnesine uygun değerlendirmedir.
Sayfa 108 - Pharmakon Yayınları
“Hakkında konuşulmayan konusunda susmalı” mı?
İnsan bir şeyi bilmek için iki olanaklı yöntem tanır: ya nesneyi herhangi bir biçimde-duyularla ya da ruhsal olarak- doğrudan doğruya görmek, ya da onu sonuç olarak çıkarmak. İkisi de bir bilme işlevidir ve aslında anlığın bir erdemidir. Bir şeyi sevmenin ya da nefret etmenin, bir kaygı, bir nefret ya da benzeri bir şey yaşamanın sonucu olarak, ola ki, insan kendini mutlu ya da mutsuz hisseder- daha fazla bir şey değil.
Sayfa 26 - Pharmakon
Anlamlılıktan, tekanlamlılıktan, mantıksal tutarlıktan uzak her felsefe ya metafiziktir ya şiir.
"Kendini bilme ,kendini gerçekleştirmenin ilk koşuludur."
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
Ahlak dediğimiz olgu, karşımıza hep çeşitli ahlaklar olarak çıkar ve bu çeşitli ahlakları oluşturan değer yargıları kişilerin eylemleri değerlendirirken ölçüt olarak kullanılır. Oysa değer yargıları ve davranış kuralları kişi eylemlerini değerlendirirken ölçüt olarak kullanılamaz. Örneğin “büyüklerin karşısında sigara içmek ayıptır” gibi bir yargı kişi eylemlerini ve kişileri değerlendirmenin bir ölçütü olamaz. Çünkü bu tür değer yargılarının, değerlendirme ölçütü olarak, değer bilgisine götürmesi olanaksızdır.
Sayfa 110 - Pharmakon Yayınları
"Geçtiğimiz yüzyılın ünlü filozofları Martin Heidegger ile Karl Jasper'in deyişiyle felsefe 'yolda olmaktır','düşünmede yolda olmaktır' . "
Chomsky çok soyut ve karmaşık bir sözdizimi geliştirir ve “Nasıl oluyor da bu denli karmaşık bir dili küçük bir çocuk öğreniyor?” Diye sormuştur. Chomsky’e göre küçük bir çocuğa ilksavlı kümeler kuramı öğretilemez. Ama ilksavlı kümeler kuramından çok daha karmaşık bir yapısı olan İngilizceyi küçük bir çocuk öğrenebiliyor. Chomsky buna dayanarak, çocukların dilin yapsını zaten bildiklerini, dile programlanmış olarak doğduklarını ileri sürer.
Sayfa 217 - Pharmakon Yayınları
Heidegger
Dil varlığın evidir; insan onun içinde barınır, onun içinde var olur.
Sayfa 207 - Pharmakon Yayınları
Resim