M. Asım Köksal

M. Asım KöksalPeygamberler Tarihi (2 Cilt Takım) yazarı
Yazar
9.3/10
489 Kişi
1.994
Okunma
257
Beğeni
11,7bin
Gösterim

M. Asım Köksal Kimdir?

1913 yılında Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdu. Babası Hafız Mehmed Edip Efendi, Annesi Döne Hanım’dır. Babası 1914’te çalışmak için Arjantin’e gidip 22 yıl boyunca dönmediği için babasını görmeden büyüdü. İlköğrenimini 1927’de Develi Numune Mektebi’nde tamamladı. Çeşitli engeller yüzünden resmi öğrenime devam etme fırsatı bulamadı[1] 1933 yılına kadar Kayseri Ulemasından Develi Müftüsü İzzet Efendi'den medrese usulüne göre ”Mukaddimat-ı Ulum” (ilimlere giriş) eğitimi aldı. 1927’de Safahat’tan etkilenerek dini manzumeler yazmaya başladı. 1928-1930 arasında Develi Ticaret ve Sanayi Odası Başkatibi olarak çalıştı. 1933 yılında Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memurluğa başladı; bu kurumda 31 yıl çalıştı. Ankara'da bulunduğu sıralarda Kerkük ulemasından Muhammet Efendi’nin öğrencisi oldu. İskilipli İbrahim Etem (Gerçekoğlu)'den tasavvuf terbiyesi alan Asım Köksal, aynı kişiden icazet aldı. 1936’da Mehmet Akif’in Mısır’dan döndükten sonra İslam peygamberinin hayatı üzerine bir eser yazmak isteğini gerçekleştiremeden ölmesi üzerine onun bu isteğini yerine getirmek üzere “Peygamberimiz” adlı eseri yazdı; eser, 1944’te yayımlandı. İlk evliliğini 1936 yılında Neşadet Hanım ile yaptı ve bu evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi. 1939 yılında manzum eseri “Armağan” ve 1946’da manzum şiirlerinden oluşan “Ezanlar” adlı kitaplarını yayınladı. 1946’da yayınladığı bir diğer eser olan “Gençlere Din Kılavuzu”, daha sonra yayımlayacağı “İslam İlmihali” adlı eserin çatısını oluşturdu. Neşadet Hanım’ın 1951 yılında ölümünden sonra ikinci evliliğini Şadan Hanım’la yaptı ve bu evlilikten dört çocuğu dünyaya geldi. 1964 senesinde İslâm Tarihi adlı eserini yazabilmek için emekli oldu. 34 yıl boyunca eserleri üzerinde çalıştı. 1950’li yıllarda Diyanet İşleri adına radyoda haftalık dini konuşmalar yaptı. İslam Tarihi kitabı Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulunun kararı ve teklifi ile1983 yılında Siret'ün-Nebî Yarışmasına katıldı. Eser, “9. Milletlerarası Siret Kongresi”’nde birinci geldi. Türkiye Yazarlar Birliği, kendini 1995 yılının kültür adamı seçti. 1998 yılında Ankara’da öldü. Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı Bağlum semt mezarlığına defnedildi. Eserleri İslâm Tarihi - Hz. Muhammed Aleyhisselam ve İslamiyet (18 cilt) Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası Peygamberler Tarihi Gençlere Din Kılavuzu Tevbe Reddiye (Caetani'nin İslam tarihine reddiye) Peygamberler (manzum) Peygamberimiz (manzum bir siret) Sohbetler Armağan Ezanlar Bir Amerikalının 23 Sorusuna Cevap Türkçe Ezan Meselesi Şeyh Bedreddin (basılmamıştır) Şeyh Ahmet Kuddisi hayatı, mesleği, üstün kişiliği ve eserleri İslâm İlmihâli Ödülleri 1983 yılında 18 ciltlik İslam tarihi eseriyle "Pakistan Siret Ödülü"’nü kazandı. 1995 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Kültür Adamı” seçildi.
Tam adı:
Mustafa Asım Köksal
Unvan:
İslam Tarihi Yazarı, Şair, Mutasavvıf, Çevirmen
Doğum:
Kayseri, Türkiye, 1913
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 28 Kasım 1998

Okurlar

257 okur beğendi.
1.994 okur okudu.
377 okur okuyor.
1.188 okur okuyacak.
88 okur yarım bıraktı.

M. Asım Köksal Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
"Cennetin sekiz kapısı olup yedisi kapalı, birisi ise güneş batıdan doğuncaya kadar kulların tevbelerine açıktır!"
Ebâ Yâlâ ve Taberânî'den Ceyyid Senedle naklen Münzirî, et-Tergib ve't terhîb c.4, s.88: Heysemî, Mecma'u'z-zevâ'îd c.9,s.198
Bir kimseyi söylediği sözde tasdik edip doğrulamak, kendisine inanmak demektir.
Fîrûzâbâdî, el-kamûsü'l muhît c.4, s.199.
Şeytan, onlara bir aldatıştan başka ne vadeder ki!
Kur'an'ı Hikmet- İsrâ/64
Yüce Allah, ona(Hz.Âdem) bir elem duyurmadan sol eğe kemiklerinden birini alıp yerine et doldurdu. Âdem aleyhisselâm, daha uykudan uyanmadan Hz. Havvâ'yı, ondan yarattı.
Taberî, Tarih c.1, s52; İbnü'l- Esîr, Kâmil c. 1,s.33: Ebu'l- Fidâ, el- Bidâye ve'n- Nihâye c.1, s.74 , Taberî, Tarih c.1,s.52; sa'lebî, Arâ'is s.29.

M. Asım Köksal İletileri

Tümünü gör
Her Müslümanın Okuması Gerektiğini Düşündüğüm Kitaplar ve Yazarlar
Arkadaşlar her Müslümanın okuması gerektiğine inandığım kitapları paylaşmak istedim.Hem sizinde belki önerebileceğiniz ekstra kitaplar ve ekleyebileceğiniz yazarlarda olabilir.Sizden de bu yüzden öneriler bekliyorum.Ayrıca listedeki kitap ve yazarlardan okuduğunuz kitaplar varsa içinde olumlu ya da
Merhum üstad
M. Asım Köksal
M. Asım Köksal
’ın muhteşem ve muazzam eseri
İslam Tarihi 3
İslam Tarihi 3
. cildini okumaya devam ediyorum. Bu ay tembelim… Sonumuz hayr ola… Anlık okumam, ektedir.😊

M. Asım Köksal Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
690 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Peygamberler
Kitabı, bence herkes kesinlikle okumalı.Kaynaklar hemen her sayfanın altında yazıyor.Kutsal Kitabımız ve Hadislerde ana kaynaklardan.Emek verilerek hazırlandığı çok aşikar.Sıralamalı bir şekilde okuyunca bazı şeyler daha net oturuyor.
M. Asım Köksal
M. Asım Köksal
İslam tarihi yazarı.Diyanet te 31 sene çalışmış.
Peygamberler Tarihi (2 Cilt Takım)
Peygamberler Tarihi (2 Cilt Takım)M. Asım Köksal · Türkiye Diyanet Vakfı · 20211.093 okunma
581 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Görüyorsunuz ki: Ademoğuları, daha ruh âleminde iken, Rab'lerine, kendilerini yaratan, yaşatan, olgunluğa eriştiren Yüce Varlğı ikrar etmişlerdir, Her insan șuuru,fitratiyle böyle bir teahhüdün altındadır. İnsan, bu duygu ile doğar, bu duygu ile yaşar ve bu duygu ile ölür. Hocamızın ellerine sağlık Yüce Rabbimiz ondan razı olsun gerçekten çok güzel bi eser her kese tavsiye ederim emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
İman İbadet Sohbetler
İman İbadet SohbetlerM. Asım Köksal · Diyanet Yayınları · 20183 okunma
700 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hayırhah Zâtlar
Dini doğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin diye, din olarak Nuh'a tavsiye ettiğimizi, sana vahiy ettiğimizi; İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya tavsiye ettiğimizi sizin için hukuk düzeni yaptı. Fakat kendilerini çağırdığın bu nizam Allah'a ortak koşanlara ağır
Peygamberler Tarihi
Peygamberler TarihiM. Asım Köksal · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları / Yeni Şafak · 01.093 okunma