M. Metin Adıgüzel

M. Metin AdıgüzelBeden Köleliğinden Akıl Köleliğine İnsan yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
811
Görüntülenme

M. Metin Adıgüzel Sözleri ve Alıntıları

M. Metin Adıgüzel sözleri ve alıntılarını, M. Metin Adıgüzel kitap alıntılarını, M. Metin Adıgüzel en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Buda’ya göre insan sadece ızdıraptan yapılmıştır. Izdırabın kaynağı lezzetlerdir. Her zevk veren şey ızdırap ile sonuçlanır. Her mutluluk acı ile biter. Dolayısıyla insanın tek amacı ızdıraptan kurtulmak olmalıdır. Izdıraptan kurtulmak lezzetleri terk etmek ile mümkündür. O halde sükûnete ulaşabilmek için lezzetleri terk etmek gerekir. Sağlığa gönül bağlanamaz çünkü hasta-lık ile bitecektir, gençliğe gönül bağlanamaz çünkü ihtiyarlık ile bitecektir ve hayata gönül bağlanamaz çünkü ölüm ile bitecektir.
Platon’a göre halk bir koyun sürüsüdür, bekçiler bu sürünün köpekleri ve yöneticiler ise çobanlarıdır.
Reklam
Özellikle modern zamanlar sömürünün şekil değiştirdiği zamanlar olmuştur. Maddi yağmacılığın yanında dil, kültür, inanç, ahlak gibi manevi değerlerde yağmalanmaya başlanmıştır. Diğer taraftan insanlar sömürülmeyi, köleliği özgürlüğün kendisi zannedecek kadar düşünsel karışıklığa itilmiştir. Hangi çağda yaşıyoruz cümlesi ile sömürüyü bir gereklilik olarak ortaya koyan köle ruh, bütün çağların kölesi olmak ama yaşadığı çağın efendisi olduğu iddiasında bulunmak paradoksunun taşıyıcısı olmuştur.
Sayfa 10 - PDF
Hiç benlik değil
Lao-Tzu insanların özünde iyi olduklarını savunur. İyiye iyilikle yaklaşılmalı ve kötüye de iyilikle yaklaşılmalıdır. İyilikler karşılık beklenmeden yapılmalıdır. Kötüye iyilik ile karşılık verilmesinin kötüleri düzeltebileceğine inanır.
Taoculuk, Yin ve Yang
Yang olumlu olan güçtür, erkektir, yapıcıdır, gökyüzüdür, aktiftir, aydınlıktır, ateştir, harekettir, sıcaktır, kırmızı renk ile temsil edilir. Yin olumsuz olan güçtür, dişidir, yıkıcıdır, yeryüzüdür, pasiftir, karanlıktır, sudur, durgunluktur, soğuktur, siyah renk ile temsil edilir.
Zerdüşt İran civarında yaşadığı düşünülen Doğu bilgesidir. Öğretisinin en önemli özelliği düalist yapıda olmasıdır. Zerdüşt eski çok tanrılı dinleri düalist dine dönüştürmüştür. Zerdüştilikte Ahura Mazda güzellik, ışık ve hakikatin yaratıcısıdır, Angra Mainyu ise karanlık, yalan ve çirkinliğin yaratıcısıdır. Dünya bu iki gücün çatışma alanıdır. Ahura Mazda’nın yarattığı her iyi şeye karşılık Angra Mainyu onun kötü bir taklidi olan bir çirkinlik yaratmıştır.
Reklam
"Tek bir şey biliyorum, o da hiçbir şey bilmediğimdir"
Sokrates’te felsefenin merkezinde insan vardır ve bilgi kendini bilmek üzerine kurulmuştur. İnsanı konu edinmekle dönemin düşünce geleneğinden ayrı bir yol açmıştır. Onun bilgeliği bir şey bilmediğini biliyor olmanın bilgisine sahip oluşundadır. Ona göre erdem ile bilgi bir birinden farklı şeyler değillerdir, fazilet bilgi ile elde edilir. İnsan bile bile kötü olamaz, kötü oluşu bilgisizliğindendir ve bilgisiz oluşu da kendini bilmeyişindendir. Bu Sokrates’in ahlakçı akılcılığıdır.
Lao-Tzu savaşın hüküm sürdüğü, kargaşanın yoğun bir şekilde yaşandığı bir dönemde dünyaya geldiği için felsefesini yaşadığı dönemdeki kargaşa ve güvensizlik ortamına bir tepki niteliğinde oluşturmuş-tur. Dünyanın maddi zenginliklerini, statü ve makamla-rını önemsememekle birlikte çileci bir dünya görüşü de önermemektedir. Lakin her şeyi kadere yani oluruna bırakarak oldukça pasif ve bir o kadar da dayanıksız bir sığınak inşa etmeye çalıştığı söylenebilir.
Batı insan derken kendini kasteder, medeniyet derken kendi medeniyetini kasteder. Kültür, sanat, düşünce, akıl, inanç ve daha birçok alandan söz ederken piramidin en tepesinde hep kendisini bir güneş gibi görür. Aslında Batı tek bir noktada en üsttedir, o da silah teknolojisidir. Bu silah teknolojisi sayesinde kendinin olmayan tüm düşünce, gelenek, akıl, kültür ve medeniyetleri çarmıha germiştir.
Zerdüşt’ün ahlak anlayışı üç ilkede toplanır: 1) Düşünülen iyi düşünülsün. 2) Söylenen iyi söylensin. 3) Yapılan iyi yapılsın.
Reklam
Doğu dinlerindeki sınırsız tevekkül, başa geleni kabullenme, kendini aşağılayarak yaratıcıya yaklaşma çabası farklı bir kölelik ahlakını da beraberinde getirmiştir.
Aynı toplumun sömürenler ile sömürülenlerini uyumlu göstermek için çeşitli çalışmalar yapılmış ve gerçekler değişik renkte söylemlerle örtülmüştür. Sömürü bilimselleştirilmeye çalışılmış, dinin kardeşlik anlatıları kullanılmış, aynı milletten oluşun güzellikleri dillendirilmiştir.
Sömürülenlerin yanında yer aldığını söyleyen birinin saraya damat olması düşündürücüdür.
İnsan işçi, makineler patrondur. Emek sıkı bir denetim altına alınmış ve bu denetim teknoloji sayesinde otomatiğe bağlanmıştır. Çalışanlardan sadece günde sekiz saatlik emeklerinin satın alınmasıyla yetinilmez, onların duygu, düşünce, inanç, kişilik ve değerleri de satın alınmaya kalkılır. Kendini satmayana ekmek yok ilkesi liberalizmin mihenk taşıdır.
Platon’a göre bir yanda sonsuz ve mükemmel idealar evre-ni, diğer yanda da ölümlü ve mükemmellikten uzak nesneler evreni vardır. İnsanın beden olarak içinde bulunduğu nesneler evreni gölgelerden oluşmaktadır ama insan ruhu bir zamanlar idealar evreninde bulunmuştur. İnsan doğmadan önce her türlü bilgiyi edinmiştir ve dünyada iken öğrenme dediğimiz şey, doğmadan önce bilinen bu şeylerin hatırlanmasıdır. Dolayısıyla Platon düşüncesinde öğretme yoktur, hatırlatma vardır.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.