Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

M. Olgay Söyler

M. Olgay SöylerAnadolu'nun Kronikleri yazarı
Yazar
8.1/10
14 Kişi
47
Okunma
5
Beğeni
1.092
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Mehmet Olgay Söyler
Unvan:
Türk Tarihçi ve Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
47 okur okudu.
3 okur okuyor.
43 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Türk kültürünün önemli taşıyıcılarından olan Korkut Ata, Türk dünyası anlatı geleneğinin bilge kişisidir."
"Şamanizm terimi, Tunguzca "bilgi sahibi kişi" anlamına gelen "şaman" sözcüğünden gelir."
Reklam
"Yazılı metin asla sözlü kültürün kattığı havayı, destan anlatıcısının, akının, jıravın, bahşının verdiği havayı veremiyordu..." *Akın: Kırgız sözlü gelenek anlayışı *Jırav: Kazakistan sözlü gelenek anlayışı *Bahşı: Halk ozanı
Battalnâme
"Battalnâme ise Battal Gazi'ye ait kahramanlık öykülerini ihtiva eden menkıbeler mecmuasına Türkler arasında verilen isimdir."
"... ilginç olan Anadolu'ya bahşı kelimesinin taşınmaması olmuştur. Bahşının yerini Anadolu'da âşık ve ozan alacaktır."

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
217 syf.
9/10 puan verdi
İran'ın Şeytanı
Şeytanın tüm din ve mitolojik sistemlerde bir karşılığı olduğunu tahmin etmek güç değildir. İnanışın odağına yerleşen şeytan figürü toplumdan topluma değişmekle beraber uyandırdığı akisler farklı edebi tarzların oluşmasının önünü açar. Dini edebiyatın gelişmesiyle her topluluğun kendince bir şeytan algısı oluşur. İran coğrafyası din ve inanış yönünden zengin bir yapıyla teşekkül ettiğinden kendi şeytanını diğer toplumları etkileyecek şekilde türetir. Tabii Şeytan fikrinin akademik ve edebi olarak incelendiği metinlerin daha ufuk açıcı olduğunu belirtmek gerekir. Üstelik bu kitapta akademik ve edebi anlayışın deneysel bir biçimde bir araya getirildiği görülür. Yani şeytanı oluşturan dini havza ilmi olarak ortaya koyulur inanışın kodları aşikar kılınır sonrasında kurgusal metinle edebi açıdan okurun konuya intibakı sağlanır. İnanış şeklinin sosyal hayat katmanlarında belirgin hale gelmesi ya da bunu ele veren anlatıların ortaya koyulması konuyu daha anlaşılır kılar. Yani eski dinlere ait metinler, efsaneler, destanlar derken ortaya çıkan mitolojik malzemenin gayet ilgi çekici olduğu söylenebilir. Çalışmada kullanılan malzemelerin birbirlerini doğrulaması sonucunda ortaya çıkan şeytan figürünün dini motifler içindeki yerinin ilgi çekici olduğuna şüphe yok.
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek Üzere
Türklerin Orta-Asya'dan Anadolu topraklarına -şaman inanışları ile birlikte- gelişleri ve bu süreçte İslamiyet ile tanışmaları dinî hayatlarında bir karışıma sebebiyet verdi. Yeni dönemde topluluk içinde tasavvuf ile birlikte sufi çevreler söz sahibi olmaya, etraflarına kalabalık kitleleri toplamaya başladılar. Öyle ki yeri geldi bir devleti (Selçuklular) yıkacak tarzda isyan çıkarmaya veya başka bir devletin (Osmanlılar) kuruluş aşamasında önemli etkenlerden biri olmaya varacak boyutta güçlendiler. Ve bu tasavvufi/sufi/derviş/abdal daha ileri boyutta "mehdi"ler Anadolu'da yüzyıllar boyunca varlıklarını (türemelerini ?) devam ettirdiler. Kitap, Anadolu'da etkili olmuş sufi çevreleri kaleme alıyor. Kişileri baz alarak dönemin siyasi-kültürel-ekonomik tarihinden de bahsediyor. Kitapta Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş Veli, Sarı Saltuk, Baba İlyas, Şah Kalender Çelebi, Pir Sultan Abdal, Hızır, Abdal Musa, Geyikli Baba vs. hakkında yazılar var. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın mehdileştirilmesi, Yavuz'un Anadolu politikası gibi konular hakkında da makaleler verilerek kitap içeriği zenginleştirilmiş. Kitabı okurken, dini söylemlerin halk üzerindeki (aslında cahil kişiler üzerindeki) etkilerinin ne boyutlara ulaşabildiğini farklı örnekler ile birlikte çok net görebiliyorsunuz.
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek Üzere
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek ÜzereM. Olgay Söyler · Timaş Yayınları · 20228 okunma
144 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Anadolu'nun Kronikleri 24.02.2020 Anadolu'nun epik dünyasına dair birçok karakter ve olayı okuyacağınız küçük hacmine rağmen oldukça keyifli bir çalışma. Ahmet Yesevi,Türk dili konuşan halklar arasında ilk Türk tarikatını kuran kişidir.Piri Aslan Baba'dır. . Sayı itibariyle ve hacimleriyle dünyanın en zengin,en yaygın epik destan geleneği Türk destanı epik destan geleneğidir. . Danişmendnâme:Anadolu'da yazılan ilk kahramanlık destanı . Kaligra : Yedi başlı ejderha . . Yazım hataları : 30-113-115.Syf.
Anadolu'nun Kronikleri
Anadolu'nun KronikleriM. Olgay Söyler · Karakum Yayınevi · 201919 okunma