Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

M. Olgay Söyler

M. Olgay SöylerAnadolu'nun Kronikleri yazarı
Yazar
8.1/10
14 Kişi
47
Okunma
5
Beğeni
1.093
Görüntülenme

M. Olgay Söyler Yorumları ve İncelemeleri

M. Olgay Söyler yorumları ve incelemelerini, M. Olgay Söyler kitabı hakkındaki okur görüşlerini , M. Olgay Söyler puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
217 syf.
9/10 puan verdi
İran'ın Şeytanı
Şeytanın tüm din ve mitolojik sistemlerde bir karşılığı olduğunu tahmin etmek güç değildir. İnanışın odağına yerleşen şeytan figürü toplumdan topluma değişmekle beraber uyandırdığı akisler farklı edebi tarzların oluşmasının önünü açar. Dini edebiyatın gelişmesiyle her topluluğun kendince bir şeytan algısı oluşur. İran coğrafyası din ve inanış yönünden zengin bir yapıyla teşekkül ettiğinden kendi şeytanını diğer toplumları etkileyecek şekilde türetir. Tabii Şeytan fikrinin akademik ve edebi olarak incelendiği metinlerin daha ufuk açıcı olduğunu belirtmek gerekir. Üstelik bu kitapta akademik ve edebi anlayışın deneysel bir biçimde bir araya getirildiği görülür. Yani şeytanı oluşturan dini havza ilmi olarak ortaya koyulur inanışın kodları aşikar kılınır sonrasında kurgusal metinle edebi açıdan okurun konuya intibakı sağlanır. İnanış şeklinin sosyal hayat katmanlarında belirgin hale gelmesi ya da bunu ele veren anlatıların ortaya koyulması konuyu daha anlaşılır kılar. Yani eski dinlere ait metinler, efsaneler, destanlar derken ortaya çıkan mitolojik malzemenin gayet ilgi çekici olduğu söylenebilir. Çalışmada kullanılan malzemelerin birbirlerini doğrulaması sonucunda ortaya çıkan şeytan figürünün dini motifler içindeki yerinin ilgi çekici olduğuna şüphe yok.
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek Üzere
Türklerin Orta-Asya'dan Anadolu topraklarına -şaman inanışları ile birlikte- gelişleri ve bu süreçte İslamiyet ile tanışmaları dinî hayatlarında bir karışıma sebebiyet verdi. Yeni dönemde topluluk içinde tasavvuf ile birlikte sufi çevreler söz sahibi olmaya, etraflarına kalabalık kitleleri toplamaya başladılar. Öyle ki yeri geldi bir devleti (Selçuklular) yıkacak tarzda isyan çıkarmaya veya başka bir devletin (Osmanlılar) kuruluş aşamasında önemli etkenlerden biri olmaya varacak boyutta güçlendiler. Ve bu tasavvufi/sufi/derviş/abdal daha ileri boyutta "mehdi"ler Anadolu'da yüzyıllar boyunca varlıklarını (türemelerini ?) devam ettirdiler. Kitap, Anadolu'da etkili olmuş sufi çevreleri kaleme alıyor. Kişileri baz alarak dönemin siyasi-kültürel-ekonomik tarihinden de bahsediyor. Kitapta Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş Veli, Sarı Saltuk, Baba İlyas, Şah Kalender Çelebi, Pir Sultan Abdal, Hızır, Abdal Musa, Geyikli Baba vs. hakkında yazılar var. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın mehdileştirilmesi, Yavuz'un Anadolu politikası gibi konular hakkında da makaleler verilerek kitap içeriği zenginleştirilmiş. Kitabı okurken, dini söylemlerin halk üzerindeki (aslında cahil kişiler üzerindeki) etkilerinin ne boyutlara ulaşabildiğini farklı örnekler ile birlikte çok net görebiliyorsunuz.
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek Üzere
Bir Derviş Yolculuğa Çıkar Bir Daha Dönmemek ÜzereM. Olgay Söyler · Timaş Yayınları · 20228 okunma
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Anadolu'nun Kronikleri 24.02.2020 Anadolu'nun epik dünyasına dair birçok karakter ve olayı okuyacağınız küçük hacmine rağmen oldukça keyifli bir çalışma. Ahmet Yesevi,Türk dili konuşan halklar arasında ilk Türk tarikatını kuran kişidir.Piri Aslan Baba'dır. . Sayı itibariyle ve hacimleriyle dünyanın en zengin,en yaygın epik destan geleneği Türk destanı epik destan geleneğidir. . Danişmendnâme:Anadolu'da yazılan ilk kahramanlık destanı . Kaligra : Yedi başlı ejderha . . Yazım hataları : 30-113-115.Syf.
Anadolu'nun Kronikleri
Anadolu'nun KronikleriM. Olgay Söyler · Karakum Yayınevi · 201919 okunma
222 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Teke ayının 10.betiği (2021 yılında okuduğum 63.betik)
"Kötülüğün Tasarımı" denildiğine bakmayın. Betikteki korku-gerilim oranı %35 civarındadır. Gerisi Hikaye ekibi ve Olgay Söyler ile birlikte Dinler Tarihi sahasına iniyor. Demokan Atasoy ve Işın Beril Tetik'i farklı konseptlerde ilk kez göreceksiniz. Korku Gerilim'in gelecek vaat eden yüzleri bu kez tüm dinlerde Şeytan lakaplı kötülüğün
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Okumalarımı genel manada mitler ve din tarihi sahasında yapmayı severim ama hiç pers mit ve mecusi inancı okumak aklıma gelmemişti ta ki buraya kadar sanırım Kitap 3 kısımdan oluşuyor ilki zerdüştlüğün ortaya çıkışı şeytan kültü motifi oluşumu diğer dinlere etkisi -mezopotamyada din ihraç eden en önemli kültürmüş- anlatımıyla başlıyor. Sonraki iki kısım ilk kısımda anlatılmak istenenlere binaen kurulmuş 2 hikayedir Hele son fantastik hikaye beni tabiri caizse kopardı anlatırken. Pers coğrafyası kültürü ve dinleri hakkında iyi bir başlangıç ve çıkış noktası. Tavsiyedir.
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yazar, Ortaçağ Anadolu dünyasının edebi metinlerini çok iyi incelemiş. Bu metinlerin tarihsel arka planını gök tanrı inancı, maniheizm, budizm gibi köklerini araştırmış, Anadolu'da İslamiyet ile beraber nasıl bir hüviyete büründüğünü güzel bir şekilde ortaya koymuş. Dönemin ruhunu anlamak için güzel bir eser.
Anadolu'nun Kronikleri
Anadolu'nun KronikleriM. Olgay Söyler · Karakum Yayınevi · 201919 okunma
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Anadolu’nun Kronikleri, son zamanlarda en keyifle okuduğum kitaplardan biri oldu. Yazarın sohbet havasında yazması, konuyla ilgili önemli bilgileri fazla ayrıntıya girmeden vermesi kitabı sıkıcılıktan ve monotonluktan kurtarmış. Yine yazarın bahsettiği konularla/eserlerle/şahıslarla alakalı birçok farklı kaynaktan yararlanmış olması, bu kaynakları hem dipnotta hem de kitabın sonundaki “Bibliyografya” kısmında göstermesi çok faydalı olmuş. İslam öncesi ve sonrasını karşılaştırmalı olarak incelemesi ve anlatıların yanında anlatıcılara da değinilmesi anlaşılırlığı artıran önemli noktalardan biri olarak göze çarpıyor. Son kısımda Efrumiye üzerinden alp özelliği gösteren bir kadın kahramanın destanlarda karşımıza ne şekilde çıkabileceğinin örneği verilmiş; destanlarda kadının sosyal ve siyasî meselelerde ne kadar aktif olduğunun bir örneği sunulmuş. Benim için en güzel araştırma/inceleme kitabı, beni başka kitapları da okumaya sevk eden, öteki kitaplar için merak uyandıran kitaptır. Anadolu’nun Kronikleri tam olarak böyle bir çalışmaydı. İçerisinde hem daha önceden bildiğim hem de yeni duyduğum anlatılarla karşılaştığım, hem bir an evvel bitsin hem de hiç bitmesin istediğim bir kitaptı. Yazara, çalışmasında geniş bir kaynakça kullandığı, titiz bir çalışmaya imza attığı ve bu çalışmasını okurla buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bu kitabı okumama vesile olan Oğuzhan Saygılı hocama da ayrıca teşekkür ederim. #kitapşuuru
Anadolu'nun Kronikleri
Anadolu'nun KronikleriM. Olgay Söyler · Karakum Yayınevi · 201919 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Her şeyden önce, kitabın ismi dikkatimi çekti. Olgay Bey'in kitaba ismini veren makalesinde sadece Eski İran değil, Hindistan da dahil, o geniş coğrafyadaki dini ve mitolojik inanış biçimlerini kapsayan bir araştırma sunulmuş. Okurken birazcık zorlandım. Çünkü, çok fazla isim var ve bu isimlerin çoğu da zaman içerisinde birleşerek tek (iyi ve kötü) Tanrı'ya dönüşüyor. Bir de, İran'da iyi olanın Hindistan'da kötü olarak karşımıza çıkması gibi kafa karıştırıcı bir durum var. Ama konuya hâkim olanlar benim kadar zorlanmayacaktır tabii. Beril Hanım'ın "Bin Yıl Yaşa" öyküsünde, iyiliği ve kötülüğü doğuran zaman tanrısı Zurvan'ın insanlık için katlandığı acılar ve fedakarlığı anlatılmış. Bu öyküye kendimi dahil edemedim. Bir bilinmezle başladı, on bilinmezle devam etti ve bin bilinmezle bitti. Ana fikri anladığımı sanıyorum ama özellikle betimlemeler beni çok yordu. Demokan Bey'in "Bir Devlet Memurunun İtirafları" öyküsü ise, öyküden ziyade bir novella. Tema yine eski İran inanışları üzerine [detay vermem gerekirse, Devâ (şeytan) ve Dahhâk (Devâ'nın kötü güçlerinin varlığa bürünmüş hâli)]. Ancak, önceki bölümlerin aksine, kendimizi bir anda konunun ortasına atılmış hissetmiyoruz bu kez. Yavaş yavaş, alıştıra alıştıra giriyoruz konuya. Su gibi akıp giden bir anlatım ve takibi kolay olaylar zinciri... Girişteki makale yeterli bilgiyi vermeseydi, Şehname'deki açıklamalara dair daha çok detay isterdim ama bu hâliyle, verilen bilginin tam kararında olduğunu düşünüyorum. Çok sevdim, beni hiç yormadı ve keyifle okudum. Devamı gelmeli. =)
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
217 syf.
8/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Öncelikle herhalde Türkiye’de bu şekilde basılmış ilk kitap ya da ben ilk defa böyle bir tarza denk geldim. Kitabın üç bölümünden ilk kısmı bir tez titizliğinde yazılmış kusursuz atıflarıyla Eski İran Dinleri üzerine bir bilimsel çalışma
M. Olgay Söyler
M. Olgay Söyler
tarafından yapılan bu incelemeyi
Işın Beril Tetik
Işın Beril Tetik
ve
Demokan Atasoy
Demokan Atasoy
un öyküleri takip ediyor. Öyküler son derece keyifli. Mazdekizm, Mitraizm, Zerdüştçülük veya Demonoloji ilginizi çekiyorsa keyifli bir okuma olacaktır.
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Şeytan
Kitap bir makale ve iki öyküden oluşuyor. Makale kısmı akademik bilgilere sahip. Ancak iki öykü gerçekten başarılı ve akıcı biçimde yazılmış. Bir öyküde Zurvan diğer öyküde ise Şeytan'ın doğuşu iyi kurgulanmış.
Eski İran Dinleri ve Şeytanın Doğuşu
Eski İran Dinleri ve Şeytanın DoğuşuIşın Beril Tetik · Ötüken Neşriyat · 202116 okunma