M. Sabri Koz

M. Sabri KozTürk Kahvesi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.8/10
8 Kişi
27
Okunma
1
Beğeni
1.805
Görüntülenme

M. Sabri Koz Gönderileri

M. Sabri Koz kitaplarını, M. Sabri Koz sözleri ve alıntılarını, M. Sabri Koz yazarlarını, M. Sabri Koz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ağız tadıyla kahve içmek, onu sevgi ile ve isteyerek pişirmeye bağlıdır. İkram edene “ziyade olsun”, içene “âfiyet olsun” demek düşse de iyi bir kahve, sohbetin anahtarı hatta sebebidir.
Sayfa 331
Kahve içerken, her Türk iki türlü zevk hissetmelidir: Biri kahvenin kendisine verdiği keyften mütevellid [doğan] şahsi zevk; diğeri bu meşrûb-ı nefîsi [nefis içeceği] âleme tanıttırdığı için milleti nâmına iftihar.*
Sayfa 285 - *Dr. Galib Atâ (Ataç)
Reklam
Afrika’da doğmuş olmakla birlikte Osmanlı coğrafyasında kimliğini kazanan kahvenin Avrupa’ya tanıtılması ve taşınması da Türkler aracılığıyla oldu. Avrupalılar kahveyi ilk önce Doğu’ya ve özellikle İstanbul ile diğer Osmanlı şehirlerine giden diplomat ve seyyahların yazılarından tanıdılar.
Sayfa 101
Kahve başlangıçta 1000 yılı civarında, besleyici ve tok tutucu özelliğinden dolayı öğütülerek ekmek yapımında kullanılmıştır. Keyif verici özelliğinin keşfedilmesi ise daha sonradır.
Sayfa 28
Türk kahvesinin önemli bir hususiyeti de telvesidir. Dünyada ilk kez kahveyi telvesiyle ikram eden Türklerin bu yöntemi, kahve tadının alınabileceği, içinde en fazla kahve çekirdeği barındırarak pişirilen kahve biçimidir. Kahvenin üzerindeki kopuk ise onun soğumasını ve kokusunun kaçmasını önleyen onemli bir ayrıntıdır.
Sayfa 22
Kahve sadece bir içecek değil, gündelik toplumsal etkinliklerimizin bir parçası olarak simgesel bir değerdir aynı zamanda. Şöyle ki birinin bir fincan sabah kahvesi içmesi kişisel bir tören, ama bunu başkalarıyla birlikte yapması toplumsal nitelikli bir törendir. Kahve içmek amacıyla bir araya gelen iki arkadaş için gerçekte ne içtiklerinin pek fazla önemi yoktur; onlar için aslolan bir araya gelmek ve konuşmaktır.
Sayfa 18
Reklam
Türk kahvesi, hazırlanırken soluduğumuz, yalnız kendisiyle sınırlı olup başka hiçbir madde ve içecekte bulunmayan kokusu ve sevgi dolu dumanıyla, tiryakilerin asla vazgeçemedikleri tadıyla bizi hep büyülesin, içildikçe “barış”ı ve “hatır”ı anımsatacak bir gönül anahtarı olsun…
Sayfa 11
Tahmislerin yakınından, kurukahvecilerin önünden her geçişimizde kavrulmuş ve dövülmüş/çekilmiş taze kahve kokusu genzimizi yaktıkça, mis kokulu pişmiş kahveler derin sohbetler eşliğinde yudumlandıkça bir gül bahçesine dönsün içimiz ve ruhumuz. Habeşistan dağlarından Yemen’e, Mısır’a, İstanbul’a, İran’a ve Güney Asya, Güney Amerika ve Avrupa’ya velhasıl dünyaya yayılan bu gizemli tas ve koku eksik olmasın yanı başımızdan, elimizin altından ve kahvemizin hakkı/hatırı kırk değil binlerce yıl yaşamaya devam etsin.
Sayfa 11
Kahvenin Türkiye’ye girdiği onaltıncı yüzyılın ortalarından itibaren bu sıcak içecekle Türkler arasında tutkulu bir ilişki kurulmuştur. Kahve bitkisini Türkiye’de yetiştirmek ne kadar imkânsız olsa da kahve çekirdeklerini kavurmaktan başlayıp fincana dökene kadar yaşanan süreçte bizim geliştirdiğimiz hazırlama yöntemi “Türk kahvesi” olarak bilinir ve öyle bilinecektir.
Sayfa 8
388 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Sade bir kahve lütfen
Kesinlikle kitaplığımda olması gereken bir eserdi. Kahvenin 500 yıldır hayatımızda olduğunu, aslında Etiyopya'dan gelip Yemen'e dağıldığını ve artık dünyada yaygınlaşan bir içecek olduğunu anlatıyor kitap. Kitabın belli başlı bölümleri bulunuyor. O zamanlarda ki gerek kitaplar gerek gazeteler gerek dergilerde kahve ile ilgili olan resimler kitabın içerisinde mevcut. Sade bir şekilde anlatım yapılmış ve okuması gerçekten keyifli. Siz de bir kahve tiryakisi iseniz ya da kahveyi seven biriyseniz mutlaka okumalısınız. Okurken bir fincan kahvenizi eksik etmeyiniz :) Keyifli okumalar...
Türk Kahvesi
Türk KahvesiKemalettin Kuzucu · Yapı Kredi Yayınları · 201518 okunma
Reklam
Kahvenin köpüklüsü, civanın topuklusu.
Sayfa 277 - Reşad Ekrem KoçKitabı okudu
" Kahve dert ortağımızdır. Biraz canımız sıkıldı mı ' gelsin bir kahve' deriz. Biraz yol yürüdükten sonra yorgunluğu gidermek için kahve içeriz... Elhâsıl her hâlükarda ve her zaman ve mekânda afiyetle birer kahve içeriz vesselâm!"
Sayfa 83 - Âfiyet dergisi 1915 yılıKitabı okudu
Bizim toplumumuzda dostların birbiriyle merhabalaşmasından sonra ilk işi "Buyurun şurada bir kahve içelim!" teklifidir.
Sayfa 51 - Ebüziyya TevfikKitabı okudu
Kahve ikram edilen kişi önce saf suyu içmek suretiyle ağzını arındırır, bir bakıma kahvenin geçeceği kanalları temizlemiş olur. Daha sonra kahveyi içerek onun tadına ve keyfine daha iyi varır... Kahvenin üzerinde ki köpük ise onun soğumasını ve kokusunun kaçmasını önleyen önemli bir ayrıntıdır.
"Kahve içmek amacıyla bir araya gelen iki arkadaş için gerçekte ne içtiklerinin pek fazla önemi yoktur; onlar için aslolan bir araya gelmek ve konuşmaktır."
Sayfa 18 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.