Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmed Gökhan Polatoğlu

8.0/10
1 Kişi
3
Okunma
1
Beğeni
615
Görüntülenme

Hakkında

1982’de Erzurum’da doğdu, aynı şehirde ilk ve orta öğrenimini tamamladı. 2008’de Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’rinden mezun oldu. 2011’de Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Anabilim Dalı’nda başladığı Yüksek Lisans öğrenimini, “Cumhuriyet Dönemi’nde Türk Şeker Sanayisinin Kurulması” adlı teziyle tamamladı. 2012’de aynı enstitüde başladığı doktora öğrenimini bitirmiştir.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Erzurum, 1982

Okurlar

1 okur beğendi.
3 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Üç beyazlar içinde öncelik, İstiklal Savaşı yılları boyunca yokluğu ile ülke halkını sarsmış olan şeker sanayisine verildi. Şeker siyaseti, iki aşamalı bir plan dahilinde yürütülecekti. Bu planın birinci aşaması, Türkiye'nin o günkü ihtiyacı doğrultusunda şeker üretimini temin etmekti. Şeker siyasetinin ikinci aşamasında ise Türk milletinin o günün şartları itibariyle iki misli şeker tüketen ileri toplumlar seviyesine getirilmesiydi.
Sayfa 32 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Celal Bey'in yaptığı denemelerden çıkan sonuçlar neticesinde, Sivas'ın pancar tarımı için gerekli olan şartlara uygun olmadığı sonucuna varıldı. Celal Bey, bu neticeyi Kazım Bey'e ileterek kurulması düşünülen şeker fabrikası için en uygun olan yerlerin, Yeşilırmak vadisi içerisinde bulunan; Tokat, Turhal, Kazova, Zile ve Amasya olduğunu belirtti. Bu yerler gezilip, gerekli teknik etütler yapıldıktan sonra, kurulması düşünülen şeker fabrikası için en uygun yerin, Amasya olduğu sonucuna varıldı. Fakat daha önceden fabrikanın Sivas'ta kurulacağı, Sivaslılara vaat edildiğinden dolayı bu karar, siyasi bir problem nedeni olabilirdi. Hükümet, bu durum karşısında fabrikanın Sivas'ta kurulması için diretirken, Genel Müdür Kâzım Bey'in girişimleriyle Sivas'tan vazgeçildi. Şeker fabrikasının, Amasya'nın biraz daha güneyinde bulunan ve Sivas'a da yakın olan, Yeşilırmak kenarındaki Turhal'da kurulmasına karar verildi.
Sayfa 144 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı
BBYSP (Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı), 1934-1938 yıllarını kapsamaktaydı. Türkiye, bu plân ile endüstrileşme kararını 1934 yılında verdi ve ilk beş senelik plâna şu sanayisi kollarını dâhil etti: a. Mensucat sanayisi (pamuklu, yünlü, kendir) b. Maden sanayisi (demir, sömi-kok, kömür, bakır, kükürt) c. Selüloz sanayisi (kâğıt, karton, sunî ipek) d. Seramik sanayisi (şişe, cam, porselen) e. Kimya sanayisi.
Eskişehir Şeker Fabrikası inşa edilmeden önce, şehirde işçi gündeliği otuz kuruş iken, fabrika inşaatı başlayıp işçiye duyulan ihtiyaç artınca bu rakam, seksen-doksan kuruş seviyelerine ulaştı. Ayrıca fabrikanın kurulmasıyla şehirdeki; arabalara, otomobillere, nakliye acentelerine iş; bakkallara, küçük esnafa ise yeni müşteriler bulundu. Oteller kalabalıklaştı. Yeni yapılan evler kiraya verildi. Böylece fabrika, Eskişehir'e yeni bir hayat, yeni bir ufuk açarak şehir hayatına büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırdı. Bu cazip ortam sayesinde, dış göçün önüne geçildi ve kentin 1927'de 154.332 olan nüfusu 1935'te 182.961'e yükseldi.
Sayfa 138 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte toplanan kongreler ve çıkarılan yasalar neticesinde Türkiye'nin ilk iki şeker fabrikası, 1926'da Uşak ve Alpullu'da işletmeye açıldı. Ancak kurulan bu fabrikalar, ülkenin şeker ihtiyacını tam anlamıyla kar- şılayamadığı gibi çok az miktarda üretilen şeker, halka yüksek fiyattan satılıyordu. Bu durum, ilk yıllarda önemli eleştirilere neden oldu.
Sayfa 35 - ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANLIĞI YAYINLARIKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok