Mehmet Bayrak

Mehmet BayrakAcılı Coğrafyanın Kederli Çocukları Ezidiler yazarı
Yazar
Çevirmen
9.3/10
8 Kişi
43
Okunma
20
Beğeni
3.186
Görüntülenme

Hakkında

Ailesi, Alevi-Kızılbaş toplumunda önemli bir role sahip olan Sînemillî Aşireti ve Ocağı’ndandır. Dallıkavak köyünde ilkokulu okuduktan sonra, Ortaokul ve Lise eğitimini Kayseri’de tamamladı. 1970’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü bitirdi. İlk çalışmaları Türkoloji alanında oldu. 1971 yılından başlayarak çeşitli gazete ve dergilerde, Türk edebiyatına ve kültürüne ilişkin yazıları yayımlandı. 1976 yılından başlayarak çeşitli dergilerde Kürdoloji alanında, kendi adıyla ya da takma imzalarla yazılar da yayımladı. 1990-91 yıllarından itibaren Kürdoloji alanında kitap yayınına başladı. Kürdoloji alanında çıkan birçok eseri Türkiye’de toplatıldı ve hakkında davalar açıldı. Prof. Dr. Martin van Bruinessen, Mehmet Bayrak'ın çalışmalarından "Alevilik ve Kürtler" için şunları söylüyor: ... Güzel bir derleme yapıp Almanya'da "Alevilik ve Kürtler" (İnceleme-Araştırma-Belgeler) kitabını yayınladı (1997). O yıllarda, Alevilik üzerine yüzlerce kitap yayınlandı ve Kürt Aleviliği ile Türk Aleviliği arasındaki fark ve benzerlikler üzerine çok tartışmalar oldu. Bayrak'ın kitabı, bu tartışmalara en değerli kaynakları getirdi... Mehmet Bayrak'ın 1988/1989 yıllarında çıkardığı Özgür Gelecek dergisinden dolayı, gerek yazar, gerekse derginin sahibi ve yayın yönetmeni olarak hakkında 30 dava açıldı. Dergiyi çıkarırken, defalarca gözaltına alındı ve 2 defa tutuklandı. Tutukluluğu sırasında bir toplu dayak ve işkenceden dolayı neredeyse hayatını kaybediyordu. Helsinki Wach’ın, gördüğü işkenceye ilişkin raporu, uluslararası kamuoyunda ve Türkiye’de büyük yankı yaratmıştı. 1994 yılında, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce 10 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. 1994 yılında yurtdışına çıkmak zorunda kalıncaya kadar, Kürdoloji alanında 20’ye yakın kitap yayımladı. 1995 yılı başlarında, verilen cezalar dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açıldı ve bu dava 2002 yılında Türkiye’nin tazminata mahkûm olmasıyla sona erdi.
Unvan:
Türkolog , Kürdolog
Doğum:
Kayseri, 1948

Okurlar

20 okur beğendi.
43 okur okudu.
4 okur okuyor.
115 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Pek Dardır Yolumuz Sırattan İnce/ Mananın Sazından Okuduk Hece"
19. yüzyıl ozanlarından Derviş Ruhullah da, bu geleneğe eklenen yeni halkadır: Niyaz ehlindeniz zannetme, zahid Meşhur-u cihandır nazımız bizim Sözümüz, mutlaka canana ait Ene'l-Hak çağırır sazımız bizim.
Reklam
Edip Harabi!
Ünlü Alevi ozanlarından Harabi'nin şu dizeleri de bu felsefenin güçlü anla­tımlarından biridir: Hak kendini halka bildirmek için insanı kendine timsal eyledi Kur'an-ı natıkın tefsiri için Kur'an-ı samiti irsal eyledi Aç gözünü kendi özüne bak Hak sıfatı sende ikmal eyledi
"Bir ülkenin türkülerini yapanlar, o ülkenin kanunlarını yapanlardan daha güçlüdür"
Sayfa 178 - Özge Yayınları, 3.BasımKitabı okudu
Zahidler diyorlar ki güzel sevmek pek günah Ben severim sevdiğimi, günah benim kime ne... (SEYYİD NESİMİ)
Kemalistler'le sözde sosyalistlerin söyleminde Kürt yurtse­veri olmak "ırkçı" olmak, Alevilik ve Yezidilik gibi ezilen, horlanan inançlarla il­gilenmek "gericilik"ti. Onlar "sol"a gönül vermiş insanlarımızı bu yöntemle yoz­laştırır ve kimliğinden uzaklaştırırken, Türk-İslâm Sentezi değişik kılıklarla geli­şip her yanı kuşatıyordu. Bunun için diyorum ki, bizim "Türk" ve "Kemalist" mahreçli sözde "Sol"umuz, bilerek veya bilmeyerek bu kimliksizleştirme sürecine katkı sundu. Onlar "enternasyonalizm" adına Kürt kimliğini reddedip Türklüğe sarılırken; Alevilik öğretisinin arkasız önderi dedelere saldırıp onları etkisizleştir­diler, ancak arkasını devlete dayayan İslâmcı din adamlarına dokunamadılar. Kendi aileleri içinde bile çoğu kez böyle bir yönelişe girmediler. Ve sonunda bu­ günlere geldik.
Reklam
Kürt Batıniliğinde Kutsal Metinler
Kürt Batıniliğinde Kutsal Metinler
geldi. Tahminimden kalındı. Tuğla mübarek. Pahada da ağırdı. On beş yirmi dakika göz attım. "Yok, aradığım bu değil" diyerek, uygun bir üslupla getiren ahbaba geri verdim. "İade etmen zor olacaksa sağlık olsun, vereyim parasını" diye de ekledim. Sağ olsun, yok sıkıntı olmaz diyerek aldı. Niçin iade ettim? Mehmet Bayrak'ın, dövletin gadrine uğradığını, cezaevinde işkence gördüğünü biliyordum. Ancak öfkesini kitaba böylesine zerk etmiş olabileceğini düşünmezdim. Selçuklular'dan cumhuriyete bâtınî cereyanlara, Alevîliğe, Kürtlüğe yönelik baskının, kovuşturmanın, zulmün altını kalın çizgilerle çizmiş. E ben Kürt Batınîliği'nin kutsal metinlerini okuyacaktım sözde? Yâresanîyye, Kaka'îyye ararken neredeyse her sayfasından protestlik damlayan bir kitap bırakmış oldun elime sevgili Bayrak. Ölçü kaçmış, konuya odaklanmak mümkün değil. Oysa ne kıymetli bir tarih. Ehl-i Hakk'ların inançları, çoğunlukla İran ve Irak'ta ve az sayıda Anadolu'daki Kürtlerin etnik kimliğiyle eklemlenmiş büyük ölçüde. Elbette başka halklarda da gözlemlenen bir durum bu. Ancak en çok ilgimi çeken boyutu Anadolu Alevîliği ile kuvvetli bağları. Çok zengin bir kültür oluşmuş. Vahdet-i vücud'dan şamanizme, zerdüştîlikten yezidîliğe bir derya. Ne yalan söyleyeyim üzüldüm. Dövletin gadri ve tarihin yükü altında ezilen Bayrak'a da, kangrenleşen Türk-Kürt münasebetlerine de. İpi çözmek, turnikeyi yırtıp atmak dururken ampütasyon... Baştan sona ziyan.
Biz burada, Alevilik’le Ahle Haq dinleri arasında benzer çizgileri özetle yansıtmak istiyoruz. 1- Alevilik de bugün Kızılbaşlık, Bektaşilik vb. birçok öğretinin ortak adı olmuş: Ahle Haqlık da Tayıfasanlık ve Yarsanilik gibi birçok öğretinin ortak adı. (Tayıfasanlık, Bektaşiler gibi daha çok kasaba ve şehir çevresinde örgütlüdür.) 2- Alevilik

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
541 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ortaçağ gibi karanlık çağda bile kadın erkek bütün canlılar eşitdir diyen Caferi mezhebinden Anadolu Aleviler bence aslında edep, erkan ile bir anlamda sosyalizm bire bir yakın durmakta herkese tasviye ediyorum. Kitabı okuyunuz kafanızda ki soruları atınız.
Ortaçağ'dan Modern Çağ'a Alevilik
Ortaçağ'dan Modern Çağ'a AlevilikMehmet Bayrak · Öz-Ge Yayınları · 20042 okunma