Mehmet Fırat Kutluk

Mehmet Fırat KutlukMüzik ve Politika yazarı
Yazar
Derleyen
7.3/10
8 Kişi
23
Okunma
9
Beğeni
1.323
Görüntülenme

Mehmet Fırat Kutluk Sözleri ve Alıntıları

Mehmet Fırat Kutluk sözleri ve alıntılarını, Mehmet Fırat Kutluk kitap alıntılarını, Mehmet Fırat Kutluk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Köylünün müziğini tarihsel boyutta değerlendirmezseniz çuvallarsınız.
Bir ideolojiyi halka anlatmanın ve benimsetmenin ideal yollarından biri olarak görülmüştür müzik.
Bağımsızlığı uğruna kaybetmeyi göze aldığı şeyler büyüktü Mozart'ın
sanatçı kuramsal olarak özgürlüğü sever ama gelenekten de uzaklaşamaz
Reklam
Bir yapıtı dinlediğinizde eğer sizi çekiyorsa güzeldir, başka bir şer aramaya gerek yok
Her akşam yattığımızda birbirimize bakar ve müziğin nasıl cehennem olabildiğini sorgulardık
Cumhuriyet ideolojisinin müzik eleştirisine etkisi türünden bir soru sorulduğunda şunların düşünülmesi gerekir? -Türkiye'de müzik eleştirmeni kendisini halka karşı sorumlu mu hisseder? -Klasik müzik bilincini, dinletmeyi ve sevdirmeyi görev mi edinmiştir? -Bu bir şekilde eleştirmenin kendisini bir eğitmen olarak görmesini mi sağlar? - Konser eleştirilerinde olumsuz değerlendirmelerin neredeyse hiç olmamasının nedeni bu mudur?
Yayınevlerinin birbiri ardına Beethoven'ın yapıtlarını basmak için sıraya girmeleri, müziğin kimi tekellerden çıktığının bir göstergesidir; burjuva sınıfının belirleyiciliğinin. Bu durum, yani yeni müzik sektörü, saray müzik yaşamını tehdit eder bir konuma gelir. Müzik, burjuva sınıfın en gözde sanatı konumuna gelir. "Doğayı benzetleme"nin bir üzerinde fazla durulmaz artık. Vokalden çalgısala doğru bir yöneliş başlar ve edebiyatla olan sıkı bağ, gittikçe belirginleşir. Müziği seven kitle, aynı zamanda okuyan kitledir. Müziğin tanımları ya da görevleri tekrar ele alınmaya başlar. Kısaca müzik az önce değindiğim gibi toplumsal bir görüngü olur. Bestecinin ve müzisyenin entelektüelliği bu dönemde gündeme gelir.
Reklam
Beethoven
"Berbat bir yaşamım var. İki yıldır insan arasına karışmıyorum çünkü 'ben sağırım' demenin bir yolunu bulamadım. Keşke bunu dert etmeyeceğim bir mesleğim olsaydı."
Beethoven'ın Almanya'da tüm partiler tarafından sahiplenilme kavgaları 1933-1945 yılları arasında tartışmasız aşırı sağın zaferiyle sonuçlanır. Nasyonal Sosyalistler de kendilerinden önce yapılanları yapmış, Beethoven'ı yeniden, kendilerince bir simge haline getirilmiştir. Kısacası Beethoven artık Nasyonal Sosyalist'tir.
Herkes Beethoven'ın yaşadığı dönemde de kendisi hakkında konuşur. Gerçek bir hayran kitlesi söz konusudur ve durum müzik tarihinde bu denli güçlü bir şekilde ilk kez karşımızdadır. Beethoven gerçek bir devrimcidir. Yapıtlarında ele aldığı konular devrimi işaret eder, burjuva demokrasisinin zaferini temsil eder. Mozart'la başlayan bir şeyler söyleme isteği Beethoven'de doruğa ulaşır. Korkmaz, istediği gereci kullanır. Bu yüzden sevilir, öldüğü zaman bütün Viyana ona hoşça kal demek için yanındadır.
Beethoven ile birlikte bir sipariş olmadan ya da yapıtın bir işlevi olma zorunluluğu duyulmadan yazma geleneği başlar. Senfoni, konçerto, opera, kısacası bu anlayış dönemin tüm türleri için geçerlidir.
2.Reich'ın en önemli müzik adamı Beethoven'dır. Bismarck Beethoven dinlemektedir, Fredrich Engels, Beethoven'ın müziğine duyduğu hayranlığı çeşitli yazılarında dile getirmektedir. Reich, gerek duyduğu "Alman kahramanlar" halkasına Beethoven'ı da ekler. Alman gençliğinin örnek alması gereken isimler, Luther'den Bismarck'a Büyük Frederik'ten Moltke'ye, Goethe'den Wagner'e ve Bach'tan Beethoven'a uzanmaktadır.
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.