Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Görmez

Mehmet GörmezKalbin Erbaini yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
148 Kişi
990
Okunma
130
Beğeni
8,7bin
Görüntülenme

Mehmet Görmez Gönderileri

Mehmet Görmez kitaplarını, Mehmet Görmez sözleri ve alıntılarını, Mehmet Görmez yazarlarını, Mehmet Görmez yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugün ibadetin ahlak boyutunu kaybetmemek için Kur'ân'ı bir ahkâm kitabı olarak okuduğumuz kadar bir ahlak kitabı olarak da okumalıyız. İbadetlerimizi ahlaka dönüştürebilmek için sünneti bir ahlaki davranışlar manzumesi olarak yeniden ele almalıyız.
Sayfa 91
Reklam
"Bilesiniz ki Allah dostlarına asla korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler. "
Yûnus 62
"Rabbim, öyle bir nimet ver ki, hiçbir mücrimin cürmüne ortak olmayayım."
Sayfa 83 - Kasas 17
Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu
Anlambilimcilere göre, anlama faaliyetinin altı temel unsuru vardır. Bunlar: 1. Anlatan, 2. Anlatılan (ifade), 3. Amaç, 4. Bağlam (tabii, tarihsel, toplumsal), 5. Anlaşılan, 6. Anlayan. Anlatılan, anlaşılana tekabül ediyorsa, bu 'doğru anlama'dır. Doğru anlama, anlama faaliyetinde bulunurken, yukarıdaki Altı unsuru da bütün detaylarıyla göz önünde bulundurmaya bağlıdır. Tarih boyunca anlama yöntemleri arasındaki fark, yukarıdaki unsurlardan birine öncelik tanımaktan kaynaklanmıştır. Klasik anlambilimciler, daima anlatana öncelik tanırken, çağdaş anlambilimciler anlayanı esas almışlardır. Bizim usûlcülerimiz, anlatanın şahsında anlatılanı esas almış, anlatılana kuşkusuz iman edilmiş, anlaşılandan da hep kuşku duyulmuştur. Ortada bir yanlışlık görüldüğünde, bu hiçbir zaman ne anlatımda ne de yazılı metinde değil, anlayanın zihninde ve birikiminde aranmıştır. Problem halledilemediği zaman bir de tevakkuf kavramı geliştirilmiş, anlatan ile çelişme korkusuyla nötr kalma tercih edilmiştir. Modern anlama yönteminde ise belirleyici unsur tabii, tarihsel ve toplumsal bağlam olmuştur. Oysa bir anlama metodolojisinin mükemmelliği, yukarıdaki unsurların tamamını göz önünde bulundurarak bir anlama faaliyetini gerçekleştirmesine bağlıdır. Elinizdeki çalışma ile böylesine dengeli ve kapsamlı bir metot ortaya koyduğumuz iddi- asında değiliz. Ancak hadis ve sünnetin doğru anlaşılabilmesi ve yorumlanabilmesi için, anlama faaliyetinin tüm unsurlarının göz önünde bulundurulmasının, oluşacak bir metodolojiye katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.
Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu Sayfa 381-382Kitabı okuyacak
Bugün kalbin pasını silmek ve her türlü işgalden kurtarmak için bir gönül ahlakına, yürek terbiyesine ve bir merhamet eğitimine ihtiyaç vardır.
Reklam
"... hayâ, sadece bir değer değil; değerler üreten külli bir ahlaktır."
Sayfa 101Kitabı okudu
Ümran
"İmar ile geçmeyen ömür, ömür değildir. imar ile geçmeyen ömür memur olamaz."
Musibet bir ayet olarak okunduğunda insan kendisi ile yüzleşecektir. İnsan dünya ile ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir. Eşiyle, dostuyla, ailesiyle, çevresiyle ilişkisine çeki düzen verecektir. Bu namütehani zengin anlamlar dünyasını terk edip bu tür musibetleri belli bir kişiye, olaya, topluma, bağlamak ilahî azap ve kıyametle izah etmek sonsuz ayetleri okuyamamak manasına gelir. Ve bizi ibretten koparır, ibareye mahkum eder.
Sayfa 23
Reklam
Kur'an'a göre başımıza gelen bu musibet, bir ayettir. Ayetin sözlük manası işarettir. Her mümin bu işaretten farklı bir ibret çıkarır. İşaretler, sadece ibareler üzerinden değil, ibretler üzerinden okunur. Allah'ın "فَاعْتَرُوا يَا أُولِي الأبصار / İbret alın, Ey Akıl Sahipleri."* emri, tam da bu konulara yöneliktir. Nitekim Kur'an, Nuh Tufanını dahi bir musibet olarak değil, bir ayet olarak göstermiştir: "وَجَعَلْنَاهُمْ ِللنَّاس أية / Böylece biz onu ibret için bir ayet yaptık. "**
Sayfa 22 - *Haşr 2 **Furkân 37
Sözde tıpkı insan gibidir.Nitekim"Uslûbu beyan ayniyle insan."denmiştir.Nasıl ki insanın iyisi,kötüsü,hayırlısı,şerlisi,güzeli,çirkini vardır."Güzel sözün misali güzel bir ağaç gibidir.Bu ağacın kökü sağlam, dalları göğe uzanmıştır.Meyvesi her zaman yenir.Mevsimi geçmez.Çirkin söz ise kötü bir ağaç gibidir köksüz ve kararsızdır.Meyvesi olmaz olsa da yenmez."
Sözün öncesinde niyet,irade ve düşünce;sonrasında iş ve davranış vardır.Kur'an 'ın ifadesiyle sahih söz Salih amel doğurur.Söz niyet ve düşüncenin neticesi,iş ve eylemin/amelin baslangıcıdır."Ameller niyetlere göredir."Ancak söz niyetlerin hem de amellerin ifade ve tercümanıdır. "Sağlam/sahih söz (kavl-i sedîd)söyleyin ki,Allah sizin amellerinizi Salih kılsın(33Ahzab,70)"ayeti bunun açık bir ifadesidir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.