Mehmet İpşirli

Mehmet İpşirliOsmanlı İlmiyesi yazarı
Yazar
Derleyen
9.4/10
5 Kişi
18
Okunma
11
Beğeni
1.483
Görüntülenme

Hakkında

1944 yılında Kayseri'de doğdu. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalından mezun oldu. 1971-1976 tarihleri arasında Edinburgh Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1976'da mezun olduğu anabilim dalında asistan olarak göreve başladı. 1982'de "Osmanlı İmparatorluğunda Kadıaskerlik Müessesesi" adlı tezle doçentliğe, 1988 yılında "Diplomatik Açıdan Mahzar" adlı çalışmasıyla profesörlüğe yükseldi. 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1991'de Londra'da arşiv ve kütüphanelerde araştırmalarda bulundu. 1994-95 akademik yılında Kuala Lumpur'da International Institute of Islamic Thought and Civilization'da araştırma yaptı ve dersler verdi. Halen Edebiyat Fakültesi Arşivcilik Bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır Üyesi olduğu kuruluşlar: Türk Tarih Kurumu Bildiği yabancı diller: İngilizce ESERLERİ: Tarih-i Selânikî. İstanbul 1989,CX+1008 s. E.C. Bosworth, İslâm Devletleri Tarihi (The Islamic Dynasties).(Tercüme E. Merçil ile beraber).İstanbul 1980. Ewqaf ve Emlâkü'l-Müslimîn fî Filistîn ( The Pious Foundations and Real Estates in Palestine. Istanbul 1982, 235 s. ( M.Tamimi ile beraber).
Unvan:
Akademisyen
Doğum:
Kayseri, 1944

Okurlar

11 okur beğendi.
18 okur okudu.
2 okur okuyor.
46 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şeref virmez dür ü gevher, kemâl olmaz zer ü zîver Güher göster güher kan-ı fazîlet bahr-i irfân ol.
Sayfa 103 - Şeref vermez inci elmas, olgunlaştırmaz altın ve süs... Bilgi kazan bilgi, erdemler denizi, bilgelik kaynağı ol.
Reklam
Fatih ikinci defa tahta çıktığında çok değer verdiği hocası Molla Güranî'ye vezirlik teklif ettiğinde Molla Güranî müstağni davranıp, "Kapı kulları vezir olmak için beklerler, kendileri dışında birisine vezirlik verilirse saltanata güvenleri ve bağlılıkları zayıflar" diyerek kabul etmemiştir.
Sayfa 14
Derûnun derdini keşfetme sen deryâ-yı ummân ol
Sayfa 103
TRT 2 deki tarih söyleşileri programını izliyorum
Mehmet İpşirli
Mehmet İpşirli
hoca o kadar mütevazı ki, birşey sorulduğunda utana sıkıla anlatıyor 😅 Cümleye Estağfurullah demeden başlamıyor zaten. Adamın yazdığı tarih kitapları sayesinde Osmanlı hakkında literatürün bir kısmı oluşmuş ama sanki başkasından bahsediyorlar gibi davranıyor 😂 Hastasıyız böyle adamların, gerçek İlim adamı 🌹
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
496 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Osmanlı İlmiyesi'ne dair önemli bir çalışma.
Kitapta hocanın farklı zamanlarda yazdığı ilmiye konularını esas alan muhtelif makaleler toplanmış. Kitaba başlarken akademik olduğu için biraz zorlanırım diye düşünmüştüm ama çok zevkli okundu. Çok bilgilendirici, faydalı bir eser olmuş. Osmanlı ilmiyesi hakkında çoğu soruya cevap bulunabilecek bir eser. Kronik Kitap'ın kapak tasarımlarını her zaman sevmişimdir bunu da bir not olarak yazayım. Kitabı, Osmanlı Devleti tarihi üzerine okuma yapanlara tavsiye ederim.
Osmanlı İlmiyesi
Osmanlı İlmiyesiMehmet İpşirli · Kronik Okur · 202112 okunma
496 syf.
9/10 puan verdi
Mehmet İpşirli’nin Osmanlı İlmiyesi kitabını gerçekten çok beğendim.Özellikle ilmiye alanında son yıllarda okuduğum en iyi eser olabilir, hoca gerçekten çok detaylı şekilde baştan sona büyük bir dikkatle ilmiyenin yaşadığı tüm süreci okuyucuya sunuyor.Tarih alanında okuma yapıyorsanız okumanızı tavsiye ederim, kitap sayesinde aklımda cevabı olmayan birçok soruya cevap bulabildim.Baskısını ise pek beğenemedim, cilt ve sırt kalitesi beni tatmin etmedi.
Osmanlı İlmiyesi
Osmanlı İlmiyesiMehmet İpşirli · Kronik Okur · 202112 okunma