Mehmet Öz

Mehmet ÖzKanun-ı Kadim'in Peşinde yazarı
Yazar
Çevirmen
8.9/10
25 Kişi
112
Okunma
6
Beğeni
1.691
Görüntülenme

Hakkında

Bafra’da doğan Mehmet Öz, ilk ve ortaöğrenimini (Bafra Lisesi) Bafra’da tamamladı. 1976 yılında Bafra Lisesinden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünü kazandı. Lisans öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünde yapan (1976-81) Mehmet Öz, aynı zamanda Ankara Yüksek Öğretmen Okulunu tamamladı. 1981 yılı Ekim ayında asistan olarak girdiği Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünde araştırma görevlisi olarak yüksek lisansını tamamladıktan sonra doktoraya başladı. Bu aşamada Milli Eğitim Bakanlığının açtığı imtihanı kazanarak 1986 yılında İngiltere’ye gitti. İngilizce kursunu müteakiben Ocak 1987-Ocak 1991 arasında Cambridge Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesinde doktorasını tamamladı. Yurda döndükten sonra Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünde göreve başlayan Mehmet Öz, 2003 yılında profesörlüğe yükseltildi. 1993-2004 arasında Bölüm Başkan yardımcılığı yapan Mehmet Öz, 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Bölüm Başkanı oldu. Bu görevini Şubat 2013 tarihine kadar yürüten Öz, 2013 yılı Ocak ayında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanlığına atanmıştır. 19 Şubat 2016 tarihinde görev süresi biten Öz’ün, 18 Mayıs 2016 tarihinde tekrar atandığı dekanlık görevi 19 Temmuz 2016’da sona ermiştir. 2010 Ocak-2012 Ocak arasında Türk Tarih Kurumu Başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Öz’ün 2009-2014 yılları arasında TÜBİTAK Sosyal Bilimler Araştırma Grubu Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Aralarında bilig ve Vakıflar Dergisi’nin bulunduğu pek çok bilimsel dergide Yayın kurulu üyeliği yaptı. Türk Ocakları Hars Heyeti üyeliği ve Başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Prof. Dr. Mehmet Öz 2008-2012 yılları arasında Hars Heyeti Başkanlığı yapmıştır. 2012 yılında yapılan 42. Olağan Genel Kuruldan sonra Türk Ocakları Genel Başkanlığına seçilen Mehmet Öz, 2014 yılında yapılan 43. Olağan Genel Kurulda ve 2016 yılında yapılan 44. Olağan Genel Kurulda güven tazeledi. Mehmet Öz’ün Osmanlı İmparatorluğunda Çözülme ve Gelenekçi Yorumcular, XV-XVI. Yüzyıllarda Canik Sancağı, Söğüt’ten İstanbul’a-Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu Üzerine Tartışmalar, ( der. O. Özel-M. Öz) başta olmak üzere Osmanlı tarihi ile ilgili toplam 5 adet telif, 6 adet editörlüğünü yaptığı kitap, 2 adet çeviri kitabı ile 70’in üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, ansiklopedi maddesi, kitap bölümü ve tebliği bulunmaktadır. Prof. Dr. Mehmet Öz evli ve iki çocuk babasıdır.
Unvan:
Tarihçi, Akademisyen, Yazar
Doğum:
Bafra, Samsun, Türkiye

Okurlar

6 okur beğendi.
112 okur okudu.
4 okur okuyor.
47 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Daire-i Adliye; Mülk(Devlet)- Asker- Hazine- Reâyâ- Adalet.
Adalet dünyanın kurtuluşunu sağlar; Dünya, duvarı devlet olan bir bağdır; Devleti düzenleyen şeriattır; Hükümdar olmadan şeriat korunamaz; Askersiz hükümdar duruma hakim olamaz; Mal olmadan hükümdar asker toplayamaz; Malı toplayacak olan halktır; Halkı padişaha kul eden ise adalettir.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
O zamanda Amerikan gümüşü şimdi de dolar...
Osmanlı ülkesinde (özellikle 1570'lerden sonra) meydana gelen bu büyük çaptaki enflasyon ve devalüasyonun aslî sebebinin Amerikan gümüşü olduğu görüşü büyük bir hakikat payı taşır...
Osmanlı bu yüzden dağıldı ne yazık ki.
Özetle, adalette ihmâl ve zulüm, rüşvet, iltimas, müşaverede ihmâl, mansıpların ehil olmayanlara verilmesi, kadın ve musahip sözüyle iş görme ihtilâl-i nizâm-ı âlem'in başlıca sebepleriydi.
Sayfa 114Kitabı okudu
Yalnızca Batı Avrupa'nın daha iyi bilinen tarihine aşina olanlar, üzerinde mutabık kalınmış bir Osmanlı tarihi kronolojisinin olmayışı karşısında şaşırabilirler. Bunun temel nedeni, 15. yüzyılın son 20 yılından önceki dönemden çok az sayıda orijinal malzemenin kalmış olmasıdır. 14. Yüzyıldan neredeyse hiçbir şey kalmamıştır. Belki yarım düzineden bile az sayıda güvenilirliği tartışılmaz Osmanlı belgesi mevcuttur, o kadar; bu dönemden herhangi bir tarihsel kronik de yoktur.
Osmanlı tarihyazıcılığının ilk dönemleri
Hicri 10., miladi onaltıncı yüzyılın başına gelindiğinde Osmanlı edebiyatının hemen hemen bütün dalları Fars etkisine yenik düşmüştü: Modeller öylesine çalışılmış ve dil o derece geliştirilmişti ki, yazarlar artık incelik ve maharet bakımından Iran'ın şair ve nesircilerinin eserleriyle yarışacak eserler meydana getirmeyi göze alıyorlardı.
Sayfa 73 - Victor L. MènageKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
229 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Kanun-i kadim kısaca Türk- İslâm geleneğince uygulana gelen pratik kurallar bütünü. Osmanlı'da adaletten tutun da işleri ehillere vermek, adil vergi sistemine kadar bunların hepsi kanun-i kadimdir. Osmanlı Devleti özellikle 16. Yüzyılın sonlarına doğru, ne yazık ki nihai sınırlarının ötesine gidememiş, dönemin savaşları uzun ve masraflı ve kendisini bir anda duraklamada buldu. Zamanın gelenekçi Osmanlı aydınları ise bu dönemlere tanıklık ederken bir yandan da devlete ıslahat layihaları, nasihatnameler sunmuşlar. Bu eserde o dönem şartları ele alınmış, seçilen 12 layihanın incelenmesi, tenkidi akademik bir dille yapılmıştır. Eser her ne kadar akademik olsa da beklediğimden güzel sardı ve o dönemin şartlarını gözümden geçirdi. 16 ve 17. Yüzyıl Osmanlı siyasî ve toplum düzenini merak edenler, o dönemi hatırlamak ve Osmanlı aydınlarının gözünden öğrenmek isteyenler için tavsiye edebileceğim, emek ürünü güzel bir eser. İyi okumalar.
Kanun-ı Kadim'in Peşinde
Kanun-ı Kadim'in PeşindeMehmet Öz · Dergâh Yayınları · 201959 okunma
229 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kanun-u Kadim'den Nizam-ı Cedid'e
Eski zamanlardan beri -belki de İbn Haldun’dan beri- devletlerin sosyal, ahlaki, askeri, iktisadi ve siyasi alanlarda bir altın çağ yaşadığını ve akabinde ise düşüşe geçtiğini sonunda ise yıkıldığına dair bir inanç vardır. Dolayısıyla düşüş döneminde olan devletlerde hep altın çağını yaşadığı döneme bir hasretlik olgusu söz konusudur. Bu, bazen
Kanun-ı Kadim'in Peşinde
Kanun-ı Kadim'in PeşindeMehmet Öz · Dergâh Yayınları · 201959 okunma
635 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Osmanlı tarihi çalışanlar için kesinlikle başucu kitabı niteliğinde bir eser
Üniversitede 2. Senemde bir ders için kaynak olarak almıştım. Ki iyi ki almışım da diyorum. Aslına bakarsanız kitap bir tarihçi (!) Olarak yıllardır baş ucu kitabimdir. Defalarca okumuş hatmetmiştim. Şimdi bir kez daha seçmece usulü makaleleri okudum. Hayli zamandır okumamıştım göz atmak kendi acimdan ıyi oldu. Lisans yıllarında okulların dayattığı gibi sadece siyasi kısımlarına önem vererek okumuşum, bugün bir okur olarak sosyal yönleri daha çok ilgimi çekti. Osmanlı devletinin kuruluşu, hızlı büyümesi, devlet olması, çevresel faktörler, dini temeller, siyasi ve sosyal olaylar ilginizi çekiyorsa okumanızı tavsiye ederim. Bir ekol olan Halil hocama da tekrar minnet ve sevgi ile...
Söğüt'ten İstanbul'a
Söğüt'ten İstanbul'aMehmet Öz · İmge Kitabevi · 201946 okunma