Mehmet Şakir Ülkütaşır

Mehmet Şakir ÜlkütaşırAtatürk ve Harf Devrimi yazarı
Yazar
8.7/10
12 Kişi
49
Okunma
5
Beğeni
1.173
Görüntülenme

Hakkında

Halkbilim araştırmacısı (D. 14 Mart 1894, İstanbul - Ö. 30 Mayıs 1981, İstanbul). Numune-i Terakki İlkokulunda ve bir sağlık meslek lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesinde edebiyat, felsefe ve tarih öğretimi gördü (1914-18). Mütareke yıllarında Anadolu’ya geçerek Maraş’ta öğretmenlik yaptı. Cumhuriyet’ten sonra Türk Dil Kurumu (TDK) çalışmalarına derleme kolu yardımcısı (1933) ve uzman olarak katıldı. 1963’te kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. TDK’den başka, Türk Ocağı, Halkevleri, Türk Folklor ve Etnoğrafya Derneği gibi kuruluşlarda da görev aldı. Folklor ve halk edebiyatı araştırmalarıyla tanınmıştı. Gazete ve yıllıklarda, ayrıca İslâm (Türk) Ansiklopedisi, TDE Ansiklopedisi’ne maddeler yazdı. 1920’den itibaren Azerbaycan, Millî Mecmua, Varlık, Sebilürreşat, Yeni Muhit, Yücel, Tarihten Sesler, Güzelyurt gibi dergilerde yazıları yayımlandı. ESERLERİ: Sinop Vilayeti: Tarih Coğrafya ve Halkiyat Tetkikleri (1926), Sinop’ta Candaroğulları Zamanına Ait Tarihî Eserler (1934), Türkiye Etnografya ve Folklor Sözlüğü Üzerine Bir Kalem Tecrübesi (1937), Türkoloji Ansiklopedisi Üzerine Bir Kalem Deneyi (A. Abdal Kumral, A. İnan ile, 1938), Türk Halkbilgisine Ait Araştırmalar (1938), Cevdet Paşa: Hayatı Şahsiyeti ve Eserleri (1945), Uluğ Bey (1946), Babür Şah (1946), Büyük Türk Dilcisi Kaşgarlı Mahmut (1946, gözden geçirilmiş 2. bas., 1972), Meşhur Türk İmparatoriçeleri (1947), Sivastopol Harbi (1949), Adlar Adverme ile İlişkili Âdet ve İnanmalar (1952), Türk ve İslâm Geleneğinde Ağaç (1963), Nasrettin Hoca (Cahit Öztelli ile, 1964), Cumhuriyetle Birlikte Türkiye’de Folklor ve Etnografya Çalışmaları (1973), Atatürk ve Harf Devrimi (1973).
Unvan:
Türk Halkbilimci, Araştırmacı
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 14 Mart 1894
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 30 Mayıs 1981

Okurlar

5 okur beğendi.
49 okur okudu.
23 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hüseyin Cahit Yalçın
Gazete bile okunmayan bir memlekette ilmi ve edebi eserlerin ne kadar rağbet göreceği pek kolay tahmin edilebilir.
Sayfa 45 - cumhuriyetKitabı okudu
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Sayfa 66 - cumhuriyetKitabı okudu
Reklam
Atatürk'ün Sinop gezisinden
Elifiye şalvarları ve elvan çemberleriyle dikkati çeken, yanımdaki köylü kadınların : "Safa geldin oğul, Tanrı sana uzun ömürler vire. Tuttuğunu başarasın!" diye bağrışmaları zaten heyecandan dolu dolu olan gözlerimizi o anda yaşartmıştı.
Sayfa 97 - cumhuriyetKitabı okudu
Bekir Ağayı ne zaman görsem : "50 yaşımda beni okuttu. Ömrümde ilk hocam Gazi Babamız oldu. Sağ olsun, bin yaşasın." diyerek en Büyük Öğretmenimiz Atatürk'e karşı kalbinin sonsuz sevgi ve şükranlarını belli etmekten geri durmaz, hep bu imtihanı anar ve gözleri dolardı.
Sayfa 100 - cumhuriyetKitabı okudu
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
24 syf.
·
Puan vermedi
Timur'un torunu olan alim bir hükümdar olarak bilinen Uluğ Bey' in hayatını anlatan biyografik bir eser. Uluğ Bey, Semerkand'ta emirlik zamanında yaptığı büyük hizmetlerden sonra kısa bir süre tahtta kalabilmiş. Bir taraftan yeğeninin diğer taraftan oğlunun isyanlarıyla uğraşmış. Uluğ Bey' i yenerek tahtı ele geçiren oğlu tarafından öldürülmüş üstelik. Dünya baba katili olan evlada da kalsa hani, altı ay sonra oğlu da öldürülmüş. Bu kadar güzel ilmi hizmetlerde bulunan Uluğ Bey'in başına gelenleri okuyunca bu kirli saraylara güzel insanlar fazla geliyormuş diyebildim ancak. Kitabın sonunda Uluğ Bey'in ilim âlemine hizmetleri ve Ali Kuşçu, Kadızadey-i Rumî gibi dönemin ünlü alimleri hakkında bilgiler var.
Uluğ Bey
Uluğ BeyMehmet Şakir Ülkütaşır · Ahmet Halit Kitabevi · 19461 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk ve Harf Devirimi
Atatürk'ün harf devrimini belgelerle ve tarihe tanıklık ederek sunan bir kitap. Bu konuyu merak edenler için kısa öz bir kaynak. İyi ki okumuşum dediğim eserlerden.
Atatürk ve Harf Devrimi
Atatürk ve Harf DevrimiMehmet Şakir Ülkütaşır · Cumhuriyet Yayınları · 199847 okunma
58 syf.
·
Puan vermedi
Sivastopol harbi ya da bildiğimiz adıyla Kırım Savaşı (1853) hakkında ilginç bilgiler veren nadir eserlerden. Yazarımız evvela coğrafik, ve demoğrafik bilgilerle başlıyor. Sivastopol şehrinin tarihini kısaca aktarıyor. İlginç bir şekilde Kırım Hanlığına fazla değinilmemiş. Daha sonra Sivastopol harbinin ortaya çıkış sebeplerini -bilindiği gibi
Sivastopol Harbi
Sivastopol HarbiMehmet Şakir Ülkütaşır · Varoğlu Yayınevi · 19471 okunma