Mehmet Şişman

Mehmet ŞişmanEğitim Bilimine Giriş yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
58
Okunma
1
Beğeni
1.389
Görüntülenme

Hakkında

Mehmet Şişman (d. 1951, Sivrihisar, Eskişehir) Türk profesör. 1976 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuş 1993 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesine ve 1995 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003 yılında da profesör olmuştur. Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanlığına atanmıştır. 2011 yılında yapılan rektörlük seçimlerinde birinci çıkmış fakat rektörlüğe atanmamış, ancak rektör olan Hasan Gönen tarafından rektör yardımcılığına getirilmiştir. Şubat 2012'den itibaren Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK üyeliği görevini yerine getirmektedir. Mehmet Şişman evli ve dört çocuk babasıdır. Aralık 2012 itibariyle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğine atanmıştır.
Unvan:
Türk Profesör, Yazar
Doğum:
Sivrihisar, Eskişehir, Türkiye, 1951

Okurlar

1 okur beğendi.
58 okur okudu.
11 okur okuyor.
14 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Arapça olan "terbiye" kavramı, "Rab" sözcüğünden türetilmiş bir isimdir. Rab ise Allah'ın sıfatlarından biri olup "terbiye edici" anlamına gelir. Hz. Muhammed, bir hadis-i şerifte "beni rabbim terbiye etti, ne güzel terbiye etti" şeklinde ifade etmiştir.
Sayfa 7 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Atatürk'ün Öngördüğü Eğitimin Temel İlkeleri:
Atatürk'e göre eğitimden beklenen, öncelikle Türkiye'nin bağımsızlığına ve geleneklerine düşman ögelerle mücadele gereğinin öğretilmesi, eğitimin milli olması, bilime dayanması, yararlı, üretici, erdem, düzen ve disiplin sahibi insanlar yetiştirmesi, toplumu cehaletten kurtarması, bilgi ve ahlak seviyesini yükseltmesi, yetenekleri ortaya koymasıdır. 1924'te Samsun'da öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada da "Cumhuriyet sizden, fikren, ilmen, fennen, bedenen güçlü ve yüksek kişilikli muhafızlar; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister" demiştir.
Sayfa 80 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Reklam
İnsan, yaratılmışlar içinde en mükemmel varlık olup geliştirilebilir bir potansiyele sahip olarak dünyaya gelir. İnsanın içinde yer aldığı kültür, ortam ve yaşantıların zenginliğine göre, çeşitli yönlerden gelişimi ve eğitimi farklılaşır.
Sayfa 3 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Eğitimin amacı sadece insanı bütün yönleriyle geliştirmek olmayıp aynı zamanda onun insani ve nitelikli bir hayat sürdürmesini de sağlamaktır. Bu yönüyle eğitim, değer oluşturma, insanı bu değerler doğrultusunda iyi ve güzele sevk etme, Alois Fischer'in ifadesiyle "geçici arzular dünyasından ebedi değerler dünyasına taşıma" işidir.
Sayfa 3 - Pegem AkademiKitabı okuyor
İnsanın fiziksel varlığının ötesinde üç boyutundan söz etmek mümkündür. Bunlar; insanın doğası, kişilik özellikleri ve kültürüdür. Birincisi insan türüne özgü, insanlar arasındaki ortak olan özellikleri ifade eden insan doğası ya da fıtrattır. Örneğin, bütün insanlar korkar, sevmek ve sevilmek isterler. İkincisi, her insanı diğerlerinden ayıran farklı kişilik özellikleridir. Kimi insanlar duygusal, kimi insanlar ise bazı konularda daha zeki ve yetenekli olabilirler. Üçüncüsü ise her insanın kendine özgü ve içinde yer aldığı insan toplulukları ile paylaştığı kültürüdür.
Sayfa 3 - Pegem AkademiKitabı okuyor
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok