Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Vural

Mehmet Vuralİslam Felsefesi Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
4.7/10
3 Kişi
23
Okunma
6
Beğeni
1.198
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Vural, Gazi Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden (1987) ve Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu (1992). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (İslâm Felsefesi) Anabilim Dalında yüksek lisans (1994), Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalında ikinci bir yüksek lisans (1997) ve Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (İslâm Felsefesi) Anabilim Dalında doktora yaptı (1998). Mezuniyetinden sonra Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde araştırma görevlisi olarak 1994-2004 yılları arasında çalıştı. 2004-2011 yılları arasında MEB ve TBMM’de görev yaptı. 2011’de Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde yardımcı doçent, 2012’de doçent, 2017’de de profesör oldu. Hâlen AYBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümünde görev yapmaktadır. Eserleri: 1. İslâm Felsefesi Sözlüğü, Ankara: Elis Yayınları, 3. Baskı, 2004, 2011, 2016. 2. Vural, Mehmet (ed.), İslâm Felsefesinin Sorunları, Ankara: Elis Yayınları, 2003. 3. Siyaset Felsefesi Açısından Muhafazakârlık, Ankara: Elis Yayınları, 4. Baskı, 2003, 2007, 2011, 2017. 4. Gazzâlî Felsefesinde Bilgi ve Yöntem, Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2. Baskı, 2004, 2011. 5. Vural, Mehmet (ed.), İslâm Felsefesinin Özgünlüğü, Ankara: Elis Yayınları, 2009. 6. Hilmi Ziya Ülken’in Varlık Felsefesi, Ankara: Beyaz Kule Yayınları, 2009. 7. Ian Richard Netton, Fârâbî ve Okulu, çev. Mehmet Vural, Ankara: Elis Yayınları, 2. Baskı, 2005, 2013. 8. İslâm Felsefesi Tarihi: İslâm Düşüncesinin Tarihsel Seyri, Ankara: Elis Yayınları, 4. Baskı, 2016, 2016, 2018, 2019. 9. Tanzimat’tan Günümüze Türkiye’de Felsefe, Ankara: Elis Yayınları, 2. Baskı, 2018, 2018. 10. Hilmi Ziya Ülken, İstanbul: DİB Yayınları, 2019.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Kayseri, 1 Nisan 1968

Okurlar

6 okur beğendi.
23 okur okudu.
1 okur okuyor.
16 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
İbn Teymiyye'nin kaydettiğine göre ibn Rüşd, Gazzâli'nin düşünceleri arasında ki tezatlığa öylesine takılmıştı ki, sık sık assağıdaki beyti ona atıfta bulunarak iktibas etmektedir; " Yemenli birisiyle karşılaştığında Yemenlisindir, Mead' dan birisini gördüğünde de Adnan'a mensup olduğunu söylersin."
Gazzâli her ne kadar eserlerinde genel olarak cedelden menfî bahsetmekte ise de kendisi de bu yöntemi özellikle kelâm ve felsefe eserlerinde sıkça kullanmıştır.
Filozoflar tarafından en yüce ilim olarak görülen metafizik, Gazzâli 'de aklın yetkisiz, yetersiz kaldığı spekülatif bilgi üreten bir alan olarak görülmektedir. Akıl birbirinden zıt bilgileri de bu alanda kabul edebilme eğilimi ile şüpheye mahal verir.
Reklam
her dua bir hayal değil mi behire?
Mehmet Vural
Mehmet Vural
Baştan sona dek çürümüş bir romanın ezberimde kalan satırları bunlar. Beni iyi dinle. /
Mehmet Vural
Mehmet Vural
Rahman ve Rahim olan Allah'ın aşkıyla seviyorum Behire. Kum saatlerinde yorulan bir zaman akışı gibi yaşıyorum seni. Ciğerlerimdeki rutubetli sözleri başka dudaklardan duyuyor. artık başka kollarda idam ediyorum gençliğimi. Keşke biraz daha kalsaydın. Dudakları Ayetel Kürsi'den aşınmış annem seni pek sevmişti bilirsin. Bu intihanın her satırına şahitlik ediyorsun. Ve ben bir kez daha iman ediyorum Kur'an'a.
Mehmet Vural
Mehmet Vural

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
247 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Akıcı bir uslup ile anlamakta zorluk çekilen bir takım konuları ve bu konularda Gazzâli'nin düşüncelerini ifade eden bir kitap okuyucularının keyifle okuyacağını ve beklenilen verimi alacağını düşünüyorum
Gazzali Felsefesinde Bilgi ve Yöntem
Gazzali Felsefesinde Bilgi ve YöntemMehmet Vural · Ankara Okulu Yayınları · 20111 okunma
Reklam
218 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İlgi alanı olan herkesin diye söze başlamayacağım zira herkes için bir kitap. Özellikle Muhafazakârlık ile Liberalizmin ayrılan ve birleşen noktaları gayet açık, anlaşılır bir dille ve lafı uzatmadan anlatmış yazar. Tavsiye ederim. Bir ara hatta çok geçmeden,mutlaka okuyun. Yanlış yahut eksik bilgilerinizi doğrularıyla değiştirmenizi sağlayacaktır.
Siyaset Felsefesi Açısından Muhafazakârlık
Siyaset Felsefesi Açısından MuhafazakârlıkMehmet Vural · Elis Yayınları · 20173 okunma
472 syf.
8/10 puan verdi
Düşünce ve Gelenek
Bir Ülkenin Söz sahipi olmasını ,Onun medeniyet Tasavvurunun niteliğiyle bağlantılı olduğu makul şekilde iddia edilebilir ,mwdeniyet kavramı ,icerisinde kurucu unsurları ihtiva ettiği gibi bu unsurların "Ben idraki ne dayandırılması O medeniyete öz ve kıvam veren hususun başında gelmektedir aslında sümerlerden hititlere ve mısır a ,islam medeniyeti ne kadar bütün medeniyetler bir düşünce geleneğinin ürünüdür Bizler tarihte imparatorluklar kurmuş Dünyanın siyasetine yön vermiş bir geçmişin sahipiyiz belki 100-150 yıldır ülkemizde bazı şeyler gelişirken kendi kültürümüzle olan ilişkimiz giderek azalmış durumda Aslında bize düşen görev hem kendi kültürümüzle ilişkilerimizi sağlamlaştıracak hem de yeni bir medeniyet inşa edecek sorumluluğu üstlenmek olmalıdır
Düşünce ve Gelenek
Düşünce ve GelenekMusa Kazım Arıcan · Hece Yayınları · 20163 okunma