Mesut Ayar

Mesut Ayarİstanbul’un 100 Önemli Olayı yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
295
Görüntülenme

Mesut Ayar Sözleri ve Alıntıları

Mesut Ayar sözleri ve alıntılarını, Mesut Ayar kitap alıntılarını, Mesut Ayar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1910 Yılı "Köpeklerin Sürgünü"
II. Mahmud döneminde bir Ingilizi ısırdığı söylenen köpekler Ingiltere'nin tepkisini çekince padişah önce şehirdeki köpekleri telef etmeyi düşünmüş fakat sonra köpek itlafı günah olduğundan onları Sivriada'ya göndermeye karar vermişti. Bu dönemden sonra yaşanan bazı başarısızlıklar köpeklerin sürülmesinden kaynaklandığına inanması sağlanınca sonunda II. Mahmud köpeklerin geri getirilmesine müsaade etmiştir. 1910 yılına gelindiğinde ise Istanbul'un modern havasına kavuşması için şehrin köpeklerden kurtulması gerekiyor diye düşünülüyordu. Gece gündüz uluyan, hiç durmadan kapışan köpeklerin olduğu yerde yasamak dayanılmaz bir durum hâline gelince şehremaneti 80 civarında olduğu tahmin edilen köpeği toplayarak yine Sivriada'ya yollamıştır. Istanbullular da uzun süre köpek görmemişlerdir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Şehrin Ilk Sinema Günleri :)
Ercüment Ekrem Talu, sinemanın Istanbul'daki ilk gösterimini şöyle anlatmaktadır. "Derken ortalık birdenbire karardı. Zifiri karanlık içinde kaldık, korktuk. Elim gayri ihtiyari ağabeyimin elini aradı; buldum ve bir tehlike karşısındaymışım gibi sımsıkı kavradım. ..Ve hemen gösteri başladı....Tren kalktı, Ya Rabbi üstümüze üstümüze geliyor. Trenin perdeden fırlayıp seyircileri çiğnemesinden korkanlar yerlerini terk etti galiba. Hani ya ben de korkmadım değil... Bereket versin ki tren çabuk geçti, gitti."
Sayfa 102 - Kültür a.şKitabı okudu
Reklam
1647 Yılı "Araba Yasağı"
Sinir hastası olduğu bilinen Sultan İbrahim'e, rahatlaması için doktorlar tarafından hareket etmesi ve bol bol gezmesi tavsiye edilmişti. Bu yüzden sık sık saraydan çıkan padişah, çeşitli araçlarla şehrin dar sokaklarında dolaşırken birkaç defa bugünkü manada trafikte kalmış ve bu duruma son derece sinir olmuştu. Böyle bir günde çok hiddetlenerek "Bundan böyle arabalar Istanbul'a girmesin, bir kişi bile arabaya binmesin, şehir içinde bir daha araba görmeyeyim." diyerek arabaları yasaklamıştı. Sultan Ibrahim'in getirdiği bu yasağı uygulatamayan bir vezirin canından olmasına yol açan bu yasak, padişahın tahttan indirilisine kadar yaklaşık bir yıl sürmüştür.
Sayfa 22 - Kültür A.ŞKitabı okudu
İlk Milli Maç Günü
Ali Sami (Yen) Bey'in çalıştırdığı Türk milli futbol takımı Cumhuriyet'in ilanından üç gün evvel ilk milli maçını Romanya ile yapmış ve maç 2-2 berabere bitmiştir.
1914 Yılı "Elektrikli Tramvayın Hizmete Girdiği Gün"
Balkan Savaşı'nda yaşanan at sıkıntısı nedeniyle, devlet Istanbul'un atlı tramvaylarının atlarına el koyunca tramvaylar seferden kaldırılmıştı. 25 Ocak 1914 günü Galata Köprüsü üzerinde yapılan bir törenle elektrikli tramvaylar hizmete girdi. Bu araçların Istanbul'a hizmeti 1960'lara kadar devam ettikten sonra trafiği aksatmaları sebep gösterilerek seferleri sona erdirdi. Bu defa troleybüs denen elektrikli otobüsler 1984'e kadar Istanbullulara hizmet verecekti.