Michael Chamberlain

Michael ChamberlainOrtaçağ'da Bilgi ve Sosyal Pratik yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
217
Görüntülenme

Hakkında

Ortadoğu’nun kültürel ve toplumsal yapısı arasındaki ilişkiye yeni bir yaklaşım geliştirmek amacıyla araştırmalarını Ortaçağ Dımaşk’ı (bugünkü Şam şehri) üzerinde yoğunlaştırmıştır. Yazara göre, Avrupalı tarihçiler yabancısı oldukları toplumlara Avrupa merkezli kalıpları tatbik etmektedirler. Ancak meşru düzene ilişkin Batılı anlayışlar, toplumsal gelişimi bilginin üretimi ve dinî vesayete dayalı bulunan Ortaçağ İslâm toplumuna uymamaktadır. Zira Ortaçağ İslâm toplumunda siyasi ve sosyal gücü ellerinde tutanlar, devlet kurumu yahut tüzel kişilerden ziyade ileri gelen ailelerdir. Yazar, toplumda statü ve güç kazanarak bunu kendi aileleri içinde nesilden nesile aktarmada benzer stratejileri kullanmaları açısından Şam’ın eğitimli eliti ile askerleri arasında ilginç paralellikler kurmaktadır. Yazar, Latin Batı, Sung dönemi Çin’i ve İç Asya’nın Çin nüfuzu altında kalmış hanedanlarından elde ettiği verilerden hareketle politik gücün o dönemdeki yapısına işaret etmekte ve Ortadoğu’daki durumu dönemin Ortaçağ Avrasya’sı bağlamında ele almaktadır. Michael Chamberlain, Wisconsin (Madison) Üniversitesi’nde tarih profesörüdür. Araştırmalarını Ortadoğu’nun toplumsal ve kültürel tarihi ve karşılaştırmalı aile tarihi alanlarında yoğunlaştıran yazar, geç antik dönemden günümüze Ortadoğu ve Ortadoğu şehirleri, Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyılda siyasi İslami hareketler, 19. yüzyılda Mısır ve Suriye konularında dersler vermektedir. Çevirisini yayınladığımız bu kitabından başka bu konularda kaleme aldığı makale ve kitap bölümleri bulunmaktadır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar

Okurlar

3 okur okudu.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sosyal Bağlantıların Teşekkülü
Ahlakçıların başkasına Ve kendisine faydası olmayan âlimle arkadaşlık yapmamayı gençlere tavsiye etmektedirler. “ Öğrenci için en önemli husus halka karışmaktan kaçınmaktır; özellikle ailesi yanında olmayan öğrencinin yapabileceği en önemli şey budur. Halka karışmanın kötülüğü şudur ki bu zamanın faydasız bir şekilde zayi etmekten ibarettir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Bilgi, Kültürel Sermaye Ve Sosyal Devamlılık
Çağdaş araştırmacılar bilgiye elitlerin “kültürel sermaye”si olarak bakmalarından çok uzun bir zaman önce, Ortaçağ’ın Müslüman yazarları bilgiyi sosyal dünyada varoluşu sürdürmeyle ilişkilendirmişlerdir.
Reklam
Sen paranı korumakta iken ilim seni koruyacaktır. İlim yargılar, para yargılanır. Para harcandıkça azalır, ilim dağıtıldıkça sadaka olarak kabul edilir. İbnü’l- Hac
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok