Mübeccel B. Kıray

Mübeccel B. KırayKentleşme Yazıları yazarı
Yazar
9.7/10
6 Kişi
38
Okunma
17
Beğeni
3.071
Görüntülenme

Hakkında

1923 yılında İzmir'de doğdu.[1] 1897'de Girit'ten İzmir'e göçen bir ailenin kızıdır.[2] 1940'ta İzmir Kız Lisesi'nden, 1944'te Ankara Üniversitesi'nden mezun oldu.[2] 1946'da Ankara Üniversitesi'nden antropoloji doktora derecesi aldı.[2] 1960'ta doçent, 1966'da profesör oldu.[3] 1959 yılından 1973 yılına kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü'nün gelişmesine emek verdi. 1973'te ODTÜ'den ayrılarak "Morris Ginsberg Fellow" olarak Londra Ekonomi Okulu'na gitti. Dönüşünde önce İTÜ'de 1982'den sonra da Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde çalıştı. Bu arada bir yıl, Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde (University of Texas) ders verdi. 1989'da emekli oldu.[1] 2007'de İstanbul'da yaşamını yitirdi.[4] Çalıştığı süre içerisinde Norveç Bergen Üniversitesi, Kahire Amerikan Üniversitesi, ABD Berkley Üniversitesi ve Zürih Teknik Üniversitesi'nde seri konferanslar verdi. ODTÜ Mustafa Parlar Ödülü Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fahri Doktor unvanı ve Aydınlanma Kadınları Ödülünü aldı. 1994'te Kıray Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyeliğine seçildi. Türkiye'de sosyolojinin üniversitelerde kurumsallaşmasında önemli rol oynayan ve toplumsal değişmeyi ele alma tarzı ile bir ekol oluşturan Mübeccel Kıray'ın en çok referans verilen eserleri Ereğli, Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası, Social Stratification as an Obstacle in Development ve Örgütleşemeyen Kent isimli kitaplarıdır. Makaleleri arasında The Family of Migrani Workers, Changing Patterns of Patronage ile Survivial Strategies of Peasants in Cities' en çok zikredilenlerdir. Anıları, Hayatımda Hiç Arkaya Bakmadım adlı söyleşi kitabında yayımlanmıştır. Tıp doktoru İbrahim Kıray ile evliydi.
Tam adı:
Mübeccel Belik Kıray
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İzmir, Türkiye, 1923
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 2007

Okurlar

17 okur beğendi.
38 okur okudu.
1 okur okuyor.
47 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
310 syf.
9/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Tepeden tırnağa harika bir sosyolojik inceleme olmuş. Ereğli halkının gelişimi ile Demir-Çelik fabrikasının ilişkisinin, bu fabrikanın orada yaşayanları nasıl etkilediği ve etkileyeceği gayet başarılı bir şekilde anlatılmış.
Ereğli - Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası
Ereğli - Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil KasabasıMübeccel B. Kıray · Bağlam Yayıncılık · 20008 okunma
187 syf.
10/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Mübeccel Kıray, sosyoloji alanında ve Türk bilim insanı olarak önemli bir kişi. Çoğumuzun yaşadığı kentler ya orta büyüklükte ya da İstanbul gibi metropoller. Peki yaşadığımız kentlerin, her gün değiştiğini yani "yaşadığını" biliyor muydunuz? Kentlerin içinde olgular vardır. Kente yeni göç edenler daha çok gecekondu bölgelerinde, kentin merkezlerinde ise ünlü işletmelerin yönetildiği ofisler, bu ofisleri çevreleyen sinema gibi eğlence sektörü, bunu çevreleyen orta gelirli ailelerin yaşadığı konutlar... Canlı olan kenti ve bu kentte yaşayan bireyler olarak okumamız gereken "akademik" bir kitap. Şehirleşmenin nasıl gerçekleştiğini ve kentlerin yapısını (çok yönlü ele almış) çok güzel değinilmiş. Biraz ağır olsa bile çevremiz hakkında güzel çıkarımlar yapılacaktır. Sosyoloji, antropoloji, hukuk, iktisat gibi bölümlerde okuyan kişiler için mutlaka öneriyorum. Bazı eski verilerin analizini geçerek okumanızı tavsiye ederim. Kendimizi anladıktan sonra çevremizi anlamak büyük bir lütuf olacaktır. İyi okumalar.
Kentleşme Yazıları
Kentleşme YazılarıMübeccel B. Kıray · Bağlam Yayıncılık · 20078 okunma